Vett egy szövegszerkesztőt a Google

2006.03.10. 15:30
Hiába állítja váltig a Google, hogy ő csak egy kereső, egyes jelek arra mutatnak, hogy egyenesen a Microsoft ellen tör. A kaliforniai Mountain View-ban székelő cég legutóbb egy webes alapú szövegszerkesztőt vásárolt magának, amellyel akár meg is rendítheti a Microsoft Word egyeduralmát.

Tovább kóstolgatja egymást a Microsoft és a Google: Redmondban a múlt héten jelentették be, hogy a Microsoft új keresője, a Live Search fél éven belül lenyomja a Google-ét, mire egy héttel később Mountain View azzal vágott vissza, hogy megvásárolta a Writely webes alapú szövegszerkesztőt, amivel egyértelműen a Microsoft Office-csomag részét képező Word egyeduralmát igyekszik aláásni.

Az online szövegszerkesztőhöz a Google egy Szilícium-völgybeli fiatal cég, az Upstartle bekebelezésével jutott hozzá. A cég 2005 augusztusában tette közzé a tesztperiódusban ingyenes alkalmazást, de hogy pontosan hány felhasználót gyűjtött, arról nincs adat (a Google "több ezerről" beszél), mint ahogy azt sem tudni, mennyit fizetett a Google az Upstartle-ért. A vállalatot 2004-ben alapította három programozó, Sam Schillace, Steve Newman és Claudia Carpenter.

Elég egy brózer

A Writely webes alapú alkalmazás, ami azt jelenti, hogy használatához nem kell semmit letölteni és telepíteni - elég hozzá egy böngésző. Aki Writely-t használ, megoszthatja fájljait másokkal, biztonságosan, távoli szervereken tárolhatja fájljait, posztolhatja azokat a blogján, ha van neki, feltölthet és szerkeszthet Wordben készített dokumentumokat, amelyeket a munka végeztével akár saját desktopjára is elmenthet. A Writely.com-on egyelőre nem lehet regisztrálni, csak a várólistára lehet felkerülni, amíg a rendszert átmozgatják a Google szervereire.

Egyelőre azt sem tudni, hogyan simul a független fejlesztők által készített Writely abba a Google-Sun együttműködésbe, amelyet tavaly ősszel jelentett be a cég Mountain View-ban az Index füle hallatára. Akkor a kooperáció lényeges elemének tűnt a Google részvétele a Sun felügyelete alatt álló Open Office fejlesztésében. Az utóbbi, nyílt forráskódra épülő szoftver hosszú ideig a Microsoft Office egyetlen potenciális versenytársának tűnt.

Egy év alatt 11 milliárd dollár

Négyszázmillió Word-felhasználóval a Microsoft a "nyilvánvaló vezető" a szövegszerkesztők piacán, kommentálta egy az alkalomból kiadott közleményben a Google lépését a cég szóvivője, Erik Ryan, majd hozzátette, a Microsoft üdvözli a versenyt, amely jót tesz az ágazatnak és a vásárlóknak is.

"Nem tudom elképzelni, hogy a Microsoft ne aggódna [a Google lépése] miatt" - mondta Scott Kessler, a New York-i Standard & Poor's elemzője a Seattle Post Intelligencer-nek.

A Microsoft Office irodai csomag tavaly június 30-ig egy év alatt 11 milliárd dolláros bevételt és 7,92 milliárd dolláros hasznot hozott a redmondi cégnek.


  • Hírek
  • Bankszámla