Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Online webszájtgyár a Google-től

2006.02.24. 09:51
Bárki létrehozhatja saját weboldalát a Google Pages webszerkesztővel. Elég néhány kattintás, némi klimpírozás, és máris lehet publikálni.

Majdnem tökéletes immunitást fejlesztettem ki magamban a Google bejelentéseivel szemben, mert olyan gyakran indít új szolgáltatás, hogy már unom. Legújabb bejelentésével azonban annyira felizgatott, hogy azonnal lerohantam a közértbe egy másfeles vegyesért, mert ezt már bírtam ép ésszel. A világ legnagyobb internetes cége online webszerkesztőt készített. Elképesztő.

Funkciótlanság

Ha jól emlékszem akkor használtam először online webszerkesztőt, amikor életemben először ültem le egy internetre kötött számítógép elé. Valamikor tíz évvel ezelőtt. A Google Pages persze teljesen más, mint a régiek, hiszen nincs benne anigif-gyűjtemény meg rózsás háttérkép, viszont van száz megabájtos tárhely, egy csomó mintaoldal, és a rendszerbe beépítették az AJAX nevű csodaszert, amely a web 2.0 egyik fontos építőeleme, és nagyon dinamikus meg könnyen használható. A Google Pages-t azok vehetik igénybe, akiknek van Gmail regisztrációjuk.

Ugyanezt a cikkket megnézheti Google Pages weboldalamon is, ha kíváncsi az eredményre.


Kattintson a képre!
A Google Pages kezelőfelülete átlátható, de nincs benne több funkció, mint egy komolyabb webes levelezőben, amilyennel már nemcsak puritán szöveget, hanem rendes formázott emaileket is lehet küldeni. A webszerkesztőben előre megadott dobozokba kell szövegeket írni, illetve képeket feltölteni, és a dobozok elrendezését négy sablonból lehet kiválasztani, akár utólag is. Sajnos a Google Pages annyira béta, hogy a legalapvetőbb eszközöket kifelejtették, így például a betűk lehetnek félkövérek vagy dőltek, de aláhúzás már nincs, és a sorokat listába lehet rendezni, de a sortávolság már nem módosítható.

Viszonylag egyszerű a dolgunk a képekkel, mert nincs sok lehetőségünk. Egyáltalán nem kell törődni a mérettel, mert csak négyféle méret van: az eredeti, illetve kicsiny, közepes meg nagy. Elhelyezésük roppant egyszerű: meg kell ragadni a már feltöltött képet, át kell húzni a megfelelő dobozba, azon belül meg a kívánt sarokba.

Figyelmetlenség

A nálunk is figyelmesebb tesztelők máris tömérdek hibát, illetve hiányosságot fedeztek föl: például a szerkesztő teljesen váratlanul bejelenti, hogy lejárt az időkorlát. Nem magyarázza meg, hogy milyen korlát és mekkora, de legalább elmenti az addigi változtatásokat, és nem kell újra bejelentkezni. Van olyan hiba is, amely a felhasználó biztonságát veszélyezteti, a szájt ugyanis a felhasználónév.googlepages.com címen jelenik meg, és ebből a felhasználónév megegyezik a Gmail postafiók nevével, amiből a spamküldők könnyen kitalálhatják az emailcímünket. Az is érthetetlen, hogy miért csak száz megabájtot adott a Google, amikor a Gmail online levelezőben több mint két és fél gigabájt áll a rendelkezésünkre.

Akkor lehet sikeres a Google Pages, ha weboldalunkat különféle előre legyártott modulokkal pakolhatjuk tele, körülbelül úgy, mint a Google Desktop oldalsó sávját, illetve ha ily módon hozzáférhetnénk a cég többi szolgáltatásához, például Google Earth koordinátákkal jelölhetnénk a webszájt helyét, és egyszerűen beköthetnénka Google keresőt.