Szilárda
0 °C
6 °C

Ismét megzuhant a Google

2006.03.01. 12:23
Egy hónapon belül másodszor esik drasztikusan a Google részvényeinek értéke. Február elsejére virradóra 12, március elsejére 13 százalékot zuhant a papír a New York-i tőzsdén. Bár a kaliforniai Mountain View-ban székelő cég folyamatosan jól teljesít, a befektetőknek ez kevés: ők mindig többet várnak, mint amit a Google produkálni képes.

Miközben sokan arra vártak, hogy a január legvégén végrehajtott mélyrepülést követően ismét 400 dollár fölé kúszik a Google-részvények ára a New York-i tőzsdén, egy szerencsétlennek bizonyult nyilatkozat miatt kedden volt pillanat, hogy 13 százalékkal esett a papír, és aki akart, akár 340 dollárért is hozzájuthatott. Bár kedd délután valamennyit visszakapaszkodott a Google-részvény, és szerdára megállapodott a 360 dollár környékén, a zuhanás hasonló mértékű volt a január végihez: az akkori 12 százalékos zuhanás azt jelentette, hogy a vállalat szinte pillanatok alatt négyötödét érte annak, amit egy nappal korábban.

Igazat mondott, megkeserülte

#alt#
A Google kedden. Forrás: Yahoo Finance
A mostani zuhanást a Google pénzügyi igazgatója, George Reyes váltotta ki egy kedd reggeli konferencián, amikor azt mondta a befektetőknek: "Nyilvánvaló, hogy növekedésünk üteme lassul, és ez minden egyes negyedévben tapasztalható. Új módszereket kell találnunk arra, hogyan szerezhetünk pénzt ebből az üzletből."

Ahogy mondani szokás, a Wall Street hektikusan reagált a kijelentésre, és a Google-részvények értéke ahelyett, hogy visszamászott volna a korábbi magaslatokba, kedd délután és a zárás utáni kereskedelemben sem tért magához a sokkból. A cég külön nyilatkozatban próbálta meg enyhíteni a kárt, de tulajdonképpen ugyanazt mondta, amit Reyes korábban, vagyis hogy a növekedéshez új utakat kell találni a pénzszerzésre, és hogy az eddigi látványos növekedési ütemet egyre nehezebb fenntartani.

A Google és a permanens forradalom elmélete

#alt#
Képünk illusztráció
A pánik oka lehet az is, hogy Reyes korábban azt mondta: "Valójában nem maradt más hátra, mint az organikus fejlődés, ami azt jelenti, hogy növelni kell a forgalmat, és növelni kell a bevételt". Igaz, ebben nincs semmi újdonság, a befektetők a Google-től mégis folyamatos innovációt, mi több, technológiai forradalmat várnak, ami nem egyeztethető össze a Reyes nyilatkozataiból kirajzolódó, karba tett kézzel ülő, lusta monopólium imidzsével. Ez volt a zuhanás oka január végén, amikor a cég bejelentette negyedéves eredményeit. Bár ezek nem maradtak el kirívó mértékben a várakozásoktól, a befektetők megszokták, hogy a Google folyamatosan felülmúlja saját várakozásait is, és pánikkal reagáltak a lemaradásra.

A Google részvényárfolyamainak alakulása azért emblematikus, mert sokan ezt a céget tartják a kialakulófélben lévő újabb "dotcom-boom" zászlóshajójának, és félő, hogy ha a Google nagyot bukik, vele bukik az egész a dotkomszektor, amely mostanra kezdi kiheverni a 2000-2001-es kipukkanás következményeit.