Webes favoritok: tárhely és üzenetküldés

2006.05.26. 12:00
Néhány napja asztali szoftvereinket kukába húztuk, és azóta kizárólag webes alkalmazásokkal dolgozunk. Hamarosan kiderül, hogy meddig lehet kibírni szoftverek nélkül, addig is nézzük, hogy olvasóink miket ajánlottak.

Jeleztük, hogy a webes környezetben nagyon nehezen megoldható például a zenehallgatás: ha kiiktatjuk az összes asztali lejátszót, nem sok lehetőségünk marad. Nagyon sok olvasónk ajánlotta a Pandorát. Ez a zenei szájt azt tudja, hogy megadunk neki egy előadót vagy zeneszámot és automatikusan összeválogatja nekünk a hasonló stílusú zenéket egy saját rádióállomásba. A webrádiózást forradalmasító szolgáltatás használatához nem kell asztali program (sem Winamp, sem WMP), így tökéletesen illeszkedik a projektünkbe. Nagyon meg is szerettük, úgyhogy: köszönet érte. Más olvasóink webrádiókat ajánlottak, melyek sajnos általában Winamp- vagy WMP-igényesek, de persze a Pandorát annyira megkedveltük, hogy végül megmaradtunk ennél. (Emellett megpróbálkoztunk még az EyeOS beépített médialejátszójával is, mely elvileg a feltöltött médiafájlokat képes lejátszani, de nem jártunk sikerrel.)

Üzenetküldés a hálón

Az instant üzenetküldés megoldható weben. Előző cikkünkben a Meebo-t és az e-Messengert ajánlottuk. Ez a két webes alkalmazás kiváló azoknak, akik egyszerre több IM-be is szeretnének bejelentkezni. Viszont mi amúgy is a Gmailre vezettük át a levelezésünket, így a Gmailbe integrált Chatet (GTalkot) használjuk instant üzenetküldésre. Emellett azonban sok ismerősünk használ MSN Messengert, s ezért volt nagyon hasznos, hogy sok olvasónk beküldte nekünk ennek az asztali szoftvernek a webes megfelelőjét, a Web Messengert. Egy másik olvasónk ezt még megfejelte az ICQ webes változatával: az ICQ2Go-val. Kaptunk olvasói ajánlatot webes multi-IM-re is. Ez pedig a Mail2Web, mely - a Meebóhoz hasonlóan - támogatja az MSN, AOL, Yahoo és ICQ üzenetküldőjét is.

Iroda a weben

A magyar weboffice
Úgy tudjuk, a jelenlegi webes irodai alkalmazásaik mellett májustól már saját social network is lesz az InNeOO-n. Emellett pedig egy kreditrendszerrel is készülnek: a meghívóküldésért, véleményezésért és saját weboldal létrehozásáért lehet pontokat kapni, vagyis mostanában inkább a közösségi netezésre fokuszál a fejlesztői csoport. A különböző online szolgáltatások a felhasználó számára a profiloldalon, füles rendszerben jelennek meg: vagyis könnyedén lehet navigálni a szövegszerkesztő, a levelező, a közösségépítő vagy épp a webes total commander között.

A webes irodai alkalmazások közül említésre méltó a Zoho, mely online szövegszerkesztővel, táblázatkezelővel, to-do listával, virtual office-szal és chatklienssel is rendelkezik. Vagyis ez egy komplett webes office-csomag. Lévén magyar fejlesztésről van szó, ezért kiemelten fontosnak tartjuk megemlíteni az INNEOO-t, mely a hagyományos irodai alkalmazások mellett mailboxot, weboldal-készítőt és hamarosan kapcsolatépítő szolgáltatást is ajánl ingyen és bérmentve. (Ezzel kapcsolatban van néhány információnk, amit a keretes anyagban olvashatnak.)

A webes szövegszerkesztőkre is kaptunk néhány klassz tippet. Ilyen például a WriteBoard, mely bár sokkal kevesebbet tud, mint mondjuk a Writely, gyors és egyszerű online szövegszerkesztésre azért megfelel. Az általunk ajánlott iRows és NumSum mellett egy olvasónk ajánlotta az EditGrid online táblázatkezelőt is. Ez a "webes excel" legalább olyan jó, mint az általunk használt iRows. Majdnem el is csábultunk, de végül erősebbnek bizonyult a szokás hatalma.

A webes prezentációkészítők még nem tökéletesek. Olvasóink ajánlották a SoapBX-et és az AjaxSketch-t. Mindkettő használható, ügyes eszközökkel felturbózott webes prezentációkészítő. Többen is ajánlották a magyar Shakert, amit sajnos azért kellett diszkvalifikálnunk, mert fizetni kell a használatért. És mi most kizárólag az ingyenes szoftvereket szeretjük.

A weben éléshez nem árt, ha van webes kezelőfelülettel rendelkező ftp-hozzáférésünk. Persze van ennek sokkal egyszerűbb módja is, mindenesetre mindenki számára érthető és könnyen kezelhető mondjuk a Net2ftp, a Web2ftp vagy a Surftp is.

Gigabájtok a weben

Sok olvasónk javasolta, hogy Gmail postafiókunkat használjuk tárhelyként, ami roppant kézenfekvő megoldás. Linux alatt néhány aprócska szoftver telepítése után meghajtóként lehet becsatolni a Gmailt, más rendszeren egy Firefox-kiterjesztéssel lehet egyszerűbbé tenni a fájlkezelést. A feltöltött fájlok emailként jelennek meg, és egy szűrővel egyszerűen elkülöníthetők a levelektől. Persze ez nem igazi webtárhely, és van néhány hátránya: a fájlok legfeljebb tíz megabájtosak lehetnek, és egyáltalán nem biztos, hogy egy webkávézóban engedélyezik a kiegészítők telepítését.

Több szempontból is megtetszett a StreamLoad.com webtárhely: huszonöt gigabájtot tölthetünk föl, mappákba lehet rendezni a fájlokat. Az ingyenes változat hátránya, hogy bár hatalmas fájlok is felrakhatók, leszedni legfeljebb tíz megabájtos fájlokat lehet, és havonta összesen csak száz megabájtot lehet leszedni. Egy gigabájtos tárhelyet kínál a böngészőbe is beépíthető Esnips.com, két gigabájtos a Mozy.com, de a használatához le kell tölteni egy szoftvert, amely csak Windows alatt működik. Magyarországon a Freeweb.hu erősíti a kínálatot öt gigabájttal.

Weblevelek

Szinte mindegyik internetes cégnek van valamilyen webes levelezője, ezért csak egy érdekességről számolunk be. A Laszlomail kipróbálását értelemszerűen a Lászlóknak javasoljuk, hiszen nekik elég a családnevüket beírni a "@laszlomail.com" elé. Már a regisztrációnál látványos képhatások láthatók, és kezelőfelülete is gyönyörű, átlátható. Legfőbb hibája, hogy csak kétszázötven megabájtos a tárhelye, ami igen gyorsan megtelik, ezért ikább maradunk a sokfunkciós Gmailnél. A különös nevű levelező mögött egyébként a Laszlo Systems áll, amely az OpenLaszlo platform kifejlesztéséről híres. Ezen a platformon xml alapú webes alkalmazásokat és szolgáltatásokat lehet kifejleszteni. Ezt használja többek között az EarthLink és a Yahoo is.  • Tippek
  • Hírek