Kukába az asztali szörnyetegekkel!

2006.05.23. 00:39
Letölteni, telepíteni, frissítgetni, leszedni, megint letölteni, megint telepítgetni. Az asztali szoftverek lassítják a gépet, többségük drága (vagy illegális) és sok helyet foglalnak. Ha otthon feltelepíti, fel kell telepítenie a munkahelyén is. Figyelni arra, hogy a nem használt programokat uninstallálja, ügyelni a frissítésekre, kompatibilitásra, vírusokra. A webes alkalmazások ezzel szemben nem igényelnek telepítést, ráadásul bárhonnan elérhetjük őket, ahol van net, és még a hardverkörnyezetet is tisztíccsa. A következő hetekben megpróbálunk szinte kirázólag a weben élni.

Az Index két kamikaze munkatársa gondolt egyet, és uninstallálta sokat használt, szeretett szoftvereit, hogy webes klónokra cserélje őket. A következő hetekben kizárólag a következő alkalmazásokat fogjuk használni, és rendszeresen beszámolunk az olvasóknak arról, hogy hogyan lehetséges egyetlen böngésző segítségével dolgozni, szórakozni, tenni-venni. Kezdődjön tehát a Csak-a-web projekt.

Word kontra Writely


Kattintson a képre!

Talán az egyik legtöbbet használt asztali szoftver a Microsoft Word, vagyis a szövegszerkesztő. Milyen webes alkalmazással váltsuk ki ezt a programot? A legegyértelműbb válasz a Writely. A Google tulajdonában lévő webes szövegszerkesztő a Word összes alaptulajdonságát tudja: állíthatjuk a betűtípust, -stílust, -méretet, középre rendezhetünk, felsorolást készíthetünk, képeket szúrhatunk be. Sőt akár wikizhetünk is: vagyis ismerőseinkkel, munkatársainkkal közösen is szerkeszthetünk, írhatunk szöveges dokumentumokat. (Ez a cikk is így készült.) Szóval a következő hetekben ezt a szoftvert fogjuk használni a Word helyett.

Excel kontra iRows

Főként munkahelyen használjuk a táblázatkezelő szoftvereket. A legelterjedtebb a Microsoft Excel. Ezt az asztali szoftvert a legegyszerűbben az iRowsszal vagy a NumSummal válthatjuk ki. Talán csak a függvényekkel lesznek problémáink, de ne szaladjunk annyira előre. Viszont búcsúzzunk el az Exceltől, és irány az iRows.

Powerpoint kontra Thumbstacks

Bár igazán jó webes prezentációkészítők még nincsenek, azért bevállaljuk ezt a cserét is. A Microsoft Powerpoint helyett elsősorban a Thumbstackset fogjuk alkalmazni a következő hetekben, de ránézünk majd az S5-ra is.

Vinyó kontra Box.net

Egy átlagos számítógép átlagos merevlemeze már tízgigabájtokban mérhető adatot tárolunk: a multimédiafájloknak köszönhetően szükség is van a nagy tárhelyre: 80-120-200 gigabájtos vinyókra. Sajnos az ingyenes webes tárhelyek közt nem találtunk egyelőre olyat, amelyik 1 gigabájtnál nagyobb tárhelyet biztosítana számunkra. Mindenesetre a Csak-a-web projekt idején a vinyót megpróbáljuk - részben - kiváltani a Box.net webes tárhelyszolgáltatással.

Paintbrush/Photoshop kontra Pixoh/Flickr

Nemcsak szöveget szerkesztünk a weben, hanem képanyagot is. Képeket átméretezni, színezni, megvágni képesek vagyunk egy böngészőablakban is. Ezért az asztali képszerkesztőnk helyett a következő hetekben a Pixoh-t fogjuk használni. Miután megvágtuk képeinket, a Flickr segítségével osztjuk meg azokat kollégáinkkal, ismerőseinkkel.

MSN Messenger kontra Meebo


Klikk a képre!

A személyes és a munkahelyi kommunikációban is igen elterjedt az instant üzenetküldők használata. Bár sok munkahelyen tiltják az ilyen alkalmazások telepítését, illetve meggátolják azok futtatását, az ember lankadni nem akaró vágya, hogy valós időben kommunikáljunk ismerőseinkkel. Van megoldás. A Meebo például egy olyab webes alkalmazás, melynek segítségével bárhonnan és bármikor telepítgetés, tűzfalproblémák nélkül beléphetünk üzenetküldőinkbe. Támogatja az ICQ-t, a Yahoo Messengert, a Gtalkot és az MSN Messengert is. A vállalati és magánlevelezés miatt viszonylag gyakran fogjuk használni a Gmailt a következő időszakban. A Gmailbe pedig integrálták a GTalkot, így a gmailes ismerőseinkkel ezen az üzenetküldőn fogunk érintkezni.

Thunderbird/Outlook kontra Gmail

Újságíróknak only
Néhány alkalmazás, amit elsősorban munkánk miatt fogunk használni: Google Notebook (jegyzetelés), Del.ico.us (linktárolás, -megosztás), YahooAnswers (informális kérdés-válasz), Netvibes (hírfigyelés), Wikipedia (másodlagos háttérinfók), Webaroo (offline böngészés), Sztaki szótár, Google Translate (online fordítás)

Nemcsak otthon, de a munkahelyen is rendszerint az Outlookot vagy a Thunderbirdöt használjuk hivatalos levelezésre. Ezek a levelezőrendszerek szintén kiválthatóak webes alkalmazásokkal. Ott van mindjárt a Gmail, amelyben lehetőség van arra, hogy mondjuk a válallati szerverről közvetlenül megkapjuk munkahelyi mailcímünkre érkető leveleinket. A Gmail tartalmaz naptárat, névjegyekezelőt, és lehetőség van arra, hogy a különböző emailcímeinkről beérkező üzeneteket szortírozzuk. Nem kell tehát állandóan beállítgatnunk, hogy munkahelyi vagy privát mailcímen válaszoljunk adott levelekre. Emellett a Gmail meg tudja jeleníteni a pdf és doc fájlokat, azaz a csatolmányokat nem kell lementeni.

Kényszerű kompromisszumok

Két rivális operációs rendszeren teszteljük a webes munkát: Windows XP-n és OpenSuse Linuxon. Igyekeztünk mindent eltávolítani a rendszerekről, és abban reménykedünk, hogy a több száz megabájtos irodai szoftvercsomagok és a fölösleges kis programocskák eltávolítása után kimutathatóan felgyorsul majd számítógépeink működése. Sajnos bizonyos szoftverek esetében kompromisszumot kellett kötnünk.

Ahhoz, hogy a webes alkalmazások rendben működjenek, szükségünk van egy Java keretrendszerre, a weboldalakba ágyazott videók pedig általában csak akkor játszhatók le a böngészőben, ha a szoftveres lejátszó - Windows Media Player, Quicktime - fel van telepítve a számítógépre. A médialejátszó a zenehallgatáshoz is kellhet majd, mert egyelőre nem találtunk jó lejátszót. Pontosabban az EyeOS nevű webes operációs rendszerben van (3gp Player 1.1), de erről majd később. Hogy teljes legyen a kísérleti aszkézis élménye, megvontuk magunktól a gépre települő számítógépes játékokat, de még a Skype-tól vagy a Nerótól is elbúcsúztunk. Ugyanakkor megtartottuk a Paintet, mert a vágólapról nem tudjuk követlenül feltölteni a képernyőmentéseinket a webes szerkesztőkbe, illetve a Linuxra feltelepítettünk egy fájltömörítőt, mivel a Windows XP alapból kezeli a zip fájlokat. A rendszereszközöket nem próbáltuk kiirtani, nehogy összedőljön az alaprendszer.

Az első tapasztalatokról néhány nap múlva számolunk be.

(Néhány aktuális tapasztalatunkat a folyamatosan frissülő, nem hivatalos publikus jegyzettömbünkben olvashatják.)  • Tippek
  • Hírek