A szeparáció három dimenziója

2002.05.27. 09:05
Gondolt Ön arra, hogy az Ön szociális érdekhálója, vagyis ismerősei és ismerősei ismerősei ábrázolhatók egy jó nagy három dimenzós térképen? Az elmélet szerint bármely ember legfeljebb hat ismerős távolságban vannak egymástól. A gyakorlat egy magyar közösségi oldal.
Az alapkísérlet 1967-ben úgy folyt, hogy a pék származású, világhírű szociológus, Stanley Milgram háromszáz embernek küldött levelet, amelyben arra adott utasítást, hogy további levelezés útján juttassák el egy számukra teljesen ismeretlen célszemélyhez. A spontán kialakult eljárás így az volt, hogy a levelet elküldték egy olyan személynek, aki talán ismeri a célszemélyt - a kört tetszőleges számú továbbküldéssel szűkíthették.

A lelki és postai zűrök közrejátszásával együtt összesen hatvan levél ért el a célszemélyekhez - Milgram számításai szerint ugyanakkor a két vadidegen közötti kapcsolat átlagosan hat kapcsolódáson keresztül jött létre. A tanult köznyelvbe ez az eredmény "a szeparáció hat fokozataként" vonult be, a téma pedig a szociálpszichológia mikrójából egyenest a szociológia tányérjára ugrott.

Bullmasztiff kék gombolyaggal

Az Index Szeparációtani Klubjának teadélutánján kiderült, hogy egy összetett (földrajzi és metafizikai) határátlépés segítségével ötből megvan Che Guevara és egy bullmasztiff közrejátszása folytán - sokkal kevesebből - maga Janez Drnovsek, szlovén miniszterelnök is.

Ez a társadalom
Ezen a ponton halaszthatatlanná válik a tárgyra való rátérés: a magyar weben Whoiswho néven egyre gyorsabban terjeszkedik egy, a szilíciumvölgyihez hasonló szociális diagram. Az ismeretségi adatbázis ugyan nemi kapcsolatok helyett hétköznapi ismeretség alapján áll össze, izgalmasságát fokozza a Java segítségével megjelenített háromdimenziós szociális hálózat - itt egy party-értelmiséget tartalmazó óriási kék gombolyagban navigálva keresheti meg nicknevét az ember.

Az oldalt létrehozó Várady Zsolt az Index Szeparációtani Klubja képviselőjének elmondta: az oldal kigondolásakor több irányból is érte inspiráció. "Őszintén szólva a szilíciumvölgyi dologról már csak később hallottam, a hat fokozatot viszont ismertem korábbról. A dolog egy ismerősömnek, Vinczellér Katalinnak jutott eszébe, ő kezdett színes tollakkal szociális hálót rajzolni." - mondja Várady.

A háló működtetése

Bár az oldal domainnévvel egyelőre nem rendelkezik és csak meghívásos alapon lehet bekerülni a szociális hálózatba, az adatbázis az indulás után egy hónappal már ötszáz vadidegent tartalmazott. Az alkotók szerint a dolog ezer résztvevőnél lesz igazán izgalmas.

A WhoisWho béta állapota ellenére tiszteletre méltó közönséget hódított meg magának. A beépített fórumon informális módon lehet albérlettel, munkahellyel, bulival kapcsolatos információkat leszűrni. Várady Zsolt elmondta: a fejlesztési cél jelen pillanatban a szociális háló használhatóságának növelése, így az eddig egyszemélyes projektet egy titkos fejlesztőcsoport segítségével szeretné folytatni.

Várady, aki egyébként webfejlesztéssel foglalkozik, elmondta: a Whoiswho létrehozásában elsősorban nem anyagi siker lehetősége motiválta, hanem a kíváncsiság és az hogy látta: mások kíváncsiak és tetszik nekik a dolog.  • Hírek
  • Hírek