Viola
-6 °C
0 °C

A 'phish' az év leghasznosabb szava

2005.01.21. 12:50
Megválaszotta 2004 legfontosabb szavait az Amerikai Dialektus Társaság. A leghasznosabb a "phish", a legötletesebb a "pajamahadeen", a legundorítóbb a "santorum".

A digitális adathalászat, a "phish" volt 2004 leghasznosabb szava az Amerikai Dialektus Társaság (American Dialect Society, ADS) szerint. A nyelvészekből álló patinás társaság 1889 óta foglalkozik az angol nyelv tanulmányozásával, leginkább azzal, milyen hatások érik a nyelvet és hogy az milyen hatással van más nyelvekre. Az ADS 1990 óta minden januárban megválasztja az év leghasznosabb, legkreatívabb, legfeleslegesebb, legfelháborítóbb, legeufemisztikusabb, legígéretesebb és legkudarcízűbb szavát.

A társaság szerint 2004-ben az abszolút győztes a "red state, blue state, purple state" (vörös állam, kék állam, lila állam) kifejezésegyüttes volt, ami az Egyesült Államok politikai térképére vonatkozik, és a demokrata, republikánus, illetve vegyes szavazótáborral rendelkező államokat jelöli. A leghasznosabb szavak között a győztes "phish" mellett jelölték a "blog"-ot is, ami egyébként tavaly az online szótárazók kedvencének bizonyult.

A tavalyi év legötletesebb szava a "pajamahadeen" is a blogolással, az online naplóírással kapcsolatos: a "pizsamá"-ból és a "mudzsahedin"-ből származtatható szó olyan bloggert jelent, aki a tradicionális médiában elhangzó állításokat a számítógép előtt ülve - gyakran pizsamában - ellenőrzi, majd a cáfolatot blogszájtján közzéteszi.

Szükségtelen, ígéretes, kudarcos

A legszükségtelenebb kifejezés 2004-ben az amerikai nyelvészek szerint a "carb-friendly", a szénhidrátokban szegény ételek leírására hivatott rövidítés volt. A legeufemisztikusabb, mondhatni legkíméletesebb szó az ADS szerint a "badly sourced" (nagyjából: források által gyengén megtámogatott, magyarul hamis), de a jelöltek között szerepelt az akció közben elesett katonákra alkalmazott "angel" (angyal), vagy a válást, szakítást körülíró "partner reduction" (partnerredukció) is.

A legígéretesebb kifejezés a győztes vörös-kék-lila állam lett, ugyanakkor az ADS nem jósol nagy jövőt a FLOHPA betűszónak, ami Florida, Ohio és Pennsylvania államokat jelöli - azokat tehát, amelyek a 2004-es elnökválasztás során fontosnak bizonyultak a szavazatok szempontjából. A sikertelen kategóriában jelölték még a "holy toast" (szent szendvics) kifejezést is, utalva arra az Ebay aukciós szájton lezajlott árverésre, melynek során egy szűzmáriás szendvics dollárezrekért cserélt gazdát.

A nyelvészek szerint 2004 legfelháborítóbb szava a "santorum". A szó Rick Santorum republikánus szenátor nevéből származik, aki homoszexualitás-ellenes nyilatkozataival addig borzolta a kedélyeket, míg a New York-i Village Voice hetilap szexkolumnistája versenyt hirdetett: ki talál undorítóbb jelentést a "santorum" szónak. A nyertes definíció: " a síkosító és az ürülék habos keveréke, ami az anális szex során keletkezik".