Árpád
-2 °C
3 °C

Oxigéngyár

2000.03.21. 14:13
Mennyire realista az az elképzelés, hogy az emberek egy nap a Marson is csak úgy lazán lélegezhetnek, mint általában tavasszal egy tóparton? Eléggé. A NASA mérnökei márciusban egy olyan eszközt tesztelnek, amely lehetővé teszi a jövőbeli Mars-kolónia számára, hogy oxigént állítsanak elő maguknak.

A MIP
A bolygóból fogunk megélni
A múlt héten kezdődtek el a szigorú tesztmenetek a Johnson Space Centerben (JSC), Houstonban, amelynek során a MIP (Mars In-situ Propellant Production Precursor) névre keresztelt szerkezetnek, az idegen bolygó szélsőséges körülményeit kell kiállnia. A JSC személyzete a sütő méretű eszközt a Marson legmagasabb és legalacsonyabb előforduló hőmérsékletnek teszik ki. Pár száz fok ingás meg se' kottyan.

A tesztek során ezidáig a MIP sikeresen állított elő oxigént a marsi légkört utánzó híg, túlnyomórészt széndioxidból álló légkörből. Az MIP működése a szilárd elektrolízis elvén alapul - széndioxidból oxigént és szénmonoxidot állít elő.

"Úgy tervezzük, hogy felhasználjuk a Marson található nyersanyagokat, ezáltal csökkenthető lesz annak az anyagnak a mennyisége, amelyet a küldetés során az emberekkel el kell küldeni. A bolygóból fogunk megélni." - fogalmazott a JSC projekt főmérnöke David Kaplan egy közleményben.

Az Ígéret Földje
Ha minden jól megy, akkor az MIP-vel azonos egységet indítanak a Mars Surveyorral a vörös bolygóra 2001-ben. Elképzelhető azonban, hogy Mars-szondák a tavalyi kétszeres kudarcát követően (a Mars Climate Orbiter és a Mars Polar Lander nyomtalan eltünéséről van szó) ez az időpont 2003-ra tolódik, vélte Matthias Gottmann, az MIP egyik tervezője.

A szonda leszállóhely - a Mars egyenlítőjének - ásványtani viszonyait fogja vizsgálni infravörös kamerával, és a Pathfinderrel sikeres küldetést záró Sojournerhez hasonló marsmobillal. A Mars Surveyor emellett a marsi talajt és a felszíni sugárzást fogja vizsgálni.

Ha a helyszínen sikeresen lehetne oxigént előállítani, az jelentősen csökkentené egy emberes Mars-küldetés költségeit és veszélyeit. Az MIP lesz az első olyan kísérlet amelyben földönkívüli alapanyagból állítanak elő anyagot emberi fogyasztásra. Amellett, hogy élet fenntartásához szükséges, a NASA tervei szerint az MIP által termelt oxigén rakétaüzemanyagként szolgál majd a Földre való visszatérés során.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?