Oxigéngyár

2000.03.21. 14:13
Mennyire realista az az elképzelés, hogy az emberek egy nap a Marson is csak úgy lazán lélegezhetnek, mint általában tavasszal egy tóparton? Eléggé. A NASA mérnökei márciusban egy olyan eszközt tesztelnek, amely lehetővé teszi a jövőbeli Mars-kolónia számára, hogy oxigént állítsanak elő maguknak.

A MIP
A bolygóból fogunk megélni
A múlt héten kezdődtek el a szigorú tesztmenetek a Johnson Space Centerben (JSC), Houstonban, amelynek során a MIP (Mars In-situ Propellant Production Precursor) névre keresztelt szerkezetnek, az idegen bolygó szélsőséges körülményeit kell kiállnia. A JSC személyzete a sütő méretű eszközt a Marson legmagasabb és legalacsonyabb előforduló hőmérsékletnek teszik ki. Pár száz fok ingás meg se' kottyan.

A tesztek során ezidáig a MIP sikeresen állított elő oxigént a marsi légkört utánzó híg, túlnyomórészt széndioxidból álló légkörből. Az MIP működése a szilárd elektrolízis elvén alapul - széndioxidból oxigént és szénmonoxidot állít elő.

"Úgy tervezzük, hogy felhasználjuk a Marson található nyersanyagokat, ezáltal csökkenthető lesz annak az anyagnak a mennyisége, amelyet a küldetés során az emberekkel el kell küldeni. A bolygóból fogunk megélni." - fogalmazott a JSC projekt főmérnöke David Kaplan egy közleményben.

Az Ígéret Földje
Ha minden jól megy, akkor az MIP-vel azonos egységet indítanak a Mars Surveyorral a vörös bolygóra 2001-ben. Elképzelhető azonban, hogy Mars-szondák a tavalyi kétszeres kudarcát követően (a Mars Climate Orbiter és a Mars Polar Lander nyomtalan eltünéséről van szó) ez az időpont 2003-ra tolódik, vélte Matthias Gottmann, az MIP egyik tervezője.

A szonda leszállóhely - a Mars egyenlítőjének - ásványtani viszonyait fogja vizsgálni infravörös kamerával, és a Pathfinderrel sikeres küldetést záró Sojournerhez hasonló marsmobillal. A Mars Surveyor emellett a marsi talajt és a felszíni sugárzást fogja vizsgálni.

Ha a helyszínen sikeresen lehetne oxigént előállítani, az jelentősen csökkentené egy emberes Mars-küldetés költségeit és veszélyeit. Az MIP lesz az első olyan kísérlet amelyben földönkívüli alapanyagból állítanak elő anyagot emberi fogyasztásra. Amellett, hogy élet fenntartásához szükséges, a NASA tervei szerint az MIP által termelt oxigén rakétaüzemanyagként szolgál majd a Földre való visszatérés során.  • Hírek
  • Csok