Botrány a CES legjobbjai-választáson

2013.01.14. 19:31

A CES kiállításnak sok hasonló show-val ellentétben nincsenek hivatalosan, a szervezők által megválasztott legjobbjai, ehelyett minden nagyobb tudósító weboldal magazin és tévé saját maga osztogat díjakat. Ez persze ahhoz vezet, hogy több tucatnyi show legjobbjai díj létezik, a kiállítás utolsó napján gyakorlatilag minden fontosabb standot ellepnek a matricák, hogy melyik terméket ki milyen díjra jelölte. A sok különféle díj közül az egyik, ha nem a legértékesebb a CNET amerikai hírportálé, ami hatalmas stábbal, és saját, helyszíni tévéstábban tudósít a kiállításról. A CES-legek választásának legsúlyosabb botránya tört most ki, amikor kiderült, hogy a CNET díjainak odaítélésébe belenyúlt a portál anyacége, és letiltatta a fődíj nyertesét, és egyenesen megtiltotta, hogy a portál többet egy szót is írjon róla.

A CNET szerkesztői szavazásán a Dish cég Hopper set-top boxa vitte el a show legjobb termékének címét, azonban a portál anyacége, a CBS amerikai tévécsatorna (közösen az NBC, ABC és Fox csatornákkal) éppen perben állt a Dish-sel, és azt szeretné elérni, hogy a Hopper ne kerülhessen kereskedelmi forgalomba. Ennek oka, hogy a set-top box a rögzített tévéadások visszajátszásakor automatikusan átugorja a reklámszüneteket, amit a tévécsatornák szerint erősen rontja az üzletüket, és jogilag sem tehetne meg a Dish. Előbbit senki nem vitatja, utóbbiról majd a bíróság fog dönteni.

A Verge értesülései szerint egyenesen a CBS vezérigazgatói irodájából jött az utasítás, hogy a Hopper nem nyerhet, sőt, ki kell zárni a versenyből, és többé egy szót sem írhat róla a CNET, mivel az anyacég érdekeit sérti, ha hírt ad a készülékről. Ironikus módon, néhány hete egy másik bírósági ügyben (a CBS-t azért perelték be, mert a fájlcserélők használatáról írt részletesen, és a vád szerint ezzel nem csak megtanította, de bátorította is az olvasóit az illegális fájlmegosztásra) a cég ügyvédei éppen azzal érveltek, hogy az sajtószabadság lényege éppen az, hogy mindenről írni kell, ami hírértékű, akkor is, ha az esetleg jogellenes dolgokra is felhasználható információkat tartalmaz.

A CNET megismételt szerkesztői választásán egyébként a Razer Edge gémer tablet nyerte meg a fődíjat, ami egybevág a portál olvasói szavazásának végeredményével is.  • Hírek
  • Árfolyam