Nándor
3 °C
16 °C

Emberek internete épül a CES-en

2014.01.07. 21:27

Hello internet, itt a Fitbug szenzor. A begyűjtött adataim szerint Tóth Balázs hétfőn 12860 lépéssel körülbelül 8,53 kilométert tett meg. Ennek majdnem a fele, 6304 lépés lendületes volt. Hello internet, itt a Digical naptár, reggel 9 és este 10 között sajtóesemények vannak bejegyezve a Mandalay Bay hotel, a Las Vegas Convention Center és a Mirage területén.

Helló főnök, beájultam az ágyba, a cikk nem lesz kész időben.

Sajnos még nincs olyan eszközöm, ami ezt az utolsó mondatot is magától elküldené, pedig az most nagyon jól jött volna. Esetleg magyarázatként csatolhatott volna a levélhez mérési adatokat, meg egy übercuki macskás képet, mert az mindenhez passzol.

A technológiai cégek mindenesetre azon fáradoznak, hogy megoldják ezt a problémát, több bioszenzor legyen a környezetünkben, mindent folyamatosan mérjünk és az adatokat töltsük fel az internetre. Az Internet of Things, vagyis a dolgok internete az idei CES egyik fő témája, szóval nem meglepő, hogy mindegyik kiállító főleg erről beszél.

Nem az a téma a kávégép mellett, hogy hány gigahertzes processzor került az új okostelefonokba. De valójában nem is a dolgokról van szó, hanem rólunk. Ahogy a CES egyik nyitóelőadásán fogalmaztak: eddig az eszközökön volt a fókusz, de az internet hamarosan az emberek hálózatává válik. 

Csak a kísérletezés szakaszában járunk, de már nemcsak néhány garázscég foglalkozik a szenzorokkal, hanem a legnagyobbak is beszálltak. Az Intel bemutatta az Edison nevű miniatűr számítógépét, ami nagyjából akkora, mint egy SD-kártya, Linux fut rajta, bluetooth és wifi kapcsolaton kommunikál a külvilággal, és saját szoftverboltja lesz.

Brian Krzanich vezérigazgató előadásában elmondta, ezt szánják a hordható eszközök új generációjába. Egészen őrült ötletek is elhangzottak: a szenzorokkal telepakolt játékteknős a szülők kijelzővel felszerelt kávésbögréjének közvetíti a gyerek életjeleiről gyűjtött adatokat, a tejmelegítő pedig magától elindul, amikor a gyerek sírni kezd.

Ez nem egy fürdősapka bundesliga-frizurához, bár az igaz, hogy sportolóknak szánják. A fejre ható erők alaján tud információt adni egy esetleges sérülés súlyosságáról. Schumachernek is jól jött volna.
Ez nem egy fürdősapka bundesliga-frizurához, bár az igaz, hogy sportolóknak szánják. A fejre ható erők alaján tud információt adni egy esetleges sérülés súlyosságáról. Schumachernek is jól jött volna.

Az Intel mellett a mobil eszközök csipjeit gyártó cégek is aktívak ezen a területen. A Qualcomm már bemutatta a saját okosóráját, a Freescale pedig egy okosóra méretű alaplapot demózott, amire más gyártók építhetnek hordható eszközöket.

A Sony igencsak unalmas sajtótájékoztatóját is a Core nevű fitneszkütyü mentette meg, ami tavasszal kerül a boltokba. Ez egy karkötőbe bepattintható vagy övre illeszthető eszköz, mint amilyen a Fitbug is. A Sony készített hozzá egy Lifelog nevű mobilos alkalmazást, hogy a fotóinkat és más tartalmakat is időrendi sorrendben tudjuk rendszerezni. Bár ez a szenzor kevésbé látványos, mint a Sony okosórája, az alacsonyabb 100 eurós árával valószínűleg több vevőre talál.

Képernyőfotó 2014-01-07 - 17.23.30.png

Energia, biztonság?

Jók ezek a szenzorok, mert több konkrét adatunk lesz a testünk működéséről – de két problémára sürgősen megoldást kell találni, még mielőtt valóra válik a megmondóemberek nagy jóslata, és 50 milliárd internetes eszköz lesz világszerte. Az egyik az akkuk kapacitásának és töltésének kérdése. Ebből a sok milliárd eszközből mennyi lesz egyszerre a konnektorra dugva? Nagy szükség lenne vezeték nélküli töltőkre, amelyekkel egyszerre több eszközt el tudunk látni energiával, hogy ne kelljen 50 milliárd vezetékes töltőt is legyártani. Vagy sok tízmilliárd cserélhető elemet, amik majd a hulladéklerakókban kötnek ki.

De ennél is fontosabb az adatbiztonság kérdése. Már most is sok olyan eszköz vesz minket körül, amiket simán fel tudnak törni a hekkerek, az elmúlt hetekben például a népszerű hálózati routerekről derült ki, hogy tele vannak biztonsági hibákkal. A hiba oka igen egyszerű: nincs frissítve a szoftverük, senki sem javítja ki a biztonsági hibákat. Ha erre sem vagyunk képesek, akkor mitől lesznek biztonságosak a legszemélyesebb adatainkat ismerő szenzorok? Ki fogja megpeccselni azt az 50 milliárd kütyüt? Elég abba belegondolni, hogy az Intel által példaként felhozott hálózati babamonitort támadók meghekkelik, és esetleg azt hazudja a gép, hogy rendben lélegzik a baba, amikor ez nem is így van. Ez több mint kellemetlen lenne.

A CES 2014 kedden megnyitja a kapuit, és végre a kiállítás standjai is látogathatók, nem csak a sajtótájékoztatók színpadán láthatjuk az újdonságokat. Hamarosan újra jelentkezünk.