Adalbert
15 °C
21 °C

10000 Pentium Pro erejét rakják az autókba

2015.01.05. 12:02

Tizenöt éve még a szuperszámítógépek toplistájára kerültek fel az 1 teraflops teljesítményű rendszerek, ma meg már a tenyerünkben elfér ugyanez. Az Nvidia a CES-en mutatta be a Tegra X1 nevű csipet, aminek pont ekkora a teljesítménye, és azért akarják beleépíteni az autókba, mert

egyszerre egyszerre 12 HD kamera képét tudja feldolgozni, ez alapján készít környezeti modellt, hogy megértse, mi a franc történik az autó körül.

Ezt az X1 csipet mobilokba és tabletekbe is beépítik majd, tehát nem kell autót venni, hogy hozzájussunk. Akárcsak az elődjét, a tavaly bemutatott K1-et, ami a Google Nexus 9 tabletet hajtja meg. Az a fő különbség, hogy a két csip között, hogy a K1-ben még csak 192 grafikus mag volt, az X1-ben viszont már 256, és ezt még 8 processzormag is kisegíti.

Gyakorlott gémerek és hardcore pc-buherátoroknak az is mond valamit, hogy az X1 ugyanarra a Maxwell GPU-ra épül, mint a számítógépekben használt GeForce 830M. Támogatja a DirectX-et és az OpenGL-t, fut rajta az Unreal Engine 4, tehát az X1 mobilcsip

brutális erővel hajtja meg a játékokat is.
 

A Las Vegas-i bemutatón Jen-Hsun Huang, az Nvidia cégvezére elmondta, hogy az X1 simán meg tud hajtani egy 4K felbontású, 60 képkocka per másodperces videót, és a helyszíni tapasztalatok is egybevágnak ezzel: egy pillanatra sem akadt meg a lejátszott felvétel a monitoron.