Gerzson
5 °C
10 °C

A Vista után más lesz a Windows

2009.04.01. 09:32 Módosítva: 2009-04-01 12:51:40
Sok hibát követett el a Microsoft a Vista fejlesztésekor, amit utólag a cégvezetés is belátott, éppen ezért a 7-est már egészen máshogy készítették.

Körülbelül egy évvel ezelőtt kerekasztal beszélgetést szervezett a Microsoft a redmondi főhadiszálláson. Itt lehetőségük nyílt az újságíróknak, hogy feltegyenek néhány igazán kellemetlen kérdést a fejlesztőknek. Akkor már tisztán látszott, hogy a Vista sosem lesz igazán sikeres, meg az is, hogy a nagy partnerek inkább megvárják a következő operációs rendszert, nem váltanak. Az InfoWorld szerint azon a napon leginkább arról kérdezősködtek az újságírók, hogyan lehetett az öt évnél is hosszabb fejlesztési ciklus után egy felemásra sikerült terméket piacra dobni, és hogy miért nem tudták a premier előtt kijavítani a hibákat.

windows vista aero 3D

Menetrend szerint hibás

Persze korábban már megszokhatták a vásárlók, hogy az OS-ek első verziója nem különösebben megbízható, általában az SP1-ek szokták kényelmessé, használhatóvá varázsolni az operációs rendszereket. Igaz volt ez a Vistára, sőt az időközben igazán kiforrott termékké vált Windows XP-re is: az első széria tele volt hibákkal, nem volt megbízható, sok funkció hiányzott belőle. Ugyanakkor kiderült, hogy a vásárlók már nem nézik olyan jó szemmel ezt a jelenséget, mint egy évtizeddel korábban, így szakítani kell a bevált gyakorlattal. Tavaly még nem volt válasz arra, hogy mi a megoldás, most azonban az InfoWorld szerint már tisztán látszik, milyen irányba mozdult el az amerikai cég.

Az elmúlt évben ugyanis több olyan interjú is napvilágot látott, amiben a Microsoft arról vallott, hogyan változtatta meg a Vista a Windows 7 fejlesztését: hogyan tanulták újra az egész folyamatot, hogy ne kövessék el még egyszer azokat a hibákat, amiket két éve.

Mike Nash, a Windows-üzletág vezetője szerint az egyik legfontosabb lépés az volt, amikor Steven Sinofskyt, az Office-ért felelős szakembert áthelyezték az operációs rendszer fejlesztéséhez, aki új szemléletet hozott magával.

Ki nem volt kompatibilis?

Sinofsky gyorsan felismerte a Vista alapvető hibáit: az egyik a túl magas hardverkövetelmény volt. Számos ügyfél döntött a vásárlás elhalasztása mellett, amikor megtudta, hogy gépparkját fejlesztenie kéne. Főleg, hogy sok alkatrész nem is lassú volt, csak a kompatibilitás hiányzott: az első időkben a Vista kevés hardverrel volt hajlandó együttműködni.

Ezzel függött össze a második hiba is: a partnerek nem ismerhették meg időben a terméket, így nem készülhetett elég szoftver, kiegészítő a Vistához, ami tovább csökkentette a rendszer értékét. Ennek persze köze volt a menet közben történt szemléletváltáshoz is: a fejlesztés félidejében a Microsoft úgy döntött, hogy inkább a biztonságra koncentrál, ezért dobott számos olyan ötletet, amik korábban a Vista alapjait jelentették.

Mindez rövid távon rontott a vállalat pozícióin, de Redmondban bíznak abban, hogy hosszútávon jól jártak: megtanulták, hogy milyen hibákat nem szabad újra elkövetni, így a Windows 7 fejlesztését egészen új alapokra helyezték. Elhatározták például, hogy meglehetősen korán meghatározzák a rendszer képességeit és követelményeit, de azokat csak akkor osztják meg partnereikkel, amikor már biztosan nem változtatnak rajtuk. Így aztán nem zavarják össze a fejlesztőcégeket és a Microsoftnak is lehetősége nyílik arra, hogy a végsőkig stabilizálják az új funkciókat.

Windows Vista 3D Flip.png

Az új operációs rendszer bétái közt éppen ezért nem volt akkora változás, mint a Vistánál volt, talán amiatt éreztük mi is úgy a tesztünk során az elvileg félkész operációs rendszerrel kapcsolatban, hogy azt akár azonnal piacra lehetne dobni. Várhatóan nem is lesz több béta, a következő verzió már a release candidate, az RC lesz, amihez képest a végleges 7-es már nem nagyon fog különbözni.

7 gigahertz helyett

De változtattak a hardverkövetelményeken is: hogy ne legyen gond a kompatibilitással, a Microsoft úgy alkotta meg a 7-est, hogy az az olcsó netbookokon is elfusson. Tesztünk szerint a vállalat ezt a tételt is kipipálhatja: az új Windows még gyorsabbnak is tűnt a százezres konfigurációkon, mint az XP, nem beszélve a Vistáról.

Ennek az okáról Szelthafner Zoltán, a Microsoft Magyarország Windows-üzletágának a vezetője mesélt nekünk egyszer. Mint elmondta, a Vista specifikációjának az összeállításakor, a 2000-es évek elején az elemzők, a független szakértők úgy gondolták, hogy a 2006-os premierre az átlagos számítógépben 7 gigahertzes processzor, 2-4 gigabájtos memória és egy terabájtos merevlemez lesz. Erre lehetett következtetni a megszokott fejlesztési ütemből, ezt ígérte az Intel, a legtöbb hardverpartner.

Aztán a fejlesztések új irányt vettek, a gigahertzháborúnak befellegzett, a gyártók inkább a magok számát növelték, aminek súlyos következménye lett a Vistára nézve: a vásárlók nem upgrade-eltek, csak új gép vásárlásakor döntöttek az új rendszer mellett. A Windows 7-nek ezért egészen máshogyan álltak neki: úgy döntöttek, hogy a fejlesztés megkezdésekor elérhető gépparkon kell futnia a rendszernek, ha időközben a konfigurációk tovább erősödnek, az csak jót tesz az OS-nek.

Mindezek a döntések Sinofskyhoz köthetők, és az Infoworld cikke szerint az egész iparág üdvözölte a reformlépéseket. Stephen Hultquist, az Infinite Summit nevű it-tanácsadócég vezetője például elmondta, hogy megbízóinak nem ajánlotta a váltást a Vistára, mert azt a Microsoft azelőtt hozta ki, hogy kész lett volna, a 7-es viszont jó úton halad. Azért a szakember még hozzátette, hogy az új operációs rendszer tulajdonképpen csak olyan, amilyennek a Vistának kellett volna lennie.

A többi partner viszont inkább megvédte a Microsoftot a kerekasztal beszélgetésen, amikor azt állította, hogy egy széles körben elterjedt operációs rendszert lehetetlen úgy elkészíteni, hogy az minden gépen egyformán fusson.

Új standardok

Persze a helyzet ennél bonyolultabb, hiszen a Vista nem egyszerűen más volt, radikálisan különbözött elődeitől. Szelthafner Zoltán szerint a Microsoft az olvasói visszajelzések kiértékelése után arra a következtetésre jutott, hogy a nem egységesen megírt eszközmeghajtók és más alkalmazások okozzák a Windows instabilitását, ezért létrehozott bizonyos standardokat: ami ezeknek megfelelt, kompatibilis lett, ami nem, annál bajok jelentkezhettek. Ettől egyrészt stabilabb lett a Vista, másrészt addig kevesebb alkatrésszel volt hajlandó együttműködni, amíg a partnerek el nem készítették az új eszközmeghajtókat.

A 7-es alapvetően nem változtat ezen a követelményrendszeren, csak könnyebb a dolga: elődje átalakította a piacon, az elmúlt években minden partner kihozta szoftverének vagy hardverének standard-kompatibilis verzióját, így az új rendszernek nem kell majd lefolytatnia azokat a csatákat, amiket a Vista már megvívott egyszer.

A Microsoft mindenesetre bízik abban, hogy a fejlesztés átalakítása miatt a Windows 7 már a megjelenés előtt sokkal stabilabb, szerethetőbb lesz, mint a Vista. A redmondi cég ugyanis kísérletet tett a verziószámok elmozdítására. „Azt szeretnénk, ha a partnereink úgy éreznék, mintha a béta lenne az RC, az RC meg a végleges verzió” – mondta Mike Nash. Folytatva ezt a gondolatsort, a végleges verzió olyan lesz, amilyen eddig az SP1 volt. A tesztek alapján a microsoftosoknak eddig sikerült tartaniuk magukat az ütemtervhez, már csak annyi a dolguk, hogy ne rontsák el a végét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!