Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

iPhone-alkalmazás készült repülésfóbiásoknak

2009.11.04. 15:25 Módosítva: 2009-11-04 15:27:36
Akadnak utasok, akiknek a repülés kín, a Virgin Atlantic légitársaság iPhone-alkalmazással próbál megoldást találni a problémájukra.

Az elsősorban hosszú távú járatairól ismert brit Virgin Atlantic légitársaság már több mint 11 éve foglalkozik olyan programok szervezésével, melyek segítenek az embereknek leküzdeni a repüléstől való félelmeiket, illetve a bezártság kellemetlen érzését. Sok utas a beszállás első percétől kezdve semmit sem vár jobban, mint a kiszállást: számukra a repülés nem örömteli élmény, hanem maga a pokol. Súlyosabb esetben akár szabályos pánikroham is törhet az utasra, amin egyszerűen nem képes úrrá lenni. 2006 nyarán például a United Airlines Londonból Washingtonba tartó járata Bostonban volt kénytelen landolni, miután egy férfi klausztrofóbiás rohamot kapott, és viselkedésével veszélyeztette a repülés biztonságát.

Nem nehéz belátni, hogy különösen kényelmetlen helyzet állhat elő akkor, ha éppen az Atlanti-óceán kellős közepe felett történik hasonló incidens, lévén a gépnek folytatnia kell útját, ráadásul több órán keresztül – ilyen esetben a személyzet akár üléséhez is szíjazhatja a veszélyessé vált utast, de nem elképzelhetetlen a kényszernyugtatózás sem.

A pánik megelőzése, az első tünetekre történő gyors reagálás tehát nem csupán az utas, hanem a légitársaság elemi érdeke is. A Virgin Atlantic újabban nem csupán tréningekkel igyekszik feledtetni a kellemetlenségeket, hanem a modern technikai berendezésekhez alkalmazkodva megbízta a Mental Workout nevű gyógyászati segédeszközöket gyártó cég specialistáit, dolgozzanak ki egy szoftvert a repülésfóbia leküzdésére, mely egyébként a vállalat saját statisztikája szerint minden harmadik utast érint valamilyen formában. Nevében a légitársaság terápiás programjához igazított Flying Without Fear alkalmazás 4,99 amerikai dollárért már letölthető iPhone-ra és iPod Touch készülékekre az Apple App Store felületéről.

A szoftver többek között tartalmaz bemutató felvételeket a repülés rejtelmeiről, gyakran feltett kérdéseket, relaxációs gyakorlatokat és egy pánikgombot is, amelyet működtetve az eszköz légzési tanácsokkal és a lelki nyugalomra ösztökélő tippekkel látja el használóját. A kétkedőknek a vállalat saját tanfolyamaik sikerét bizonygatja: a kurzus nem olcsó (körülbelül 120 ezer forintnak megfelelő angol fontot kell fizetni érte), viszont a visszajelzések alapján nagyon jól működik – a repülés okozta félelem tíz személyből kilencnél csökkent a tréning végeztével.