Gusztáv
3 °C
6 °C

iPhone-alkalmazás készült repülésfóbiásoknak

2009.11.04. 15:25 Módosítva: 2009-11-04 15:27:36
Akadnak utasok, akiknek a repülés kín, a Virgin Atlantic légitársaság iPhone-alkalmazással próbál megoldást találni a problémájukra.

Az elsősorban hosszú távú járatairól ismert brit Virgin Atlantic légitársaság már több mint 11 éve foglalkozik olyan programok szervezésével, melyek segítenek az embereknek leküzdeni a repüléstől való félelmeiket, illetve a bezártság kellemetlen érzését. Sok utas a beszállás első percétől kezdve semmit sem vár jobban, mint a kiszállást: számukra a repülés nem örömteli élmény, hanem maga a pokol. Súlyosabb esetben akár szabályos pánikroham is törhet az utasra, amin egyszerűen nem képes úrrá lenni. 2006 nyarán például a United Airlines Londonból Washingtonba tartó járata Bostonban volt kénytelen landolni, miután egy férfi klausztrofóbiás rohamot kapott, és viselkedésével veszélyeztette a repülés biztonságát.

Nem nehéz belátni, hogy különösen kényelmetlen helyzet állhat elő akkor, ha éppen az Atlanti-óceán kellős közepe felett történik hasonló incidens, lévén a gépnek folytatnia kell útját, ráadásul több órán keresztül – ilyen esetben a személyzet akár üléséhez is szíjazhatja a veszélyessé vált utast, de nem elképzelhetetlen a kényszernyugtatózás sem.

A pánik megelőzése, az első tünetekre történő gyors reagálás tehát nem csupán az utas, hanem a légitársaság elemi érdeke is. A Virgin Atlantic újabban nem csupán tréningekkel igyekszik feledtetni a kellemetlenségeket, hanem a modern technikai berendezésekhez alkalmazkodva megbízta a Mental Workout nevű gyógyászati segédeszközöket gyártó cég specialistáit, dolgozzanak ki egy szoftvert a repülésfóbia leküzdésére, mely egyébként a vállalat saját statisztikája szerint minden harmadik utast érint valamilyen formában. Nevében a légitársaság terápiás programjához igazított Flying Without Fear alkalmazás 4,99 amerikai dollárért már letölthető iPhone-ra és iPod Touch készülékekre az Apple App Store felületéről.

A szoftver többek között tartalmaz bemutató felvételeket a repülés rejtelmeiről, gyakran feltett kérdéseket, relaxációs gyakorlatokat és egy pánikgombot is, amelyet működtetve az eszköz légzési tanácsokkal és a lelki nyugalomra ösztökélő tippekkel látja el használóját. A kétkedőknek a vállalat saját tanfolyamaik sikerét bizonygatja: a kurzus nem olcsó (körülbelül 120 ezer forintnak megfelelő angol fontot kell fizetni érte), viszont a visszajelzések alapján nagyon jól működik – a repülés okozta félelem tíz személyből kilencnél csökkent a tréning végeztével.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!