Erzsébet
1 °C
4 °C

Amerikai kutatók mozgóképkeresőt fejlesztenek

2009.11.29. 08:51
A Missouri Egyetem kutatói videoanyagokban való keresést, emberek és speciális tárgyak felismerését és más elemző feladatokat kivitelező szoftvert fejlesztenek. Céljuk a videotartalom gépi azonosításának és értelmezésének javítása.

A munkálatokat vezető Tony Han szerint a mozgóképalapú keresésben, felismerésben rengeteg lehetőség rejlik, ráadásul sokkal olcsóbb az ugyanerre a célra használt többi érzékelőtípusnál, például a hőérzékelőknél.

odt1

Egy intelligens videomegfigyelő rendszer (márpedig Han abban gondolkodik) ember- és tárgydetektálást egyaránt végez. Ha a biztonsági kamera földön fekvő sebesült személyről rögzít képet, a számítógépnek nemcsak tárolnia kell a vizuális információt, hanem azt is észre kell vennie, hogy az illető bajban van. Optimális esetben észreveszi, majd segélykérő jelzéseket ad le. Egy ilyen szoftver más alkalmazásokban, például az intelligens közlekedés témakörébe tartozó vezetőtámogatásban szintén felhasználható: detektál egy gyalogost, és azonnal megállítja, megállíttatja a járművet.

Az idősgondozás ugyancsak fontos alkalmazási terület lehet: a program érzékeli az adott személy mozgását, esetleg azt, hogy összeesik, és rögtön értesíti a kezelőorvost vagy más egészségügyi szakembereket.

„Diákjaimmal automatikus tárgyfelismerő algoritmusokon dolgozunk” – nyilatkozta Han. – „Nehéz feladat. Próbálkozunk olyan módszert találni, amellyel megbízható detektáló algoritmusok hozhatók létre. Gondot okoz, hogy tesztelésük felettébb időigényes. Manuálisan, lokalizálva a tárgyakat címkéztünk fel háromezernél több képet. Ezeket használtuk algoritmusaink tesztelésére.”

Han és diákjai ősszel részt vettek a PASCAL tárgydetektáló versenyen. Húsz kategóriában indultak, a világ minden részéről érkező kutatókkal küzdöttek meg az előkelő helyezésekért. Először indultak, s nincs okuk szégyenkezni: cserepes növények, székek kategóriákban elsők, emberek, autók, lovak, kerékpár kategóriákban ezüstérmesek lettek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?