Piroska
-2 °C
5 °C

Depressziósokat keres a szoftver

2010.07.11. 12:08
Egy nemrég fejlesztett szoftver online viselkedésünket vizsgálva képes megállapítani, mikor vagyunk depressziósak. Szövegeket elemez, azokból vonja le következtetéseit. Szűrőeszközként is funkcionálhat: például kezelést javasol a potenciális betegeknek.

A szoftvert az izraeli Ben Gurion Egytem Oktatási Tanszékén, Yair Neuman irányításával fejlesztették. Rendeltetése a depresszióra utaló nyelvezet, nyelvi jelek azonosítása. Egy teszt során 300 ezernél több angol szöveget tanulmányozott: az anyagokat mentális problémákkal foglalkozó honlapok kérdőívei, kutatási anyagai és blogok képezték. A szövegek közül sokat azonosított depressziósként. Miután elvégezte munkáját, négy klinikai pszichológusból álló panel a szóban forgó írások közül kétszázat megvizsgált. A humán szakértők 78 százalékban ugyanazt állapították meg, mint a program.

tex2

Neuman szerint nem egyértelműen depressziós szövegek gépi azonosítása volt a cél, így szoftverük nem nyilvánvaló hangulatállapotokra utaló szavak, mint például „szomorúság”, „öngyilkosság”, „depresszió”  után kutakodik, sőt, nem is foglalkozik olyan anyagokkal, amelyekben ezek előfordulnak. A nyelvi kifejezés kevésbé evidens, rejtettebb, árnyaltabb szintjeit vizsgálja.

A kutató úgy véli, a program egyfajta előszűrésre szintén használható: alkalmasint olyan személyek szövegeit elemzi, akik még maguk sem sejtik, esetleg meg sem fordul a fejükben, hogy pszichés problémákkal küszködnek.

„Az a probléma, hogy sokuknak fogalmuk sincs, milyen lelki betegségeik vannak, és sose jutnak el szakértő pszichológushoz” – magyarázza Neuman. – „A program előszűrő folyamatot hajt végre, tudatosítja az illetőben, hogy gondok merültek fel, aki ennek hatására szakorvoshoz fordul. A gép azonban csak jelzi a problémát, és nem helyettesíti az emberi szakértelmet.”

Kételyek a szoftverrel szemben

Az Egyesült Államokra hívja fel a figyelmet: rengeteg a depressziós, de nem diagnosztizálják őket. A szokásos előszűrés online kérdőív formájában történik. Viszont csak olyanok vesznek részt benne, akik eleve gyanakodnak, hogy lelki problémákkal küszködnek. Tehát ez a módszer, preszelektív jellege miatt kizárólag őket érinti. A Ben Gurion Egyetem szoftvere proaktív elemzést végez, azaz, ha például tömegesen használnák Amerikában, segítene pszichés eredetű betegségek megelőzésében.

tex4

A felhasználók mentális egészségével foglalkozó honlapokon is futna, felugró ablakok figyelmeztetnének, ha szövegünkben depresszióra utaló mintát találna. Nyilvánvalóan nagyon sokat kell még finomítani rajta, máskülönben akár többet árthatna, mint használna – képzeljük el a percenkénti intő felhívásokat, hogy most aztán milyen kedélybetegek vagyunk, miközben esetleg csak a nemtetszésünket fejeztük ki valamivel kapcsolatban.

A figyelmeztetések hamisak lehetnek, pszichiátriai diagnózis felállítása összetett folyamat, a szakértők sem értenek mindenben egyet, úgyhogy a depresszió vizsgálata nem nevezhető egyértelműnek – vélik a program kritikusai.

Egyébként már régóta világszerte próbálkoznak pszichiátriai diagnózisok számítógépes kivitelezésével, s igyekeznek a lehető leghatékonyabbá, leggyorsabbá tenni. A Ben Gurion Egyetem szoftvere egyrészt fontos előrelépés, másrészt több kérdést felvet. A szövegeket átnézi a gép, majd ugyanazokat a szövegeket pszichológusok elemzik. Viszont sem a gép, sem a humán szakértők nem rendelkeznek az írásokat jegyző személyek tényleges, valódi állapotára vonatkozó adatokkal.