16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Ébreszd fel a holtakat!

2000.08.18. 20:44
Július elején valamikor - egy elég zúzósra sikeredett orfűi mulatozás ürügyén, de ez már mellékszál - együtt stoppoltam az egyesek által a legjobb vidéki scene-partynak kikiáltott Antiq két szervezojével, akik akkor meglehetősen szomorúan újságolták hogy haldoklik a hazai scene, ezért idén valószínűleg elmarad a rendezvény. Nos úgy tűnik, a srácok végül mégiscsak összekapták magukat, mert a város (Pécs) jelenleg tele van frissen ragasztott, még nedves Antiq plakátokkal, a Nevelési Központban pedig már az utolsó simításokat végzik azokon a termeken, amelyekben a következo három nap alatt két dologból fog nagyon sok kifolyni: a szemekből a monitorok miatt, sörből pedig a meleg miatt.

A nevelési központban már az utolsó simításokat végzik
Az első scene-party élményemből elég kevés maradt meg, de az a kevés annál mélyebben vésődött be, valószínűleg a felejthetetlen látvány miatt: Egy sportpályán zajlott egy vetélkedő, melynek az egyik versenyszáma az volt, hogy a versenyzők monitorokkal, illetve nagyobb számítógép alkatrészekkel hajigáltak jó messziről egy sörösdobozokból épített tornyot. Természetesen az nyert, akinél kevesebb doboz maradt állva. Aztán persze számomra is világossá vált, hogy egy ilyen party közel sem csak ennyiről szól.

A scene-partykon elsősorban a számítógéppel alkotó underground művészek (programozók, grafikusok, zenészek) jönnek össze az egész ország területéről évente néhány alkalommal, hogy bemutassák egymásnak az álltaluk készített műveket, és nem utolsó sorban hogy összemérjék a tudásukat a különböző versenyeken, azaz a compókon.

Ott vannak a warez-traderek, akik cserélgetik mindenüket, amilyük csak van (MP3, miegymás), a rendezvényeket pedig általában megtiszteli jelenlétével jónéhány hacker is. Az utóbbi néhány évben egyre nagyobb tömegekben jelennek meg a partikon a quakerek (sokak nem kis bánatára), akik a rendezvény ideje alatt a résztvevők által hozott számítógépekből felhúzott gyors helyi hálózaton gyilkolják le egymást virtuálisan, szögágyúval vagy rakétavetővel - ki-ki saját ízlése szerint.

A buli megközelítése
Az Antiq 2000 helyszínét, a Nevelési Központot legkönnyebben a pécsi 6-os, vagy a 7-es helyi buszjárattal lehet megközelíteni, amire a vasútállomásnál fel is lehet szállni. Ha valaki busszal érkezik, akkor a legjobb megoldás, ha ő is a vasútállomás felé veszi az irányt (5 perc séta), és ott felszállni a két busz valamelyikére. Mindkét busszal a végállomásig kell menni.
Mindez természetesen meglehetősen laza hangulatban zajlik, mindenféle egyéb programmal fűszerezve (például ping-pong párbaj, ahol az ütőket hálókártyák helyettesítik, vagy monitorhajítás, de erről már volt szó), ami természetes is, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy egy scene-party egyik fő célja az, hogy ezek az emberek végre ne csak a gépen keresztül kommunikáljanak egymással, hanem legalább egyszer egy évben személyesen is találkozzanak, és jól érezzék magukat.

Az Antiq tehát egy ilyen összejövetel, amelyet évente (idén ötödször) rendeznek meg Pécsett, a Nevelési Központban. A party mottója "Ébreszd fel a holtakat!", hiszen sokan látják úgy, hogy a magyar scene igazából a jó öreg c64-en és az Amigán élt, manapság viszont egyre inkább haldoklik (annak ellenére, hogy a hazai programozók nemgyenge eredményeket érnek el nemzetközi szintéren). Azok közül ugyanis, akik még ma is elmorzsolnak egy-egy könnycseppet a szemük alatt ha meghallják valamelyik hírhedt C64 demo zenéjét, már nagyon sokan dolgoznak, családjuk van, így se idejük, se energiájuk éjt nappallá téve demókat írni, és a partykra is egyre kevésbé járnak.

A szervező gárda
Mindezek ellenére az Antiq szervezői 4-500 vendégre számítanak idén is, így ma este már várható a számítógépekkel, erősítőkkel és hangfalakkal megpakolt, hátizsákos arcok gyakori feltűnése a pécsi pályaudvarok és a Nevelési Központ környékén. Akik nekivágnak az útnak, azok a három napra 1500 forintos belépővel számoljanak (ebben a szállás is benne van, bár luxus körülményekre senki ne számítson: két nagy terem van fenntartva az alvásra, szivacsokkal a földön), hozzanak gépet, hálókártyát, és nem utolsósorban ventillátort, mert a szervezők meglátása szerint a termekben iszonyú lesz a hőség.

Ja, majdnem elfelejtettem: Azt üzenik még, hogy mindenki alaposan aludja ki magát az Antiq elott, mert sűrű lesz a program.

Compo-k
PC Demo [DOS/Windows/Linux]
Amiga demo
C64 demo
64Kb intro (Amiga+PC (DOS/Windows/Linux])
4Kb intro (Amiga+PC [DOS/Windows/Linux])
C64 gfx
C64 music
Truecolor gfx (amiga + PC)
Pixelled gfx (amiga + PC)
Raytrace (amiga + PC)
ANSI gfx
4 channel music (amiga + PC)
Multi channel music
Beethoven compo
Fun demo compo
Weblap design (original antiq compo)
PC 1k compo (original antiq compo)
Animation compo (original antiq compo)
Basketball compo (original antiq compo)


  • Hírek
  • Hírek