Géza
-12 °C
-4 °C

Az AOL kigyomlálja a Windowst

2003.10.27. 14:13
A világ legnagyobb internetes szolgáltatója, az amerikai AOL agresszív lépésre határozta el magát. Mivel a spammelők visszaélnek a Windows operációs rendszer egyik beépített szolgáltatásával, az AOL az előfizetőinek biztosított szoftveres frissítés keretében, a felhasználó megkérdezése nélkül egy füst alatt véglegesen letiltja az üzenetek továbbítására szolgáló rejtett megoldást.
A PC World beszámolója szerint az AOL-hoz az elmúlt időkben egyre több panasz érkezett a véletlenszerűen felugráló üzenőablakok miatt. Az AOL egyik újítása, a pop-up ablakok letiltása nem hatott a Windows belső üzeneteire.

Andrew Weinstein, az AOL egyik szóvivője szerint a szolgáltatás letiltását egy biztonsági rés is indokolta. Elmondása szerint az üzeneteket kezelő alkalmazás tártúlcsordulásos támadás áldozatává válhat.

Nem a komplett Messenger

Az AOL két héttel ezelőtt kezdte meg az üzenőrendszer lekapcsolását, az AOL szoftver önfrissítő funkcióját használva. Amikor egy AOL felhasználó bejelentkezik a szolgáltató hálózatába, automatikusan ellenőrzik, hogy a Windows NT, 2000 és XP operációs rendszer mellett működik-e a kérdéses alkalmazás.

Ha ez a helyzet, akkor automatikusan letiltják a beépített szolgáltatást. Ez 15 millió AOL előfizetőnél már megtörtént, és további 5 millió várakozik a sorára, mondta Weinstein.

Hálózatokon ér valamit

A PC World igyekezett hangsúlyozni, hogy a méltatlannak talált üzenőszolgáltatás nem azonos a Windows Messenger csevegőprogrammal, annak csupán egy kis részlete. Ezt a 'Service' szolgáltatást a rendszer mélyebb rétegeiben rejtették el.

Segítségével a hálózati adminisztrátorok vagy hálózati eszközök üzeneteket helyezhetnek el a felhasználók képernyőjén. Az ottoni felhasználók ugyanakkor igen kevés hasznát veszik, jelentette ki Richard Smith független biztonsági szakértő

Piszkálható-e más gépe/programja?

Az AOL lépését amerikai biztonsági szakértők kétélű fegyvernek tartják. Az meglehet, hogy biztonsági kockázatot jelent a szolgáltatás, viszont a felhasználó megkérdezése nélkül még ebben az esetben sem helyes letiltani.

Arról az alapvető kérdéstől nem is beszélve, hogy harmadik személy számítógépén annak beleegyezése nélkül szabad-e változtatásokat végrehajtani. Hiszen nem lehet kizárni, hogy néhányan aktívan használják a szolgáltatást.

Tomboló és hálás userek

Az AOL szóvivője szerint viszont nem okozott etikai problémát a lekapcsolás, hiszen a Windows üzenőcsatornája az AOL szolgáltatásának használatát korlátozza, valamint biztonsági kockázatot jelent.

Weinstein elmondása szerint igen kevés felhasználó tett panaszt, és követelte a változások visszafordítását. Annál többen érezték viszont szükségét, hogy levélben fejezzék ki köszönetüket.