Új operációs rendszert mutatott be a Microsoft

2008.10.28. 11:50
A Los Angeles-i Professional Developers Conference 2008 fejlesztői konferencia nagy dobása minden előzetes várakozás szerint a Windows 7 első éles bevetése lett volna, a Microsoft azonban rátett még egy lapáttal, és új operációs rendszert jelentett be: a Windows Azure-t.

Az Azure az a projekt, amiről sokáig Windows Cloud, azaz felhő néven pletykált a fél internet; nem is igazán operációs rendszer a szó mai értelmében, hanem egy olyan szolgáltatás, ami az operációs rendszerek felett fut, és közös platformot ad a webes programoknak.

A cloud computing az utóbbi években lett divatos kifejezés, igazán jó magyar kifejezés nincs rá: nagyjából arról van szó, hogy nem a saját gépünk erőforrásait használják a programjaink, hanem a neten valahol egy szervergép dolgozik nekünk, adja a háttértárat, számítási kapacitást. Ilyen például egy fotómegosztó, webes levelező, vagy akár a Google Docs: nem tudjuk, pontosan hol tárolódnak az adataink, a net melyik szegletében van az az adatközpont, ahol egy processzor végrehajtja az utasításainkat - de nem is kell, amíg tetszőleges gépről be tudunk lépni a rendszerbe, és használni a szolgáltatásokat, elérni az adatainkat.

Egyre több alkalmazás veszi át ezt a megközelítést (a trend az, hogy az üzleti szoftverek, amiben az igazán nagy pénz van, is ebbe az irányba mennek), és egyre nagyobb az igény valami egységes platformra, ami futtatja az alkalmazásokat, kiosztja az erőforrásokat a futó programoknak, gondoskodik a fájlok kezeléséről - vagyis pont azt teszi, amik egy hagyományos, egy gépen futó operációs rendszer főbb feladatai. Ha megvan a közös platform, akkor ezeket az alapokat nem kell minden egyes webes program megalkotásánál külön megírni, ráadásul tudnak kommunikálni is egymással az alkalmazások. A Windows Azure pontosan ez a közös környezet akar lenni, ami ráadásul kompatibilis a Windows Server operációs rendszerekkel is.

Nem a Microsoft az első, ahol ez a remek ötlet kipattant, Web Services néven hasonló rendszer dolgozik az Amazon szolgáltatásai mögött, és a Google egyre jobban összefonódó webes alkalmazásai a Gmailtől a Gearsig is ilyesmit körvonalaznak. Az Azure valójában a Microsoft betörése erre a piacra, és a Google elleni webes háború egy új fejezete.

Az Azure fejlesztői környezete már most letölthető, és valójában egy csomó már meglevő szolgáltatást (Live Services, SQL, .NET) fog össze, és egészít ki újakkal. Az Azure használatához nem kell új programnyelvet megtanulni, a rendszer a már meglevő szabványokkal és protokollokkal (mint az XML vagy a REST) együttműködik, és támogatja az olyan elterjedt programnyelveket, mint az Eclipse, Ruby, PHP, vagy a Python.

Maga az Azure persze nem lesz ingyenes, hiszen az egész platformot a Microsoft szerverközpontjai szolgálják majd ki, de az árról, és a megjelenés idejéről nem esett szó. Mindenesetre utóbbit 2009-re, még a Windows 7 elé várják a szakértők.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek