16:00, December 06. ÉLŐ
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Melyik a legjobb böngésző?

2008.04.04. 14:49
Néhány hete még arra bíztattuk önöket, hogy dobják el az Internet Explorert, aztán ennek tökéletesen ellentmondva kipróbáltuk a Microsoft böngészőjének legújabb bétáját, és megállapítottuk, hogy ebből akár még lehet is valami. Hogy teljes legyen a kép, most odatesszük az Explorer 8 mellé a konkurens böngészők legfrissebb verzióit: a Safari frissen megjelent végleges pécés változatát, a Firefox 3 negyedik bétáját, és az Opera 9.5-öt.

Ma már nagyjából ugyanazt tudják a böngészők, és ugyanúgy is néznek ki, ezért az összehasonlításnál főleg a beharangozott újdonságokra figyeltünk, és arra hogy mennyire gyors és kényelmes a használatuk - igaz, ha valami, hát ez utóbbi erősen szubjektív.

Lassan járj, tovább érsz

Az Explorerről már bőven kifejtettük a véleményünket, ami azóta sem változott sokat, legfeljebb annyiban, hogy az első benyomásainkhoz képest elég sokat és idegesítően, következetlen módon fagy a böngésző (vagyis nem bizonyos oldalak vagy kódok ütik ki, hanem néha egyszerűen összeomlik, ha olyan kedve van). Újraindítás után a legutóbb nyitott ablakok visszaállítása is oroszrulett-szerűen hol sikerül, hol nem; a legizgalmasabb újdonságként beharangozott Web Slices (amivel RSS-szerűen lehetne weboldalak egyes részeire előfizetni) még mindig nem működik; az Activities (ami a kijelölt képhez vagy szöveghez társít egy csomó akciót a szokásos copy-pase helyett) pedig bármilyen jópofának tűnik elsőre, gyakorlati hasznát még nem vettük.

A nagy fogyás

Az új Firefox legnagyobb dobásaként a drasztikusan csökkentett erőforrásigényt emlegették a fejlesztők. Ez be is jött: eddig nem létezett az a memóriamennyiség, amit a böngésző fel ne élt volna, előbb-utóbb használhatatlanra lassítva a gépet, az új béta azonban a megszokott élményt kellemesen alacsony igények mellett hozta.

Beépített addonkezelő a Firefoxban

A külsőségekben feltűnő újdonság volt a könyvjelzők átdolgozott rendszere (egy kattintással vehetünk fel új oldalakat a kedvencek közé), és a kiegészítések kezelése, amire végre kaptunk egy beépített addon-menedzsert, nem kell külön keresgetnünk, letöltögetnünk és másolgatnunk.

Bál az Operában

A 9.5-ös Opera legnagyobb dobása az Opera Link névre hallgat, és annyit tesz, hogy a központi Opera-oldalra bejelentkezve bármilyen gépen a megszokott könyvjelzőink és Speed Dial oldalunk (a böngésző nyitóoldala, amin az általunk beállított kilenc weboldalt látjuk kicsinyítve) vár. A másik új trükk, hogy a böngésző minden meglátogatott weboldal teljes szövegét indexeli, és ha elkezdünk egy webcímet beírni, azt keresőként is figyeli, és feldobja azokat a linkeket, ahol az adott szót legutóbb láttuk. És az sem elhanyagolható, hogy az Opera az egyetlen a négy böngésző közül, amiben beépített levelezőkliens is van. Mind a két újdonság nagyon jó, és működik is (bár azt azért ne hallgassuk el, hogy az első kísértetiesen emlékeztet a Firefox Foxmarks nevű pluginjére), a böngésző pedig emellett a szokásos Opera-érzést adja, azaz gyors és elegáns.

Keresőként is működik az Operában az URL mező

Élj gyorsan, halj meg fiatalon

A Safari első pécés bétáját tavaly nyáron alig-alig tudtuk kipróbálni, annyira instabil volt. A végleges verzióban a kétpercenként fagyások megszűntek, a félelmetes sebesség, és az iTunes-dizájn viszont megmaradt. Fenyő kolléga az Index technikai személyzetétől azzal kommentálta a Safarit, hogy ilyen gyors böngészőt képtelenség írni, az Apple csal, és induláskor lehúzza a memóriába az egész internetet, aztán onnan kapjuk az oldalakat.

Játék a betűkkel: ugyanaz a weboldal-részlet Operában és Safariban

Ha ez költői túlzás is, az biztos, hogy érzésre a Safari észvesztően gyors, a weboldalak nem betöltődnek, hanem puff, egyszer csak ott vannak az orrunk előtt. És ha már ott vannak, néha elég nehezen olvashatók, ugyanis a Safari másképp jeleníti meg a betűket mint a többiek - pontosabban a betűk kirajzolásánál más élsimítási technikát használ, ezért a betűk kicsit kövérebbek, összemosódnak az ő-k és ű-k ékezetei.

Jópofa még az oldalakon belüli keresés funkciója, ami elsötétített háttér előtt emeli ki a találatokat, aggasztó viszont, hogy egyre-másra fogják a kritikus biztonsági hibákat a böngészőben.

Csülökre!

Először - a Firefox megnyirbált erőforrásigényét ellenőrizendő - azt néztük meg, mennyit foglalnak a böngészők a memóriából. Alapjáraton (mindegyikben az Index címoldala volt megnyitva) az Opera volt a legtakarékosabb, a Firefoxot kicsivel az Explorer szintje alá sikerült fogyasztani, és a Safari ette a legtöbbet. Plusz az is indult a leglassabban - úgy látszik ez a sebesség ára.

Annak kiderítésére, hogy vajon csak érzésre tűnik villámgyorsnak a Safari és lomhának az Explorer, a SunSpider JavaScript Benchmark tesztprogramot vetettük be, ami válogatott javascriptes kínzások alá vetette a böngészőket (jellemzően a javascript kódok lassítják a weboldalak megjelenítését, nem a sima szöveg vagy képek betöltése).

Meglepő módon a Firefox bizonyult a leggyorsabbnak: 6,92 másodperces átlageredménnyel nyomta le a 26 feladatból álló tesztet. Az érzésre nagyon gyors Safari 8,47 másodpercet, a szintén gyors rendszer hírében álló Opera 13,13-mal-vel szerénykedett, az Explorer pedig 14,94-gyel jött be az utolsó helyre. Tesztelje le ön is a böngészőjét itt!

Végül az Acid teszt következett, ami azt mutatja meg, mennyire kompatibilis az internetes szabványokkal a böngésző, méghozzá a nemrég megjelent hármas változat, amit még egy böngészőnek sem sikerült tökéletesen teljesítenie (illetve állítólag az Opera egyik belső tesztverziójának már igen). Az eredmény alant, az "egy kép többet mond ezer szónál" mozgalom jegyében:

Klikkeljen az Acid3-teszteredményekhez!

Négyen a ringben

Akkor most melyik a legjobb böngésző? Mivel ez legalább annyira személyes szimpátia kérdése, mint a programok minőségéé, inkább nem erőltetjük rá senkire a véleményünket (...de ha azt tennénk, az Operát mondanánk). Az biztos, hogy a pécés Safari színrelépésével eggyel bővült az addig kettő plusz egy (a piacvezető Explorer és a feltörekvő Firefox mellett az Opera részesedése a parlamenti küszöb alatti, de azért mérhető) személyes piac. A legjobb lesz, ha mindenki kipróbálja magának a versenyzőket és letölti az Explorert innen, vagy a Firefoxot innen, esetleg az Operát innen, vagy a Safarit innen.  • Hírek
  • Hírek