Windowsra készített böngészőt az Apple

2007.06.12. 16:00
Már a Microsoft operációs rendszerein is futtatható az Apple böngészője, a hétfőn megjelent Safari 3 béta verzióját azonban igen nehéz volt letesztelni, mert rendszeresen lefagyott.

Az Apple eddig csak a Quicktime és az iTunes médialejátszókkal lépett be mélyen a Microsoft felségterületére, hétfőn azonban bemutatta a Safari 3 böngésző béta változatát, amely Windows XP és Vista operációs rendszereken futtatható. Az Apple állításai szerint a Safari kétszer gyorsabban tölti be a weboldalakat, mint az Internet Explorer 7, ugyanúgy vannak benne böngészőlapok, azaz nem kell minden egyes weboldalt új ablakban megnyitni, és kezeli az rss hírcsatornákat is.


Hoppá, ez nem indul

Milyen érzés az Apple böngészőjét használni Windows oprendszeren? Erre sajnos nem tudjuk a választ. Egyik számítógépünkön rögtön az elindulás után lefagyott, és hibajelentést küldött a Microsoftnak, másik gépünkön sok weboldalt hibásan jelenített meg, például az Index címoldaláról eltüntette a cikkek címét, így nem lehetett rájuk klikkelni.

Harmadik tesztgépünkön elindult a Safari, és irdatlan gyorsan betöltötte az Index címlapját. Sőt, a motorosok halálos frontális ütközésről szóló cikk betöltése után magától letöltötte a Windows Media lejátszásához szükséges beépülő modult, és máris elindult a videó. Az egyik videó lejátszása után azonban hiába kattintottam a másik videóra, azt semmiképpen nem lehetett elindítani, csak a böngésző újraindítása oldotta meg a problémát. Érdekes módon a Flash animációt tartalmazó weboldalaknál egyáltalán nem szólt a Safari, hogy néhány tartalom betöltéséhez újabb kiegészítőre lenne szükség.

A Safari "private browsing" funkcióját bekapcsolva a böngésző nem menti le a személyes adatokat, sőt találtunk még egy igen előzékeny funkciót: egy nem létező webcím beütésekor a Safari teljesen magára veszi a hibát, és azt javasolja, hogy telepítsük újra.


Bocs, nem a te hibád!

A béta Safari tehát igencsak analfabéta, egyetlen szerencse, hogy a „Show all bookmarks” menüpontra bökve irdatlan gyorsan kikapcsolta magát, így máris rábökhettem a Firefox ikonjára az asztalon. Ott minden működik. A Windowson futtatható Safarinak két előnye lehet: a Mac gépre Windowst telepítő júzereknek nem kell Internet Explorert vagy Firefoxot használniuk, illetve a webfejlesztőknek nem kell Mac gépet használniuk csak azért, hogy Safarira is optimalizálni tudják a weboldalaikat.  • Hírek
  • Bankszámla