Pult alá száműzték a Command & Conquert Németországban

2003.03.28. 11:04
A német hatóságok márciusban tiltólistára tették a Command & Conquer Generals stratégiai háborús játékot, amelyben amerikai csapatokkal kell elfoglalni Bagdadot. A programot ezentúl csak felnőttek vásárolhatják meg a pult alól, reklámozása és kirakatba helyezését ugyanis betiltották. A hivatal szerint a döntés oka az, hogy a játék az erőszakot kínálja a konfliktusok megoldására, a gyártó Electronic Arts szerint a tiltás oka valójában a játék iraki vonatkozása.
A Command & Conquer Generals is szerepel a német kormány által márciusban kibocsátott listán, mely a túlzottan erőszakos játékokat tartalmazza - adta hírül a New York Times. Ezeket a szoftvereket tilos reklámozni, illetve szabadpolcról árusítani. A programokat csak felnőtteknek adhatják el a pult alól. A Command & Conquer Generals egy Bagdad elleni amerikai támadást szimulál, melynek során a játékos egy fikcionális terrorista csoport, a Global Liberation Army ellen harcol, akik a várost anthraxot tartalmazó bombákkal támadják.

A végső megoldás: háború

A Német Családügyi Minisztérium alá tartozó, a fiataloknak szánt termékeket minősítő német hivatal azzal indokolta a játék listára kerülését, hogy a szoftver dicsőíti a háborút. "Úgy láttatja a háborút, mintha az lenne az egyetlen megoldás a konfliktusok kezelésére" - nyilatkozta az igazgató, Elke Monssen-Engberding.

Politikai indok?

Az Electronic Arts képviselője szerint a hivatalnak nem a játék erőszakosságával támadt problémája, hanem a helyszínválasztással, és a döntésben szerepet játszhatott az USA és Németország politikai vitája is az Irak elleni támadás jogosságáról. Jeff Brown szerint más, hasonló játékok, melyekben szintén szerepel harc, ám nem mutatják be a vérontást és az erőszakot, nem kerültek tiltólistára.

Nem kardoznak benne

"Az eddig listára helyezett játékok a lövöldözős és kardozós fajtából kerültek ki, ahol a szereplők véres közelharcot vívtak, súlyos, látható sérüléseket szenvedtek, majd elhunytak. A Command & Conquer Generals ezzel szemben egy katonai stratégiai játék" - mondta el a cég képviselője. Álláspontja szerint a programot jóval az iraki konfliktus kibontakozása előtt kezdték el fejleszteni.

Monssen-Engberding szerint nem befolyásolták döntésüket a háborús események. Mint mondta, előfordult már, hogy más olyan játékokat is tiltólistára helyeztek, melyek vonzó megoldásként állították be a háborút, de elismerte, hogy eddig főleg könyveket és újságokat tiltottak be emiatt. A német hivatal képviselője szerint a betiltott játékok többsége valóban amerikai termék, mivel a legtöbb ilyen játékot Amerikában fejlesztik. 1984 óta a hivatal közel 370 számítógépes játékot helyezett a listára, évente mintegy húszat.  • Hírek
  • Hírek