Fájdalomcsillapítás videojátékkal

2003.03.20. 16:05
A videojátékok hamarosan minden modern orvos eszköztárának nélkülözhetetlen kellékei lehetnek. Egy kutatás eredményei ugyanis azt sugallják, hogy a számítógépes játékok oly nagy mértékben lekötik a játékosok figyelmét, hogy azok hosszú percekig megfeledkeznek fájdalmukról.
Bryan Raudenbush, a Wheelingben található jezsuita egyetem pszichológia adjunktusa nem reprezentatív mintán, csupán harminc főiskolás diákon végezte el kísérletét, amelyben az önként jelentkező tanulók egyik kezét jéghideg vízbe merítették. Minden diák három teszten vett részt: az első kísérletnél némán tűrték a kézfagyasztást, a második és harmadik fordulóban pedig másik kezükkel különböző videojátékokkal játszhattak.

Egy perccel tovább bírták

A kísérlet során azt tapasztalták, hogy a virtuális zombik lövöldözésével szórakozó fiatalok egy perccel tovább bírták a fájdalmat, mint azok, akik egy mahjongg kirakósjátékkal múlatták az időt, vagy éppenséggel egyáltalán nem játszottak. Raudenbush elmondta a Cnet-nek: kizárólag az aktív videojátékoknak volt megfelelő hatása.

A kísérletben csak fiatal felnőttek reakcióit tesztelték, ám Raudenbush szerint sokkal drámaibb eredményeket kaptak volna gyermekeket vizsgálva. "Ők sokkal rövidebb ideig képesek egyetlen dologra koncentrálni, ezért sokkal látványosabb lenne a hatás" - mondta a professzor.

Raudenbush úgy véli, hogy a gyermekekkel foglalkozó orvosok számára kifejezetten hasznos lehet, ha az irodájukban elhelyeznek egy játékokkal bőven ellátott számítógépet, mert sokkal könnyebb dolguk lenne az injekciók beadásakor és más körülményes beavatkozások közben.

A szülők ismerhetik a hatást

A kutató azt is elárulta, hogy a játékok figyelemelterelő hatására egy barátja hívta fel a figyelmét. A családapa ismerőssel ugyanis arról beszélgettek hosszasan, hogy a gyermekek annyira képesek belemerülni a videojátékokba, hogy nehéz rávenni őket a tanulásra, sőt, még akár az evésre is.  • Hírek
  • Hírek