Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Csináld-magad szappanopera

2003.02.10. 13:29
Egy hónappal ezelőtt jelent meg a Sims Online, a világ legnagyobb szappanopera-szimulátorának interneten játszható változata. Érkezését hatalmas felhajtás előzte meg, hiszen a Sims és annak kiegészítői világszerte az eladási toplisták élére kerültek. A Sims Online megjelenését követően a tesztek nagy része mégis arról számolt be, hogy a játék nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és a kiadó hatalmas bukással számolhat. A Business2.0 munkatársa szerint ez nem igaz, sőt, a Sims Online hamarosan világ legnépszerűbb társkereső játéka lehet.
A közösségek kialakulásához idő kell

Az online közösségek annyiban hasonlítanak a valódi élet baráti társaságaihoz, hogy a bizalomra épülnek, tehát időt kell hagyni a játékosoknak az ismerkedésre és a barátkozásra. Idővel a Sims Online felhasználói között is baráti társaságok fognak létrejönni ugyanúgy, mint az internetes fórumokon. Ezek az újdonsült barátok a lehetőségeikhez mérten igyekeznek majd minél több időt eltölteni egymással, és talán nemcsak az interneten, a játékban, hanem a való életben is. Csak a játék üzemeltetőin múlik, hogy meddig képesek a képernyő elé szegezni a Sims Online felhasználóit.

Már 105 ezer példányban elkelt

A várt eredmények elmaradását részint azzal lehet megmagyarázni, hogy az Electronic Arts rossz árpolitikát folytatott. Az eredetileg tervezett példányszámnak már 25 százalékát értékesítették, a játék árát azonban csak 20 százalékkal csökkentették. Mindezek ellenére sem lehet igazán nagy bukásról beszélni, hiszen a Sims Online játékot eddig "csak" 105 ezer ember vásárolta meg, és "csak" 82 ezer ember regisztrálta magát. Ez hihetetlenül magas szám egy frissen kiadott játék esetében. A mindmáig legsikeresebb online játék, az EverQuest, csupán három év alatt tudott 430 ezer előfizetőt összegyűjteni (ebben az is szerepet játszott, hogy három évvel ezelőtt még kevesen rendelkeztek átalánydíjas, szélessávú interneteléréssel).

Az Electronic Arts jelentése szerint a Sims Online játékosainak 40 százaléka döntött úgy, hogy az ingyenes első harminc nap elteltével előfizet a játékra, havonta 10 dollárért. Ezek a fizetős játékosok fogják felépíteni a Sims Online közösségeinek alapjait.

A siker garantált

A Sims Online várhatóan nagy siker lesz. Erős alapokra épül, hiszen a Sims és annak kiegészítői hetekig az eladási toplisták élén szerepeltek. Az Electronic Arts néhány lépéssel elősegítheti ezt a sikert, például néhány nagyobb újdonságot, extra szolgáltatást hamarabb bejelenthetne, hogy a játékosok hamarabb ráharapjanak azokra. Emellett más platformokra, például linuxra is kifejleszthetnék a Sims Online-t. A linuxos közösség valószínűleg nehezen szokná meg, hogy egy szoftverért fizetnie kell, a nyílt forráskódhoz kapcsolódó mentalitás azonban pontosan passzol a játékhoz.

Az Electronic Arts folyamatosan újabb érdekességgel kedveskedik előfizetőinek, például váratlanul versenyeket rendez, a játékhoz leírásokat ad ki, és ami a legfontosabb: elősegíti a virtuális barátok találkozását a való életben. Ez alapján elképzelhető, hogy hamarosan a Sims Online lesz a világ egyik legnépszerűbb online társkereső szolgáltatása.  • Vennék
  • Hírek