Izsó
20 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Géphalak, játékcicák és mechanikus gyerekek

2003.01.13. 09:56
Robotok a valóságban és a filmvásznon: géphalak, patkány-szilikon hibridek, játékcicák, Spielberg ihlette mechanikus gyerekek, Isaac Asimov, Stanislaw Lem. Hálózati hangok, Mátrix-folytatások, nanoálcák, Hans Moravec. Mozgalmas volt a december Cyberiában.
Az Oszaka-székhelyű Daiichi Kogei és az Eamax Co. megalkotta a Floajetet, a világ első halrobotját. A robot a hús-vér állat természetes mozgását élethűen utánzó mesterséges izmokkal rendelkezik. A januárban kereskedelmi forgalomba kerülő szerkezet alkalmazására leginkább az orvostudományban számíthatunk.

Nem mennek odébb

Új típusú, gazdaságos, "intelligens" gépek bukkantak fel a robotikában. Az immobotokra (immobile robots) elsősorban nagyfokú autonómiát igénylő feladatok végrehajtásakor lesz szükség: űrszondákon, autókban, fénymásolóknál, stb. Közös jellemzőjük: rendelkeznek egy, a belső működésüket aprólékosan leíró, beléjük kódolt "képpel", ami lehetővé teszi, hogy a tervezők által előre nem látott helyzetekben, alkalmazkodva azokhoz, új megoldásokkal álljanak elő. Nevüket azért kapták, mert jelentős részük immobil, helyhez kötött.

Egy másik új típusú robot a patkányrobot, vagy hybot: a Georgia Műegyetemen Steve Potter kávésbögre méretű, szilikonchipjén többezer patkány-idegsejttel bíró robotot fejleszt. A chipet hatvan beépített elektróda kapcsolja az erősítőhöz, mely a jeleket a számítógép felé küldi. A számítógép az adatokat visszajuttatja a robothoz, ami az idegsejtjei közötti aktivitást fizikai mozgások formájában fejezi ki.

Állatoknál maradva: a szezon egyik legsikeresebb játéka a Hasbro robotszerű játékcicája (FurReal Friends).

Hans Moravec, a Carnegie Mellon Egyetem robot-evolúcióról ismert professzora egy, a robotok irodai és otthoni mozgását biztonságossá tevő, háromdimenziós látórendszert fejlesztett ki. "Az új technológia több mint elegendő ahhoz, hogy a robotok megbízhatóan navigáljanak egy átlagos környezetben" - véli a tudós. A rendszer sztereoszkóp digitális kamerákból, valamint a robot és a tárgyak közötti távolságot meghatározó 3D rács (grid) szoftverből áll.

Műgyerek

A Sony mintegy hatvan centis, "nevelőivel" interaktív viszony létesítésére alkalmas, érzelmeit szavakkal, dalokkal, gesztusokkal kifejező, maximum tíz emberi arc és hang felismerésére képes gyerekrobotot fejleszt. Az április hetedikén piacra kerülő SDR4X Dream Robot várható ára hatvan- és nyolcvanezer dollár között lesz. Máris Spielberg Mesterséges Intelligenciájában járnánk?

A Sony Számítógépes Tudományok Laboratóriumában dolgozó brazil Eduardo Reck Miranda eredeti zenét szerző programot fejleszt. Az eddigi hasonló rendeltetésű (idegháló-jellegű) MI-k ténykedése a már létező stílusok utánzásában merült ki, például Bach kantátái alapján képesek egy újabb Bach-kantátát alkotni, viszont valóban önálló zeneművet még nem tudtak létrehozni. A komponistaként is ismert kutató - mesterségesélet-modelleket és sejtautomatát, valamint a komplexitás- / emergencia-elméleteket felhasználva - dolgozik úttörő projektjén.

Egy svéd szoftvercég (MindArk) január 30.-tól a Project Entropia 3D-s futurisztikus online szerepjátékkal rukkol elő: az egy alien-bolygó (természeti katasztrófákon, szörnyek támadásain keresztül végbemenő) gyarmatosításáról szóló játék résztvevői igazi pénzt költhetnek és kereshetnek a virtuális környezetben.

Robotmimikri

A New Jersey Műegyetem és a U. S. Army szerződésben állapodtak meg arról, hogy az egyetemen nanotechnológia-alapú "okos" - a rozsdásodást és a kopást elodázó, a jelenlegieknél kevésbé robbanásveszélyes - járműburkolatokat fejlesztenek. A szerkezetek (akár a csatatéren is) lehetővé teszik a járművek színváltoztatását, megkönnyítik az álcázást, azaz voltaképpen virtuális láthatatlanságot biztosítanak.

Ellentétben a korábbi véleményekkel, a használhatatlannak tartott "DNS hulladék" is tartalmaz fontos, az ember és más élőlények növekedésére vonatkozó utasítássorokat, vagy az olyan komplex betegségek, mint a rák megértéséhez szükséges információkat. Azaz, a genom legalább kétszer annyi nélkülözhetetlen genetikai matériát tartalmaz, mint vélelmezték a szakértők - vonta le a következtetéseket (az ember és a laboratóriumi egér genetikai utasításrendszerét összehasonlítva) Eric Lander, a Cambridge-i (Massachusetts) Whitehead Institut-ban végzett genetikai kutatások igazgatója.

Zizegés

Milyen a világháló kollektív hangja? A meghökkentő kérdésre a New York-i Whitney Museum of American Art "Listening Post" kiállítására ellátogatók egy különös (többezer felhasználó valós idejű - fórumokon, beszélgető szobákban, hirdetőoszlopokon, s más virtuális közterekben folytatott - online kommunikációjának jegyeiből és ritmusából összehozott) hanginstalláció formájában kapják meg a választ.

A Mátrix két folytatásában - a május 15.-én bemutatásra kerülő Matrix Reloaded-ban, illetve a november elejére várható Matrix Revolutions-ban - a húsvér színészektől megkülönböztethetetlen, fotorealisztikus virtuális színészeket láthatunk majd - állítják a producerek.

Az Egyesült Államokban bemutatták Stanislaw Lem Solarisának legújabb filmes adaptációját. Steven Soderbergh mozija erősen megosztotta a kritikusokat: a vizualitást, a hitelességet egyöntetűen dicsérik, viszont a cselekménybonyolítást többen gyengének tartják.

Áprilisban kezdik el forgatni Isaac Asimov (kilenc novellából álló) I, Robot-jának filmváltozatát. Az egyik főszerepet a Men in Blackből ismert Will Smith játssza.