Árpád
-2 °C
4 °C

Szoftverrel figyelik alkalmazottaikat a cégek

2002.11.14. 13:37
A megfigyelőprogramokat gyártó cégek szerint nem a hackerek, hanem maguk az alkalmazottak jelentik a legnagyobb veszélyt a vállalati hálózatokra. Több gyártó is előállt olyan szoftverrel, mellyel a főnök kordában tarthatja az illegálisan másolt zenéket, szoftvereket letöltő alkalmazottakat.
A dolgozók a válogatás nélkül letöltött fájlokkal hatalmas biztonsági réseket nyithatnak a céges rendszerekben, a jogvédett anyagok letöltése miatt pedig nemcsak ők maguk, de az őket foglalkoztató vállalatok is szerzői jogi pereknek nézhetnek elébe. Egy szakértő szerint egyébként a legnagyobb anyagi kárt a cégeknek a szerzői jogok megsértése miatt indított polgári és büntetőperek okozzák, írta a Wired.

Ha a dolgozók esetleg nem is töltögetéssel múlatják az időt, pornónézegetéssel, online vásárlással, vagy csevegéssel foglalják a sávszélességet. Az idei chicagói CSI számítógépes biztonsági konferencián számos olyan szoftvert bemutattak, mellyel kordában tartható a rendetlenkedő, etikátlan munkaerő.

Teljeskörű megfigyelés

Már cégeknek is rendelkezésére áll például a Guidance Software EnCase nevű programja. Ezt a szoftvert eddig bűnügyi nyomozásoknál használták, például az Enron-ügyben, vagy Daniel Pearl újságíró meggyilkolásakor, de előkerült a cipőbombás Richard Reid ügyében folytatott vizsgálatkor is, mondta Matthew Zintel, a cég szóvivője a konferencián. Zintel szerint a program képes "teljeskörű elektronikus megfigyelést" biztosítani, figyelme kiterjed a törölt vagy ellopott információktól a pornóletöltésekig mindenre.

Barátságos

Az ActivatorDesk nevű cég Enterprise Desktops Controller programja figyeli, mit művelnek az alkalmazottak gépeiken, és ezt összeveti az engedélyezett tevékenységek listájával. Ha a munkatárs kicsit is eltér ettől, a program azonnal lezárja a gépet, és emailben értesíti a rendszergazdákat. A cég szóvivője szerint "ez barátságos módja a munkatársak szemmel tartásának". A "barátságos" jelzőt egyébként gyakran használják ezekkel a programokkal kapcsolatban, valószínűleg azt hangsúlyozandó, hogy a szoftverek megfelelnek a törvényi előírásoknak.

A WinWhatWhere új Investigator szoftvere egyebek mellett titkos webcames felügyeletre is lehetőséget ad, képeket készít a számítógépnél ülő alkalmazottakról, hogy a többek által használt gépek esetén is lehessen tudni, ki mikor mit csinált. A program képes bizonyos szavak, kifejezések felismerésére is, és üzenetet küld, ha egy ilyet gépel be a felhasználó. A szoftver támogatja a nemzetközi billentyűzetkiosztásokat is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?