16:00, November 30.
Ausztrália 1
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 1
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 2
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 1
Mexikó 2

Hol őseink domborulnak

2005.07.13. 00:56
Saját történetükkel szeretné megismertetni az embereket az Oktatási Minisztérium, ezért Családi Emlékezet néven ingyenes családtörténet-feldolgozó szoftvert adott ki. A program családfakészítésre, különféle adatok és fotók feltöltésére alkalmas, de kutatásra nem, mert az adatvédelmi biztos aggályai miatt minden felhasználó csak a saját családja adatait láthatja, így nem kereshet más felhasználókkal közös ősöket.

A Családi Emlékezet program célja, hogy mindenki nagyobb figyelmet fordítson családjára, mikrokörnyezete történetének kutatására, megismerésére, és a fennmaradt írásos, tárgyi emlékek, szóbeli hagyományok digitális megőrzésére, áll az Oktatási Minisztérium (OM) közleményében.

Családi tárhely

Az OM és az Országos Levéltár összefogásából született adatbázisépítő program a webes felületen, egyszerűen használható. A regisztrált felhasználó lépésenként viheti fel szülei, testvérei, nagyszülei adatait, ezen kívül fotókat, digitális és szkennelt dokumentumokat helyezhet el saját oldalán. Utóbbiak feltöltésére 50 megabájtot ad a program, de ennél több tárhelyet is lehet kérni, ha valaki sokat töltögetne. Az indulást követő öt napban négyezer-ötszázan regisztráltak a szájton.

A Pantheon menüpontban mintaként Petőfi Sándor, a Báthory vagy a Rákóczi család családfáját nézegeti a tudatlan felhasználó, de a szájtszerkezet amúgy is áttekinthető és egyértelmű - még az elsődleges célcsoport, a diákok számára is.

A weboldal kulcsszava a genealógia, magyarul leszármazástan. A szájt grafikus formában jeleníti meg, mikor és hol születtek-haltak a felmenők, ezeken kívül dokumentálja a házasságkötéseket és az utódokat is. Az oldalon mindig az aktuális kiinduló személy szüleit és nagyszüleit, illetve a látható személyek összes házastársát és gyerekét láthatjuk. Ha egy névre kattintunk, ő lesz a kiinduló személy, így az ő szemszögéből láthatjuk a családfát.

Magyar Bálint oktatási miniszter azért ajánlja a programot, mert úgy véli, a történelmi tudás elmélyülhet a mikroközösség megismerésével. "A múlt feltárásához nagyban hozzájárul a családi emlékek feldolgozása, a honnan származom kérdésének megválaszolása. Ha generációkra visszamenőleg képes vagyok felsorolni családom tagjait, származásom történetét, akkor már megismerhettem a közel- és távolabbi múlt számomra oly fontos szeletét. S akkor a tágabb környezet, a kisközösség, s a nemzet története is fontosabb lesz számomra" - írja a miniszter a nyitólapon.

Nagyon mikro

A mikroközösség megismerése igencsak mikroszinten marad, ugyanis a felhasználó csak a saját maga által felvitt adatokban kereshet az adatbázisban. Az adatvédelmi biztos aggályai miatt a lelkes családtörténet-kutatók ezzel a programmal adatrögzítői szinten maradnak, hiszen csak akkor kutathatnak mások adatbázisában - például közös ősök után -, ha az átadja nekik azonosítóját és jelszavát. Ez az oka annak is, hogy a többi családfakutató-programmal ellentétben itt nem lehet vezetéknevek alapján sem keresni.

A program azért így is hatásos, tudatosabbá teszi az emlékek, források kezelését, de ezen felül inkább egy jó kiindulópontot jelent, amit még érdemes fejleszteni - állítja Reisz T. Csaba, a Családi Emlékezet weboldal üzemeltetését és háttérszervereit biztosító Országos Levéltár igazgatóhelyettese. "A programot jó indulásnak tartom, de érdemes lenne még fejleszteni a kutathatósági részét - az adatvédelmi elvekkel összehangoltan. A Levéltár számára már így is nagy hozadékot jelent ez a program: hasznosnak tartom, hogy segíti a források tudatosabb gyűjtését, és ezáltal növeli a források értékét is. Megtanítja az embereket arra, hogy például a dédpapa MÁV-igazolványát ne dobják ki, mert az fontos és értékes forrás. Másrészt integrálja a köztudatba a Levéltárat, és reméljük, hogy az ismertség miatt eljutunk odáig, hogy nem gondolják azt az emberek, hogy ez a kikézbesítetlen levelek gyűjtőhelye" - mondta az igazgatóhelyettes.

Adatvédelem

A programot jelentősen át kellett alakítani, mivel még indulása előtt átnézte Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos, és aggályosnak tartotta azt a változatot, amellyel aki akarta, nyilvánossá és kereshetővé tette családfáját és a benne foglalt adatokat. "Aki ilyet szeretne, készítsen saját weboldalt. A családtörténet személyes és különleges adatokat is tartalmaz, így minden élő érintett személy beleegyezése szükséges volna a nyilvános kezeléshez" - mondta Péterfalvi Attila.

Az Oktatási Minisztériumban elmondták, a programot a Virgo Systems Informatikai Kft. készítette 2003-ban, és az eredeti 9.730.000 forint összegű díjat ez a módosítás hatmillió forinttal növelte.

Volt jobb

A különböző családtörténet-feldolgozó és családtörténet-kutató programok az interneten is hozzáférhető ingyenes és fizetős változatainak száma a végtelenhez közelít, ezek többsége különféle nyilvános adatbázisokban keres. A zsidó családok genealógiáját összegző Jewishgen.org különböző zsidó összeírások, vagy például az Egyesült Államok bevándorlási adatain belül névre keres. Vagy ott van például a PAF nevű program, ami a mormonok, vagyis a Latter Day Saints egyház központi adatbázisát veszi alapul. Az eredetileg mikrofilmes változatban rögzített hatalmas adatbázis annak köszönhető, hogy a mormon vallás szerint a megváltó eljövetelekor minden egyes emberrel el kell tudni számolni, így a buzgó mormonok járják a világot, és minden élő, illetve valaha élt embert összeírnak.

Nem kutatóprogram, de segít az oktatásban

Az Oktatási Minisztériumban azt mondták, a Családi Emlékezet weboldal fejlesztője a külföldi mintákat is megvizsgálta és átvette, ami a rendszer fejlesztési koncepciójába belefért (például a több százmillió nevet tartalmazó családfa böngésző Ancestry.com mintáját is).

"Fontos különbség a külföldi minták és a családtörténeti szoftver között, hogy mint a nevéből is látszik nem az a célja, hogy egy tudományos kutatási eszközt adjon a genealógusoknak, hanem a megcélzott felhasználói körre fókuszálva pedagógusok, diákok, egy egyszerűbben kezelhető az oktatási anyagba bekapcsolható célalkalmazás készüljön. Ráadásul a külföldi oldalak természetesen nem magyar nyelvűek" - mondta Herczeg Béla, az OM sajtósa.  • Tippek
  • Hírek