16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Szoftverek olcsóért

2000.01.14. 16:38
A shareware források számosak, sokan ilyen programok csereberéjéhez hozták létre freeweb-oldalukat. Ezen írás keretén belül nem térnénk ki a warez-anomáliákra, a jelszógyűjtemények és programtörések archívumaira, inkább fókuszáljuk a figyelmet egy különleges shareware gyűjteményre.

A hálórágók gondtalan életéhez nagyban hozzájárulnak a shareware és freeware programok. Mit kezdenénk például a WinZip (mások a PKZip-re esküsznek) vagy az AOL Instant Messenger (vagy az ICQ) nélkül? Ezek az ingyenesen letölthető programok segítenek a cookiek megszűrésénél, ezer fájlt átneveznek secperc alatt. A weboldal-készítéshez faragnak nagyméretű képekből "thumbnail" ikonokat, jegyzetelik a modemes forgalmat, vagy ha úgy hozza a sors, tűzfalként védik a gépet.

A Davecentral változatosságot visz a shareware.com - tucows.com - ftpserarch.ntnu.no háromszögében leragadtak életébe. Ezt az archívumot (az About oldal tanúsága szerint) egy ember, bizonyos Dave Franklin hozta létre, és saját kezűleg ápolgatja. Teljesítménye akkor is lenyűgöző, ha egy páran a keze alá dolgoznak. Sőt az sem von le az orbitális mennyiségű shareware rendszerezésének értékéből, ha véletlenül Dave nem is létezik, csupán egy virtuális személyiség.

  Helyszin, szereplők:  
 


A shareware programokat a "próbáld ki, mielőtt megveszed" elv alapján terjesztik. Ezért is hívják ezeket evaluation copynak, vagyis próbaverziónak. A programban vagy a mellé csatolt leírásban a szerző üzenete olvasható, miszerint a termék rendszeres használója legyen szíves regisztráltatni magát, vagyis utaljon át neki egy kisebb összeget. Ezután legtöbbször kézhez kaphatja a program nyomtatott leírását, esetleg eljuttatják hozzá a legfrissebb változatot. Késobb ingyen, vagy minimális összegért jut a további update-ekhez, de ami a legfontosabb: biztos lehet benne, hogy senkit nem károsít meg, hiszen legális szoftvert használ.

A shareware-ként terjesztett programokat általában 30 napig lehet próbálgatni, de legtöbbször ez után is működőképesek maradnak. A shareware programoknál általános gyakorlat, hogy indításkor (vagy kilépéskor) emlékeztető felirat jelenik meg a képernyőn, miszerint a szoftver csak kipróbálásra van nálunk. A rövid időre feltunő, vagy egérkattintásra bezáródó feliraton kívül semmi nem akadályozza meg, hogy "túlhasználjuk" a programot. Voltaképpen a felhasználó lelkiismeretére van bízva, hogy a regisztrálási díjjal támogatja-e a hasznosnak bizonyult szoftver fejlesztőjét.

 
A site főlapján az archívum kettéválik: a kor szavának megfelelően balra windows-függők, jobbra linux-hívők libasorban el. Az archívum mindig felkínál Dave's pick (illetve Best of Linux) címen valami újdonságot, ami többnyire ismert programok újabb verziója, de új felfedezések is eljutnak ide. Az ajánló toplista a What's Hot felirat mögött rejtezik, illetve a címlapon hajtás alatt (lefelé scrollozva) látható egy 10-es lista az archívumba felvett legújabb programokkal.

A típus szerint rendezett programok néha alfajokba tömörülnek, ami a választást könnyíti meg. Az Windows programok között szemezgetve, az FTP link mögött például először el kell döntenünk, hogy szerverprogramot, vagy klienst szeretnénk (az első típusból több mint egy tucat jelenti a választékot, a másodikból pedig Dave legalább száz programot kínál). Titkosítóprogramból (a File Utilities/Encryption Tools alatt) szintén legalább kétszáz darab van raktáron.

A teljes lista a bal oldalon rögtön leomlik egy oszlopban, és azonnal kiválasztható egy szimpatikus programnév (nem semmi például a Zwei-Stein 2.0), míg középen tízesével lehet előre lépkedni, és elolvasni a rövid jellemzéseket.

A keresés sajnos nem tökéletes, a Zwei-Steint például élből letagadja (pedig ott van az). Úgy tűnik, a jellemzések tartalmát nem nézi a kereső, például a "disk"-re rá keresve csak a disk editor programgyűjtemény tagjai illetve azok a programok jönnek elő, amelyek a szót konkrétan a nevükben viselik.

Ha egy programot a sok felsorolt közül kiválasztunk, a saját oldalán részletesebb információkat olvashatunk róla. Ezen felül a legtöbb esetben ott a screenshot, hogyan fest élőben a képernyőn. Ugyanitt megadják a program, vagyis a gyártójának Web-címét és persze a letöltendő fájl méretét. Ha már tudjuk a letöltendő fájl nevét, nem felesleges megetetni az FtpSearch keresővel, hátha ismer hazai (gyorsabban letölthető) tükrözést.  • Hírek
  • Bankszámla