Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A Microsoft vezeti a deface-listát

2001.02.08. 17:42
Az elmúlt hónapokban a Microsoft megszilárdította pozícióját a legtöbbször feltört webszerver-platformok között. Az Atrrition.org kimutatásai szerint decemberben az elkövetett defacementek több mint kétharmadát Windows NT és Windows 2000 operációs rendszerekkel szemben hajtották végre.
Az Attrition.org kimutatásai szerint decemberben az elkövetett defacementek több mint kétharmadát Windows NT és Windows 2000 operációs rendszerekkel szemben hajtották végre. A különböző Linuxokon futó webszerverek a felülírt oldalak 21,4 százalékát adták. A unixos és Solaris-szerverek a futottak még kategóriába kerültek.

1999 augusztusa óta a Windowsos operációs rendszerek 58 százalékos részesedéssel vezették a defacelt rendszerek listáját, bár az NT-törések aránya tavaly ősszel egy időre negyven százalék alá esett.

A hackelt oldalakat archiváló Attrition a felülírt oldalak és operációs rendszerek statisztikáját az nmap program alkalmazásával, a Netcraft-webszerver felmérése alapján készítette. Kitűnik, hogy meghackelt Microsoft platformok száma nincs arányban szerver applikációja piaci részesedésével. A Netcraft felmérése szerint a Windows-IS részesedése a webszerverek között húsz százalék - igaz még ehhez jönnek a Windows alatt futó Apache-ok, amelyek harmincöt-negyven százalékra módosítják ezt az arányt.

Feltört webszerverek statisztikája 1999. augusztus és 2001. január között
sárga: NT, fehér: Linux, narancs: BSD, Solaris, egyéb