E3 2007: Konzolháború klónkatonákkal

2007.07.14. 08:55
Véget ért Los Angelesben az idei E3 játékkiállítás. A tíz év után teljesen megújult show-n a látványos új bejelentések és félmeztelen hostesslányok helyét a 2007-es karácsonyi játékpiac előzetese vette át: mindent ki lehetett próbálni, ami fél éven belül a boltok polcaira és a játékrajongók kívánságlistáira kerül.

Hatalmas, elsötétített csarnokokban látványos standok, üvöltő hangfalak, villódzó reflektorok, monitorfalak és lenge öltözetű, játékhősnek maszkírozott hostessek – ezek voltak eddig ez E3 jellemző külsőségei. Idén a csillogást felváltották az elegáns hotelek légkondicionált különtermeiben tartott sajtótájékoztatók, konferenciák és zártkörű prezentációk.

Az idei karácsonyi szezon sorsdöntő lehet a piac résztvevői számára, hiszen addigra mindhárom újgenerációs konzolból kivész az újdonság varázsa, és csak a játékkínálat fog dönteni közöttük. Ennek megfelelően minden kiadó az idén megjelenő játékokra koncentrált, elvétve voltak csak új bejelentések, a cégek a csaknem kész játékaikat mutatták be.

Bár a konzolok gyártói nagyon igyekeznek, hogy a sztárjátékok egyedül az ő gépükre jelenjenek meg, ez leginkább csak az olyan játékok esetében sikerül, ahol fel tudják vásárolni magát a fejlesztőcsapatot is. A független fejlesztők azonban – konzolháború ide vagy oda – minden platformra fejlesztenek, ahol kellemes eladott példányszámokat sejtenek. Az expo legnagyobb figyelemmel övezett játékainak nagy része ilyen volt: a hírhedt gengszterszimulátor Grand Theft Auto 4, a középkori bérgyilkos bőrében a Szentföldre kalauzoló Assassin's Creed, az új Star Wars-kalad Force Unleashed, a bizarr sci-fi akció Bioshock, a népszerű Call of Duty világháborús sorozat modern korba helyezett negyedik epizódja, vagy a meglepően sikeres gitározós játék Guitar Hero hivatalos és nem hivatalos folytatásai, a Legends of Rock és a Rock Band.

A bemutatott játékok túlnyomó része egyébként folytatás és/vagy valamilyen jól ismert brand követője: a játékvilág klónkatonákkal készül a karácsonyi szezonra.

A magabiztos Microsoft

Annak ellenére, hogy akár másfél milliárd dollárt is bukhat a hibás Xbox 360-ak lecserélésével, a Microsoft magabiztosan készül a karácsonyi konzolháborúra. Az első számú fegyver az agyonajnározott sci-fi akciótrilógia befejező része, a Halo 3 – mi nem kételkedünk a sikerében azok után, hogy a második részből anno egy nap alatt közel két és fél milliót adtak el, és a 125 milliós bevétel a porba gyalázott minden első napi mozis rekordot. A sorozat stratégiai oldalágat is növeszt Halo Wars néven, amit az E3-on lehetett először mozgásban látni; ez érdekes kísérlet a hagyományosan pc-s műfaj konzolos meghonosítására.

Az Xbox 360 további slágereinek a grandiózus sci-fi szerepjáték Mass Effect, és a fantasy mese Fable 2 ígérkezik – ez a több platformra megjelenő címek nélkül is elég húzós névsor ahhoz, hogy karácsonykor az ideális ajándékok közé emelje a Microsoft konzolját. Főleg ha addig megjavítják a gép hűtését.

A kétségbeesett Sony

A Playstation3 a megjelenése óta csak vegetál, nem találja a helyét a piacon, és ez a magas ár mellett elsősorban annak köszönhető, hogy nincsenek rá igazi exkluzív húzócímek. Ez továbbra sem változott; bármennyire látványosak a Gran Turismo 5 autóversenyei vagy a Killzone 2 kommandózása, bármennyire izgatja a fantasy-kedvelők fantáziáját a Lair sárkánylovasa, bármennyire várja a sokmilliós rajongótábor a japán szerepjátékcsodát, a Final Fantasy XIII-at (igen: tizenharmadik rész), idén karácsonykor még mindig nem lesz olyan a PS3 kínálata, ami életet lehelne a Sony konzoljába.

Mindezek ellenére az E3 legnagyobb sikert aratott előzetese a Metal Gear Solid 4 filmtrailereket megszégyenítő hatperces mozija volt – de a kultikus sorozat befejező(?) részére is 2008 tavaszáig kell várnia a PS3 egyre kevésbé lelkes táborának.

Emellett bemutatkozott a hordozható Playstation, vagyis a PSP új verziója, ami vékonyabb és kisebb fogyasztású mint az első modell, és a képét ki lehet küldeni tévére – az első reakciók szerint ennyi azért kevés ahhoz, hogy a rajongók hosszú sorokban várjanak majd megjelenéskor a boltok előtt a.

A nevető Nintendo

Az elmúlt években enyhe lesajnálással övezett Nintendo a Wii és az érintőképernyős kézikonzol DS sikerével újra a játékpiac első számú sztárja lett. Ivata Szatoru, a cég vezérigazgatója egyenesen azt mondta, hogy a Wii-vel megdöntik a Playstation 2 120 milliós eladási rekordját is – ami a jelenlegi hatmillió eladott konzol mellett elég merész tervnek tűnik.

A Nintendo kínálatában zavarba ejtő módon keverednek az ugrabugrálós Mario-játékok (az aktuális sztár a Super Mario Galaxy és a Super Smash Bros Brawl) a kőkemény horrorral (Resident Evil Umbrella Chronicles), és a legújabb őrülettel, az interaktív tánc-fitnessjátékok alá szánt Wii Fit kontrollerrel. Mégsem tűnik úgy, hogy a cég ne tudná, kit akar megszólítani; a Nintendo-reneszánsz továbbra is tombol.

A haldokló pécé

Hiába kapálózik a Microsoft a Games for Windows programmal, a pécés játékfelhozatal igencsak siralmas volt az idei E3-on. Tavaly legalább még az online játékok burjánzottak, de most már azok se nagyon: a piacot uraló World of Warcraft és Guild Wars mellett elég nehéz labdába rúgni, így egyre kevesebben is próbálkoznak ebben a műfajban. A leghatározottabb trónkövetelőnek a kedvenc barbár hősünk kalandjait feldolgozó, a műfajból akciódús játékmenetével kilógó Age of Conan és az ólomkatonás-terepasztalos társasjátékot feldolgozó Warhammer Online.

Az egyetlen igazi, exkluzív pécés nagy durranás minden stratégiai játékok öregapjának feltámadása, a Starcraft 2. A máris többszörös díjnyertes Spore-t (a Sims utóda, amiben az egysejtű léttől a galaxist meghódításáig nevelhetünk egy fajt) ki sem hozták az idei expóra, az elképesztően látványos, szuperkatonás Crysist és a posztapokaliptikus-démonvadászos Hellgate Londont pedig már annyit láttuk, hogy lassan megunjuk, mielőtt megjelennének. Nagyobb pc-s bejelentésként csupán a FEAR egyelőre név nélküli második részét, és S.T.A.L.K.E.R. folytatását (valójában előzménye), a Clear Skyt tarthatjuk számon.

Ezek mellett leginkább több platformra fejlesztett játékok pc-verzióinak (Call of Duty 4, Bioshock), illetve konzoljátékok megkésett átiratainak (Gears of War, Viva Pinata) kell örülnünk azzal hátsó gondolattal, hogy jövőre talán már ezek sem lesznek. Még az ős-pc-s Civilization is konzolra költözik, ami legalábbis intő jel.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla