Tera Patrick és a mellőzött Windows

2004.05.21. 18:14
Amikor az ember egy negyeddollárossal életet lehel egy krisztusi korba lépett játékgépbe, és fél órával később a Sony mobiltelefonnál alig nagyobb kézi konzolján csodálja a Playstation 2-t megközelítő, helyenként kenterbe verő bemutatót, kezd némi tiszteletet érezni a játékipar iránt. A szórakoztató szoftver- és hardverbiznisz röpke három évtized alatt megismételte a filmipar évszázados sikertörténetét (ha a dollármilliárdokat tekintjük), és mint azt a PC Guru különítménye látta a Los Angelesben múlt héten tizedszerre megrendezett Electronic Entertainment Expón, a diadalmenet töretlenül folytatódik.

A bejáratnál rögtön négy narancssárga bokszeres tinédzser pózol a kameránknak, egy lépcsővel arrébb pedig kékbe öltözött varázslónők osztogatnak valami kitűzőt - az E3 mindig is híres volt "booth babe"-jeiről, vagyis hostesslányairól, de azon még mi is meglepődünk, hogy a Backyard Wrestling 2 című pankrátorjátékot a műszaki kollégiumok gyakori letöltései közt örök dobogós pornósztár, Tera Patrick népszerűsíti.

Tekintse meg képeinket!

Aztán lassan feltűnik a többi híresség is: Vin Diesel a Chronicles of Riddick játékváltozatát promótálja, a verekedős játékká butított Cowboy Bebop standjához az eredeti anime rajzolója, Tosihiro Kavamoto érkezik, a Spiderman-rajongók éppen Stan Leere várnak, a virtuális gördeszkabajnokok pedig Tony Hawk előtt állnak kilométeres sort. És persze megjelennek a játékipar nagyjai is: Will Wrightot kis híján fellököm, egy emelettel feljebb Richard Garriott tart éppen előadást, mindenki itt van, aki számít - elsősorban azok a programok, amelyeket csak karácsonykor vagy még később próbálhat ki az egyszeri játékos.

Sony, az erőnyerő

Megtesszük első körünket, és az összesen öthektárnyi területen elterpeszkedő négyszáz kiállító végére érve még mindig keressük a PC-s játékokat. Mert az nem lehet, hogy ekkora a konzolhegemónia, nem lehet, hogy a zárt ajtós bemutatókon kívül csak az a hátsó sufni ad otthont a windowsos termékeknek.

De, lehet: a Playstation 2 és az Xbox uralkodik, de a PC-s programok között is rengeteg a multiplatformos. A Nintendo Gamecube érezhető hátrányban van versenytársaihoz képest, ráadásul a cég dupla képernyős kézikonzolja, a DS sem durran nagyot, hiába jelenti be a Nintendo-pápa Sigeru Mijamoto Zelda-kalapban és PVC-karddal a kezében. Drága kvarcjátéknak tűnik csak a félelmetes képességű Sony PSP-hez képest, így konzollapszerkesztőnk el is kezdi ásni a DS sírját, rögtön a Nokia N-Gage-nek készített gödör mellé.

A sikervárományosok

  

Tera Patrick végül Tera Incognita marad, mert a művésznő felbukkanásával egy időben éppen az elődjénél jóval hagyományosabb stratégiának készülő Black & White 2 egyik fejlesztőjét faggatjuk, majd a sajtóbelépő sorra bejuttat bennünket a többi zárt ajtó mögé is. PC-s vonalon egyértelműen a multiplayer opcióé a terep, a Mátrixtól a Marvel képregényekig minden valamirevaló licenszből online játék készül. Az Everquest II a World of Warcrafttal küzd majd meg a közeljövőben a netes játékosokért, a döbbenetes grafikájú Battlefield 2 pedig a Brothers in Armsszal. Az általunk egyhangúlag a legszebb játéknak kikiáltott Splinter Cell 3 is többszemélyes üzemmódjával villant nagyot, a Counter Strike feltápolt verziója pedig immár hivatalosan lesz a Half-Life 2 multiplayer lehetősége. És ha már a Half-Life 2-nél tartunk: a csak Xboxon kiállított Doom 3-nak (állítólag a PC-s verzió nyáron már megjelenik) alaposan fel kell kötnie a gatyáját, ha agyonszkriptelt pályáival labdába akar rúgni nagy riválisa mellett.

A shooterek trónjára azonban mégis a Halo 2 kerül, rendre kapja a rangos külföldi lapok plecsnijeit. A többi játékműfajban is akad egy-egy gyöngyszem: csapatunk ügyeletes kalandrajongója a Prince of Persia főszereplőjének Neót megszégyenítő falrafutásai láttán hümmög elismerően, míg az RPG-k közül nem meglepő módon a Final Fantasy XII viszi el a pálmát. A Burnout 3 tűnik a show legjobb szimulátorának, a Mortal Kombat legújabb része pedig ha csak leheletnyivel is, de kikap a Dead or Alive Ultimate-től. Én a stáb stratégiafelelőseként a LotR: Battle for Middle-Earth előtt borulok le - a készítők egy-az-egyben lemodellezték a harmadik Gyűrűk Ura-film csatáit, felhasználva a mozi tömegjeleneteiért felelős szoftvert, valamint a Wetától (Peter Jackson cége) kapott eredeti 3D modelleket, textúrákat és hangeffekteket.

Évtizedes bitek

Klikk a képre!

Végül a kisebb kiállítókon túljutva elérkezünk a játékkontrollerekhez, ahol egész sereg IgNobel-esélyes szerkentyűt találunk. A szobakerékpárral hajtott jetskiszimulátor látványát még csak-csak befogadja az agyunk, ám a tüchtig kis állványról lógó golflabdát igazi golfütőkkel csépelő (és így golfszimulátort irányító) albínó gyerekeket már nem akarjuk elhinni - ha így folytatja az ipar, a jövő Tetrisét malterező spatulával fogjuk játszani.

Két sarokkal arrébb Fatal1ty, a világ legjobb Quake- és Unreal-játékosa ver ronggyá egymás után száz boldog geeket (összesített végeredmény 1121 a mínusz 23-mal szemben), majd a show igazi csemegéjénél, a virtuális játékmúzeumnál ragadunk le. Atari 800-on felrobbantom a Halálcsillagot, amíg a többiek az eredeti Pac Man-gép toplistájába próbálnak bekerülni, aztán hadihajókat irtunk Apple II-n. Később megtalálom a kiállítás legöregebb darabját - 1971-es prototípus, soha nem sorozatgyártott konzol Pirx kapitányt idéző szappantartódizájnnal. A negyeddollárost elnyelve pixelhibásan, de elindul rajta az Asteroids, és működésbe lépnek a 33 éves bitek.  • Hírek
  • Bankszámla