Laptop bíró igazságot oszt

2000.04.28. 00:25
A mit sem sejtő brazilok hamarosan élőben is találkozhatnak a Dredd bíró képregényekben vázolt igazságszolgáltatási módszerrel. Brazilia utcáin bírák cirkálnak laptoppal felszerelkezve, hogy Elektronikus Bíró szoftverük segítségével felgyorsított eljárással tegyenek pontot a Holmes-i magasságokat nem súroló ügyekben.
A törvény én vagyok. Üssön le egy billentyűt a folytatáshoz!
A cyberpunk képregények egyszerűbb lelkületű vonulatához tartozó Dredd bíró ihlette a Braziliában tesztelés alatt álló Elektronikus Bíró projektet. Az atomutópikus képregényben a törvényszolgák a bűntett színhelyére motorozva helyben hirdettek ítéletet és személyesen foganatosították a bírságot. Tették ezt a város túlzsúfoltsága miatt a törvény betüjét haloványan ismerő állampolgárok rendszabályozása érdekében.

Braziliában atomháború ugyan még nem volt, a népes populció közúti balesetei, valamint az intenzíven gyakorolt utcai bűnözés így is jelentős terhet jelent a helyi bíróságoknak. Az egyszerűbb ügyek levezetésére egy forradalmian új, "Igazság Négy Keréken" nevű programmal kísérletezik Espirito Santo városában három bíró.

A bírók laptoppal hónuk alatt robognak ki a tetthelyre, és Elektronikus Bíró szoftverük segítségével begyűjtik a szemtanúk állításait és a törvényszéki bizonyítékokat. A mesterséges intelligencián alapuló program kiértékeli az információkat és kiszabja a bírságot vagy akár a börtönbüntetést is.

"Az Elektronikus Bíró nem helyettesíti a hús-vér bírókat, csak hatékonyabbá teszi őket", meséli Pedro Valls Feu Rosa bíró. A brazil legfelsőbb bíróság sorait erősítő Feu Rosa maga fogott hozzá és programozta le az E-Bírót. "A legtöbb ember örül, ha a helyszínen rögtön letudhatja a jogi procedurát."

Kisebb balesetek esetén a rendőrség értesíti a motorizált bírókat, akik 10 percen belül az eset helyszínére viharzanak. A legtöbb esetben egyszerű kérdésekkel elintézhető a procedúra, nincs szükség a törvény értelmezésére, az ítélethozatal tisztán logikai folyamat.

A mesterséges intelligencia börtönbüntetést is kiszabhat.
A Visual Basic nyelven íródott szoftver olyan kérdéseket tesz fel, mint például "Megállt-e a sofőr a piros lámpánál?" vagy "Ivott-e a sofőr a megengedettnél nagyobb mennyiségű alkoholt?" Ilyen típusú kérdésekre kell válaszolnia igennel vagy nemmel a humán operátornak a helyszíni bizonyítékok alapján. Az egybites információk kezelésére pedig köztudottan a számítógép a legalkalmasabb eszköz, állítja Feu Rosa.

A program nem csak az ítélethozatalt automatizálja, de még az indoklást is ki lehet vele nyomtatni. Ha a humanoid bíró nem értene egyet a szoftver megállapításaival, néhány kattintással korrigálhat a bírságon. A helysziní bíráskodás további előnye, hogy a bíró megállapíthatja az útviszonyokat, felmérheti a terepet, vagy megvizsgálhatja a féknyomokat. Az utcákat járva alkalmazását tesztelő Feu Rosa úgy tapasztalta, néhány ügyben az embereknek nem esett le, hogy egy szoftver ítélkezett felettük.

Feu Rosa bíró szerint módszerével több hónapig tartó értelmetlen és költséges tárgyalásoktól menekülhet meg a bíróság. Szoftvere iránt máris érdeklődik több amerikai biztosítótársaság, amelyek a mobil egységekkel szeretnék tisztázni a vitás közúti baleseteket.  • Bérelnék
  • Bankszámla