Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Kiselejtezik az FBI új terrorellenes szoftverét

2005.01.13. 17:38
Nem veszi használatba az FBI azt az ügyiratrendező programot, melynek elkészítésére eddig 170 millió dollárt költöttek. Az iroda ugyanis a célra alkalmatlannak és máris elavultnak tartja a szoftvert.

Használhatatlan az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) a terrorizmus elleni harc előmozdítására hivatott új számítógépes programja, amelyet valószínűleg máris ki kell selejtezni a Los Angeles Times napilap csütörtöki értesülése szerint.

Avítt rendszer

Az úgynevezett virtuális ügyiratrendező segítette volna az FBI-ügynököket abban, hogy az információk megosztásával hatékonyabban vegyék fel a harcot a terrorizmus ellen, és elhárítsák az esetleges terrorcselekményeket. A hibás program tovább késleltetheti az elavult számítógépes rendszer évek óta elhúzódó korszerűsítését.

Az átalakítást kiemelt feladatnak minősítette a 2001. szeptember 11-én a háromezer ember életét kioltó New York-i és washingtoni terrortámadások előzményeit kivizsgáló független bizottság, amelynek megállapításai szerint az avítt számítógépes rendszer gátolta az információáramlást, pedig az értesülések megosztásával az illetékes szervek kideríthették volna, hogy mire készülnek a terroristák. A kongresszus kitöltetlen csekket adott az FBI-nak a nagyjavításra, amely eddig 581 millió dollárt emésztett fel.

Másra bízzák

A kijelölt feladatra alkalmatlan program várhatóan vitát robbant ki arról, hogyan sáfárkodott a Szövetségi Nyomozó Iroda a korszerűsítésre kapott pénzzel. Az FBI számos független tanulmányt rendelt annak kiderítésére, hogy megmenthető-e valami a 170 millió dolláros szoftverből, amelynek már 2003 végén el kellett volna készülnie.

A San Diego-i Science Applications cég a múlt hónapban szállította le a prototípust, amelyet az FBI-ban azonban a célra alkalmatlannak és máris elavultnak tartanak. Csak próbaüzemben működtetik három hónapig, hogy az új megtervezéséhez tapasztalatokat gyűjtsenek, és leszűrjék a tanulságot, amelynek a következménye legelőször is az lesz, hogy nem hosszabbítják meg a Science Applications márciusban lejáró szerződését, és a munkát másra bízzák. A Los Angeles Times szerint az új rendszerre tavasszal kérnek majd javaslatokat.