Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kijött a másfeles Firefox

2005.12.01. 14:30
A böngésző 1.5-ös verziója az eddiginél jobban véd a felpattanó reklámablakok ellen, egyszerűbbé teszi az RSS-feedekre való feliratkozást és saját magát frissíti, ha kell.

Már a szerdai megjelenés napján több mint egymillióan töltötték le az ingyenes, nyílt forráskódú Firefoxot, a Microsoft Internet Explorer után a második legnépszerűbb böngészőt.

#alt# A verziószámadási konvenció szerint a tört számokkal jelzett szoftverváltozatok általában nem hoznak lényegi változást a korábbi, egész számmal jelzettekhez képest, és ez jórészt igaz a Firefox legfrissebb, 1.5-ös változatára is. Az egyetlen forradalmi újítás a Windowsból is ismert "automatic update" (automatikus frissítés) funkció, amelynek révén a Firefox magától letölti a legújabb javítókészleteket és módosításokat, így ha valaki egyszer letölti a böngészőt, elméletileg soha nem kell újabb verziókra vadásznia.

Kevesebb pop-up, több RSS

A készítő Mozilla, amely a nyílt forráskódú szoftvereket fejlesztő programozókat tömöríti, gyorsabb böngészést ígér az új Firefoxszal, és számos ponton javított a szolgáltatásokon. Egyszerűbbé és átláthatóvá válik az úgynevezett tab-böngészés (a tabok használatával megspórolható az új ablak nyitásával járó hercehurca), és az új Firefox az eddiginél hatékonyabban blokkolja a nem kívánatos pop-up-hirdetéseket. A böngészőbe épített keresőablak része lett az Answers.com "referenciális kereső", és az élő könyvjelzők (live bookmarks) révén egyszerűen fel lehet iratkozni a hírportálok és blogok RSS-feedjeire.

A Firefox 1.5 ezen kívül támogat számos új webes szabványt, így a méretezhető vektoros grafikát (scaleable vector graphics), a JavaScript 1.6-ot és a CSS (cascading style sheets) új változatait is.

A Mozilla agresszív reklámkampánnyal készül népszerűsíteni a böngészőt, amelyet az internetes forgalmat figyelemmel kísérő Onestat statisztikái szerint a böngészők 11 százaléka használ. (A nagy vetélytárs Internet Explorer 85 százalékos részesedéssel bír. ) A kampány része, hogy a felhasználók 30 másodperces videoklipekben számolhatnak majd be arról, miért szeretik a Firefoxot. A Mozilla a klipek elkészítéséhez külön szoftvert készít, és elérhetővé teszi a beérkezett pályaműveket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!