Gusztáv
-4 °C
1 °C

Geráék senkinek nem kellettek

2005.11.27. 12:10
Csaknem kétszáz fociőrült és több tucatnyi világsztár zsúfolódott össze szombaton az egyik budapesti bevásárlóközpontban. A világsztároknak volt a könnyebb dolguk: ők csak élték a maguk virtuális életét, futottak, lőttek, szereltek, végezték a mintegy tucatnyi lehetséges feladatukat. Ronaldinho irányított, Robinho gólokat lőtt, Henry sprintelt. A 10 és 35 év közötti edzőik eközben komoly célokat küzdöttek: a FIFA Interaktív Világkupa regionális elődöntőjében csaptak össze, hogy az első három helyezett elutazhasson a németországi regionális döntőbe.
Gondolom, hozzám hasonlóan férfiemberek tízezrei érezték már - különösen, ha már hosszú évek, évtizedek óta az a szórakozásuk, hogy hétvégenként egy nagy füves gyep mellett ácsorognak szotyival és sörrel a kezükben, bosszankodva azon, amit 11 ember másfél órán keresztül produkál -, hogy ők sokkal jobban tudnák csinálni. Bármit. Védeni, gólt lőni, cselezni, indítani - vagy egyszerűen csak a csapatot összeállítani.

Edzők 10-től 35 éves korig

Nem csoda, hogy a tízmillió szövetség kapitány országában a fociszoftverek nagy népszerűségnek örvendenek: az Electronic Arts, amely jó tíz év adja ki FIFA XX elnevezésű focijátékát - ahol az XX természetesen az évszámnak felel meg - arra számít, hogy idén Magyarországon 30 százalékkal növeli a PC-kre, 70 százalékkal a konzolos játékgépekre (főként a Playstation 2-re) írt játékok mennyiségét. Ami viszont már-már csodaszámba megy: amíg a futball alapvetően az önsanyargatásra hajlamos emberek szórakozása, tudjuk ezt a Fociláz óta, addig a virtuális foci inkább szórakoztatja, mintsem bosszantja az embert.


Klikk a képre!

Persze a magyar bajnokság olyan színvonalú, amilyen, így - aligha meglepő módon - nem szerepel a játékban, sőt, ha nem csal az emlékezetünk, öt-hat éve már a Rest of World-ben, a "maradékban" sincsenek magyar klubok (a játék mániákus rajongói ugyanakkor az előző játékokhoz, a FIFA 2005-tel bezárólag, már elkészítették a magyar bajnokságot is tartalmazó patch-et). Erre az évre azonban így is tovább nőtt a virtuális foci rajongóinak tábora, legalábbis erre utal, hogy a FIFA Interaktív Világkupa hétvégi, magyarországi döntőjében a tavalyinál többen, 184-en vettek, vesznek részt a 30 gépen folyó versenyben. A legfiatalabb "edző" 10 éves, a legidősebbek, hárman, kettővel vannak túl a krisztusi koron, de 35 évükkel még ők is fiatalabbak Illés Bélánál.

Egy hölgy mind felett

A 184 önjelölt edzőből 3 hölgy is akadt, közülük egy, Őszi Veronika be is jutott a 128-as mezőnybe, ám nem ez a legjobb eredménye: tavaly még a legjobb 16 között is találkozhattunk vele. Idén nem sikerült megismételni a bravúrt: nemcsak Luxemburgo, ő sem tudott csodát csinálni a Real Madriddal. Előbb a brazil válogatottól kaptak ki 3-0-ra, majd a tavaly döntőbe jutott Petróczi Donát argentin válogatottja győzte a királyi gárdát 3-1-re, így nem jutott tovább a csoportból.

Sebaj, majd jövőre - mondta később, bár elárulta, hogy idén nem is akart indulni, már csak a helyszínen beszélték rá, hogy mégis. Nem női megérzésből, egyszerűen nem fekszik neki a játék annyira, mint amennyire a FIFA 2005 feküdt. "Újra kellett tanulni néhány dolgot, túl gyorsak a védők, megváltozott a mozgás", indokolta, miért nem. Pedig baráti társaságával Xboxon játssza a FIFA 2006-ot, a konzollal tehát nem is itt kellett megismerkednie, nem úgy, mint több játékosnak.

Hagyta feljönni a magyarokat

A meccseket ugyanis - az egyik szponzor jóvoltából - Xboxon kell játszani, miközben Magyarországon főként PC-s és Playtastion-os játékokat használnak. Igaz, a PC-khez kapható Logitech gamepadok "sok mindenben" hasonlítanak az Xbox vezérlőjéhez - ezt már Petróczi Donát árulja el, aki számítógépen napi 2-2,5 órát játszik, hetente általában öt napon. Tavaly úgy lett második, hogy a döntőben már 3-1-re vezetett, de "a bolgárokkal voltam, az ellenfelem a magyarokkal, és mivel itt volt Matthäus is, hagytam az ellenfelemet, hogy felhozza a magyarokat". Hogy nem szabad kiengedni, jelzi: végül elbukott.

Akkor azonban már nem volt tétje a dolognak: mivel hárman jutottak ki a regionális döntőbe, az itthoni döntőben csak presztízscsata zajlott. Meg is látszott, hiszen korábban egyetlen játékos sem választotta sem a bolgár, sem a magyar válogatottat. Idén viszont végig élesben megy a küzdelem, a végére ugyanis egy négyes csoportot alakítanak ki, ahonnan hárman jutnak tovább.

Matthäus nem akart égni

Így aztán ebben az évben Geráék nem kellettek senkinek, mindenki a sztárcsapatokat választotta. A legtöbben a Real Madriddal, a Barcelonával, a Manchesterrel, az AC Milannal, valamint - számmomra kissé meglepő módon - a Lyonnal játszottak, a válogatottak közül a franciák és a brazilok voltak a legnépszerűbbek a négyperces félidőkkel vívott meccseken. A csapatválasztást a gép által megadott felállás is befolyásolta, azt ugyanis nem lehetett változtatni meccs közben.


Tekintse meg képeinket!

Nem lenne azonban teljesen igaz, ha azt mondanánk, virtuális magyar játékosok nem kergették a virtuális labdát. Pontosabban az ígéretek szerint vasárnap fogják kergetni, amikor az Újpest és a Fradi focistái lesznek a rendezvény sztárvendégei, akik egymás ellen az UTE és az FTC csapatait fogják majd irányítani.

Sztárvendégből szombaton sem volt hiány, ám Lothar Matthäus a legnagyobb sajnálatunkra nem vállalta, hogy gombok nyomogatásával próbálja meg győzelemre vezetni a válogatottat (amely a szoftver készítőitől számunkra meglepően jó minősítést kapott). Állítólag nem akarta magát leégetni, bár a rendes válogatottal elért eredmény után azért nagy égésre nem számítottunk. Viszont elárulta, hogy a magyarok közül Gera a legjobb focista, akivel együtt dolgozott eddig, míg játékospályafutása alatt Maradona volt a legnagyobb ellenfele, és azt is, hogy az ő mozgását is felhasználták a játék készítői a programozás során.

Izgalmasabb az igazinál

A nyilatkozat után Lothar nekivetkőzött, ám hiába reménykedtünk, hogy mégis megnyomja a zöld-piros-kék-sárga gombokat, végül csak aláírásokat osztogatott, miután németes precizitással glédába állította az autogramra várókat. Közben a hátunk mögött Hrutka János arról beszélt, hogy "János bá' és Ignác bácsi két nagy kombinátor", valószínűleg a Fradi-sztorit taglalták.

Minket azonban jobban érdekelt az igazi foci, még ha virtuális is. Így visszatértünk a 2-es konzolhoz, ahol Veronika az utolsó meccsén 1-1-es döntetlent játszott egy kissráccal (egyébként Real-Anglia meccs volt), igazán barátságosnak tűnt a döntetlen. A mai közép- és elődöntőkben, majd a döntőben valószínűleg több izgalom lesz. És annál is, amit zöld gyep mellett egyébként megszoktunk mostanában Magyarországon.