Itt a böngésző 2.0 béta

2006.06.14. 16:55
A Mozilla böngészőmotorjára épülő Flock nagyon hasonlít a Firefoxra, de sokkal közösségibb, például van benne blogbejegyzésküldő meg képmegosztó. Kipróbáltuk a most kiadott nyilvános bétát.

Hiába születnek meg sorra a közösségi internetezésre csábító webes technológiák, ha a böngészők egyáltalán nem támogatják az új felhasználói szokásokat. A legtöbb böngésző ugyanis arra van kihegyezve, hogy a linkeket könnyen elraktározhassuk, nem pedig arra, hogy webes tartalmakat hozhassunk létre, és oszthassunk meg másokkal. Ezen az áldatlan állapoton próbál változtatni a Flock, amely a közösségi tevékenységeket helyezi az előtérbe.

Linket a webre


Kattintson a képre!

A Flock ugyanarra a nyílt forráskódú technológiára épül, mint a Firefox, ezért nagyon sok hasonlóságot lehet felfedezni a kezelőfelületen. Közelebbről megvizsgálva azonban rögtön feltűnnek a szokványos navigációs gombok mellett lévő furcsaságok. Az egyik legfontosabb új gomb a címsor bal oldalán található ötágú csillag, amellyel a linkeket lehet elmenteni. Működése annyiban nem szokványos, hogy a linkekhez leírást és címkéket (tageket) mellékelhetünk, és nemcsak a böngésző könyvjelzői közé lehet menteni, hanem többek között a del.icio.us webes linkgyűjteményébe is. (Feltéve, hogy már regisztráltunk a del.icio.us szájtján, és a Flock beállításainál lementettük a nevünket/jelszavunkat.)

Jó ötlet, hogy a webre is automatikusan menthessünk a linkeket, de a Flock fejlesztői elakadtak az alapszinten, ami a Firefoxban is megoldható egy kiterjesztéssel. A Flockban semmivel sem egyszerűbb a linkek kezelése, mint bármelyik rivális böngészőben. Egyáltalán nem integrálták a webes linktárat, holott éppen az lenne a lényeg, hogy ne kelljen menteni külön a böngészőbe is, illetve hogy ismerőseink megosztott linkjeit is könnye megnézhessük.

Blogböngésző

Sokkal alaposabb munkát végeztek a Flocknál a képkezelés terén, van például egy gomb, amely a Flickr vagy a Photobucket képmegosztó szájtok legfrissebb nyilvános fotóit mutatja meg egy keskeny sávban a címsor alatt. Kulcsszavak megadásával egy adott témára lehet szűkíteni a képkínálatot, a szerző megadásával pedig az ismerőseink képeit kereshetjük meg. Ha érdekes képsorozatot találunk, akkor a szerzőjét lementhetjük a kedvenceink közé. A beépített képfeltöltővel saját Flickr vagy Photobucket képtárunkba másolhatunk fájlokat drag'n'drop módszerrel. Ügyesen integrálták a Flockba a blogolást is, a weboldalakon kijelölt szövegekből és képekből néhány klikkolással lehet bejegyzést gyártani.

Marad a Firefox

Egyelőre senkinek sem ajánlanám jó szívvel a Flock kipróbálását, mert a most kiadott 0.7-es béta verzió meglehetősen lassú és egyáltalán nem stabil; többször is lefagyott. Érdekes ötletek vannak benne, de a fejlesztőknek még nagyon sokat kell dolgozniuk, hogy minden az elvárásoknak megfelelően működjön, a bevezetett újítások ténylegesen elősegítsék a webkettes megoldások használatát.  • Hírek
  • Támogatások