Auguszta
-4 °C
2 °C

Ha csak a böngésző marad

2006.06.13. 11:30
Néhány hete eldöntöttük, hogy az összes asztali szoftverünket webes alkalmazásokra cseréljük, és megpróbálunk így dolgozni, élni a weben. Nem volt mindig egyszerű, és nem is sikerült tökéletesen. Először nézzük azokat a webes alkalmazásokat, melyeket hasznosnak találtunk és jól működtek, illetve amelyek jól működnek ugyan, de csak ha épp nincs kéznél az asztali szoftver.

Feltétlenül használhatók

Először jöjjenek azok a webes alkalmazások, melyeket megszerettünk: könnyen és rugalmasan tudunk használni a webes környezetben.

A Gmail legfőbb előnye, hogy nemcsak számítógépen, hanem mobilon is betölthető, így több ezer emailt és névjegyet magunknál tarthatunk. A névjegyekből ráadásul néhány gombnyomással telefonhívást lehet hívást indítani. Mégsem lehet kizárólag a Gmailre támaszkodni, tesztünk során számtalanszor előfordult, hogy bizonyos emailek egyáltalán nem, vagy csak több órányi késéssel érkeztek meg az átirányított céges postafiókból. Volt olyan eset is, amikor a Gmail négy-öt percig egyáltalán nem volt elérhető. Elképzelhető, hogy egy beépített védelmi megoldás miatt akadtak fönn a leveleink, ezért bosszantó, hogy nincs lehetőség a víruskereső és a spamszűrő szabályozására.

A szövegszerkesztő szoftvernek csak alapfunkcióit használjuk. Ezeket pedig üzembiztosan tudja a Writely webes szövegszerkesztő is. Amúgy pedig életszerű helyzet, hogy a munkahelyünkön nem tudunk befejezni egy szöveges doksit, és mondjuk otthon szeretnénk folytatni. A Writely nagy előnye, hogy - lévén a dokumentumainkat a weben tárolja - könnyen hozzáférhetünk szövegeinkhez. Kifejezetten kényelmes a kezelőfelülete, s néhány hét alatt teljesen elfelejtettük a Microsoft Wordjét.

A webes képmegosztás bár nem létszükséglet, de mindenképp kényelmes. A Flickr segítségével könnyedén oszthatunk meg másokkal képeket, képcsoportokat másokkal. Jól hivatkozhatók a képek, így akár emailben is könnyedén utalhatunk adott fotókra. Nagy segítség, hogy nem kell hurcolászni a képfájlokat, nincs letöltögetés, egyszerűen csak rábökünk a megfelelő linkre, majd a megfelelő címkére, és máris kéznél van a fotó.

Egyetlen új linket sem mentettünk le a böngészőnkbe, amióta a del.icio.us linkmegosztó szolgálatását használjuk. A del.icio.us segítségével egyszerre lehet témák, feladatok, illetve azokhoz kapcsolódó személyek és csoportok szerint rendszerezni a könyvjelzőket, amely a böngészőkben lévő mappás megoldással egyszerűen megoldhatatlan. Ráadásul a linkek meg is oszthatók az érintett személyekkel és csoportokkal.

Munkánk egyik legfontosabb kelléke lett a Netvibes, a weboldal azonban nem csak újságíróknak lehet hasznos. Segítségével egyetlen személyre szabható szájton lehet összegyűjteni mindent, amire szükség lehet. Egyrészt beköthetők az rss csatornák, így több tucat újság vezető híreit lehet fölösleges kattintások - és a reklámok betöltése - nélkül, egyetlen weboldalon végignézni. Másrészt beköthetők praktikus webes szolgáltatások is, például időjárás-előrejelzés, Yahoo Mail, Gmail, Writely, del.icio.us és még sorolhatnánk. Mivel a megjelenített dobozokat több lapon lehet elhelyezni, nagyszerűen el lehet választani a munkát illetve a szórakozást szolgáló tartalmakat.

Alkalmilag használhatók

Van jópár webes alkalmazás, melyek - ha rászorulunk - jól használhatóak, de azért nem feltétlenül váltják ki asztali megfelelőiket, ugyanis jellemzően csak alapfunkciókat tartalmaznak.

A webtárhelyek, mint például a Box.net elsőre nagyon szimpatikusnak tűnnek, de valójában a mindennapi munkavégzésben kevésbé vannak hasznunkra. Mert bár az emberi lény többek közt előrelátásáról híres, mégis, kevésszer tervezünk. Senki nem tölti fel egy webes tárhelyre csak azért aktuális fájljait, hogy majd egyszer úgyis használni fogja őket. Persze hazugság lenne azt állítani, hogy nem használtunk fél bitnyi webtárhelyet sem, hiszen több tíz megabájt állt a rendelkezésünkre a Writely, Gmail és más szolgáltatások által. Fájlok sokkal könnyebb megosztani ftp szerveren, tárolni pedig biztonságosabb usb memórián, mert az sohasem fagy le.

A webes fordítóprogramok viszonylag egyszerűen használhatóak, de akik hozzászoktak a Mobimouse-hoz, azok nehezen szoknak vissza a "beírom, klikkelek és lefordítja"-rendszerű online fordítógépekhez. Kényszerűségből tehát a Sztaki fordítóját, illetve a Google Translate-et használtuk. Valószínűleg utóbbit a jövőben is gyakran fogjuk használni, de az előbbit csak akkor, ha épp olyan gépnél ülünk, melyre nincs feltelepítve a Mobimouse.

Tökéletesen működik a táblázatkezelés a weben, de teszünk során csak egyszer használtuk az iRows-t, amikor összeírtunk egy listát. Ezt azonban a webes szövegszerkesztőben is elintézhettünk volna. Egyébként több szempontból is megkérdőjelezhető a webes táblázatkezelők hasznossága. Valószínűleg kevesen tárolnák egy távoli szerveren családi pénzügyi adataikat, és elképzelhetetlen, hogy egy vállalat jó szemmel nézné az üzleti adatok feltöltését és megosztását.

A prezentációkészítés sem olyan munkafolyamat, amit feltétlenül a weben kell végezni. Kipróbáltuk a Thumbstackset, ami elég jópofa ahhoz, hogy órákat elbíbelődjünk vele, de a prezentácóknál nagyon fontos a személyre szabhatóság, s ez a webes alkalmazás meglehetősen primitív, így inkább az egzotikus webes megoldások közé soroltuk.

A képszerkesztő szoftverek zabálják a legtöbb memóriát, ezért nagyon szerettünk volna csak a webre támaszkodni. A Pixoh segítségével el tudtunk készíteni néhány egyszerűbb címlapképet az Indexre, de az esetek többségében túlságosan egyszerűnek bizonyult a webes felület. A vágólap-funkció hiánya miatt nem tudtunk montázsokat készíteni, és nagyon hiányzottak az ecsetek, amelyek nélkül lehetetlen a kisebb hibákat és a fölösleges részeket kiretusálni.

Legközelebb azokat az alkalmazási területeket vesszük sorra, melyeket nem érdemes, vagy nem is lehet kiváltani webes alkalmazásokkal. Amik miatt - részben - csődött mondott a Csak-a-web projekt...