Szökőnap
4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Feltörték a Mac OS védelmét?

2005.08.10. 12:30
Az Apple azt ígérte, hogy operációs rendszerét nem lehet egyszerű pécén futtatni, még ha a hardverelemek nem is különböznek már azoktól, mint amiket a Macintoshban találunk. Hackerek cáfolnak.

A külföldi fórumokon található bejegyzések szerint sikerült feltörni a Mac OSX védelmét, így már bármelyik „dzsunka” pécére fel lehet telepíteni az Apple operációs rendszerét. Az oldal, amelyen leírják tapasztalataikat a hackerek a hagyományos számítógépen futtatott Mac OSX-ről egy ideig elérhetetlen volt, annyian próbálták felkeresni az elmúlt pár órában. Az átalakítást mutató képeket még szerdán sem tudtuk megnézni, egy videóról azonban kiderült, hogy 2,8 gigahertzes Pentiumon is futtatták a Mac OSX-et. Ez azért érdekes, mert hivatalosan csak a fejlesztőknek átadott 3,6 gigahertzes gépeken futhatna az operációs rendszer, a felvétel azt bizonyítja, hogy tényleg sikerült egy átlagos pc-re feltelepíteni a Tigert. Ezen a gépen azonban meglehetősen siralmasan mutatott az Apple operációs rendszere, szaggatott, sokat töltött, megtörtént tehát az, amitől a Maces tábor legjobban félt: méltatlan környezetbe került kedvencük.

Kettős élet

#alt# A feltörésre azért volt lehetőség, mert az Apple június elején bejelentette, hogy áttér az Intel processzorokra, ezzel párhuzamosan bemutatta az x86-kompatibilis operációs rendszert. Mint azt Steve Jobs a fejlesztőknek szánt konferencián elmondta, miközben a Mac OS-t folyamatosan fejlesztették a Risc-processzorokra (G5, G4), az operációs rendszer születése óta dolgoztak a pc-kompatibilis változaton is. Ez azonban a bejelentésig titok maradt, csak néhányan suttogtak a szoftverről.

A fejlesztői konferencia után a programozók megvásárolhatták a Pentium-alapú Macet, amire már természetesen az x86-kompatibilis operációs rendszert telepítették. Ám az Apple esküdözött, hogy bár a felépítmény azonos, lehetetlen lesz a Mac OS-t hétköznapi pc-re telepíteni, köszönhetően egy titkos csipnek.

Mint azt korábban megírtuk, egy fejlesztő szerint a Trusted Platform Module, röviden TPM csipek digitális aláírása engedélyezi a Mac OSX futtatását, ennek hiányában nem installálható az operációs rendszer. Az Apple és az Intel képviselői nem kommentálták a hírt, ugyanakkor egy másik fejlesztő szerint semmiféle védelem nem volt ezekben a gépekben. Mindenesetre ha a legújabb hírek igazak, a legtöbb pécére fel lehet majd telepíteni a Mac OS-t, legalábbis annak fejlesztőknek szánt változatát.