16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

A Szabad Forrás Projekt

2000.02.04. 15:46
Az egy évvel ezelőtti első LinuxWorld konferencia óta lassan, de biztosan gyűri maga alá a Linux az üzleti világot: a linuxos cégek szénné keresték magukat a tőzsdén, és minden magára valamit is adó gyártó megjelent linuxos gépével. Eközben egyre több hobbista programozó egyre több internetes protokoll kódját fejti vissza, a szerzői jogaikon kotló tulajdonosok ellentámadásainak kereszttüzében.
A Linux stabil technikai háttere az üzleti világ nyomására egyszerűbb kezelőfelületet kapott - nyitotta beszédét Linus Torvalds alapító és fejlesztés-koordinátor a LinuxWorld konferenciával egybekötött kiállításon New Yorkban. Bár a mezei otthoni felhasználó szintjétől még távol áll a szabad forráskódú oprendszer, vállalati felhasználása már messze földön elfogadott. Az üzletemberek mostanában leginkább a szerzői jogok miatt aggódnak. Mivel az ipar még nem támogatja egységesen a Linuxot, a fejlesztőknek gyakran kereskedelmi szoftverek kódjában kell matatniuk, amit az ingoványos jogi szabályozás jelentősen megnehezít (mármint a következmények tekintetében).

"A linuxos DVD-lejátszó esete a tökéletes példa arra, amikor az ipar át akarja vágni a vásárlóit" - mondta Torvalds, a közönség nagy örömére. A linuxos DVD-lejátszó szoftvert egy kereskedelmi szoftver kódjának visszafejtésével hozta létre néhány fiatal programozó. A szoftver terjesztőit a filmgyártók szövetsége és a DVD másolásvédelmi szövetsége többszörösen beperelte a szerzői jogokra hivatkozva, a másolásvédelem kijátszása címén. A DVD-ipar "nem egy reális technikai megoldással, hanem vásárlói körök kizárásával akarja irányítani a piacot", ostorozta őket tovább Linus. Torvalds reméli, hogy a konzorcium elveszti a pert, ám ha ez mégsem következne be, bízik benne, hogy egy gyártó licenceli a megfelelő szoftvereket.

Torvalds szerint a Linuxban az a jó, hogy az fejlesztők közös egyeztetésével alakul a rendszer és nem egy vállalat osztja ki, ki merre mozdulhat. "A nyílt forráskód a misztikum világából a tudományéba transzportálja a szoftverfejlesztést." Linus ezt a szép mondatot azzal egészítette ki, hogy a szabad forrás feljogosítja arra a felhasználót, hogy egy arctalan céghez könyörgés helyett maga tudjon változtatni munkakörülményein.

Erre törekednek azok a programozók is, akik a tavalyi üdülőszezon óta munkálkodnak a RealNetworks szerverének "felszabadításán". A főként egyetemisták együttállásából létrehozott csapatok tevékenységét a Digital Millennium Copyright Act, a szerzői jogok digitális szabályozásáért felelős törvény bizonyos mértékben támogatja. Teszi ezt akkor, ha az interoperabilitáshoz nélkülözhetetlen a forráskód visszafejtése, azaz ha adott operációs rendszeren máskülönben elérhetetlen a szoftver. A "lelkes amatőrök" azonban rögtön ki is teszik publicba a kinyert információkat, amiket aztán reménytelenül próbálnak az eredeti programok tulajdonosai legyilkolni a netről.

Kódvisszafejtés
A rendesen visszafejtett forráskód lehetővé teszi az eredeti szoftver vagy hardver lemásolását anélkül, hogy sértené a szerzői jogokat. Az eljárás legális, a kitétel mindössze annyi, hogy új, megkülönböztethetően eredeti kódot kell létrehozni. A 80-as években a Compaq mesterkedett a reverse engineering technikával, amíg aztán sikerült klónozni az IBM gépeit. Tilos azonban levédett technológiákat visszafejteni, amelyekből a RealNetworks kilenccel bír.
A Free-expression.org, a Xiph.org és az AltaVista-tulajdonos CMGI által felvásárolt Icecast néhány kiragadott példa azok közül, akik népi kezdeményezésként "alanyi jogon" akarják elérhetővé tenni, a jelenleg súlyos dollárezrekért hozzáférhető szolgáltatásokat. A Free-expression.org a webes videóközvetítés úttörőjeként mára komoly tényezővé hízott RealNetworks és a Microsoft párharcát elégelte meg. A csapat egy teljeskörű megoldáson dolgozik, egy olyan szoftveren, ami egymaga látná el a szerver, a kliens és a tömörítő szerepét. A tavaly januárban alapított Icecast a mostanra az AOL-Time Warner birodalomhoz tartozó Winamp Shoutcast MP3-streaming szoftverét másolta le, a népszerű MP3-cserélgető Napster "szabad" verziójának fejlesztéséhez több projekt is hozzáfogott. Lynn Winebarger, a Free-expression.org vezetője felvállalja, hogy a RealNetworks esetleg beperli a projekt miatt, mivel meg kellett sértenie a szoftvercég védjegyeit ahhoz, hogy be tudja építeni a őket a saját programjába.

A szabad forráskód mozgalom vezéralakjai is a védjegyekben látják az elsőszámú fenyegetést. Bruce Perens, a szabad forrású licenc fogalmának társszerzője és a mozgalom öttagú vezetőségének tagja nehéz időket jósolt a közeljövőre. "A szoftvercégek mindent levédetnek, bár ezeknek a patenteknek több mint 80%-a egy másik védjegyből született." Perens szerint a DVD-kód feltörése csak az első lépés a szórakoztatóipar várható szerzői-jogi kirohanásában. "A norvég fiúnak még az apját is letartóztatták", kommentálta a DeCSS-szoftver egyik készítőjének lekapcsolását Perens, "és ez komolyan megrémít".

Chris DiBona, a VA Linux Systems guruja az internet kezdeteihez hasonlította a mozgalmat, amely átalakulása során néhány éven belül egy a végletekig kiélezett piaci helyzetet hozhat. Leginkább a Wall Streetre bevonult cégektől tartanak, amelyek szerintük kiárusítják a a szabad forráskód eszméjét. Michael Tiemann, a Red Hat technikai vezetője ennek ellenére úgy vélekedett, hogy a szabad forráskódú szoftverek alapjában fogják megváltoztatni az emberek életét, ahogy annak idején a távíró és a kereskedelmi repülőjáratok zúzták szanaszét a korszak gondolkodásmódját.  • Hírek
  • Hírek