Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A Szabad Forrás Projekt

2000.02.04. 15:46
Az egy évvel ezelőtti első LinuxWorld konferencia óta lassan, de biztosan gyűri maga alá a Linux az üzleti világot: a linuxos cégek szénné keresték magukat a tőzsdén, és minden magára valamit is adó gyártó megjelent linuxos gépével. Eközben egyre több hobbista programozó egyre több internetes protokoll kódját fejti vissza, a szerzői jogaikon kotló tulajdonosok ellentámadásainak kereszttüzében.
A Linux stabil technikai háttere az üzleti világ nyomására egyszerűbb kezelőfelületet kapott - nyitotta beszédét Linus Torvalds alapító és fejlesztés-koordinátor a LinuxWorld konferenciával egybekötött kiállításon New Yorkban. Bár a mezei otthoni felhasználó szintjétől még távol áll a szabad forráskódú oprendszer, vállalati felhasználása már messze földön elfogadott. Az üzletemberek mostanában leginkább a szerzői jogok miatt aggódnak. Mivel az ipar még nem támogatja egységesen a Linuxot, a fejlesztőknek gyakran kereskedelmi szoftverek kódjában kell matatniuk, amit az ingoványos jogi szabályozás jelentősen megnehezít (mármint a következmények tekintetében).

"A linuxos DVD-lejátszó esete a tökéletes példa arra, amikor az ipar át akarja vágni a vásárlóit" - mondta Torvalds, a közönség nagy örömére. A linuxos DVD-lejátszó szoftvert egy kereskedelmi szoftver kódjának visszafejtésével hozta létre néhány fiatal programozó. A szoftver terjesztőit a filmgyártók szövetsége és a DVD másolásvédelmi szövetsége többszörösen beperelte a szerzői jogokra hivatkozva, a másolásvédelem kijátszása címén. A DVD-ipar "nem egy reális technikai megoldással, hanem vásárlói körök kizárásával akarja irányítani a piacot", ostorozta őket tovább Linus. Torvalds reméli, hogy a konzorcium elveszti a pert, ám ha ez mégsem következne be, bízik benne, hogy egy gyártó licenceli a megfelelő szoftvereket.

Torvalds szerint a Linuxban az a jó, hogy az fejlesztők közös egyeztetésével alakul a rendszer és nem egy vállalat osztja ki, ki merre mozdulhat. "A nyílt forráskód a misztikum világából a tudományéba transzportálja a szoftverfejlesztést." Linus ezt a szép mondatot azzal egészítette ki, hogy a szabad forrás feljogosítja arra a felhasználót, hogy egy arctalan céghez könyörgés helyett maga tudjon változtatni munkakörülményein.

Erre törekednek azok a programozók is, akik a tavalyi üdülőszezon óta munkálkodnak a RealNetworks szerverének "felszabadításán". A főként egyetemisták együttállásából létrehozott csapatok tevékenységét a Digital Millennium Copyright Act, a szerzői jogok digitális szabályozásáért felelős törvény bizonyos mértékben támogatja. Teszi ezt akkor, ha az interoperabilitáshoz nélkülözhetetlen a forráskód visszafejtése, azaz ha adott operációs rendszeren máskülönben elérhetetlen a szoftver. A "lelkes amatőrök" azonban rögtön ki is teszik publicba a kinyert információkat, amiket aztán reménytelenül próbálnak az eredeti programok tulajdonosai legyilkolni a netről.

Kódvisszafejtés
A rendesen visszafejtett forráskód lehetővé teszi az eredeti szoftver vagy hardver lemásolását anélkül, hogy sértené a szerzői jogokat. Az eljárás legális, a kitétel mindössze annyi, hogy új, megkülönböztethetően eredeti kódot kell létrehozni. A 80-as években a Compaq mesterkedett a reverse engineering technikával, amíg aztán sikerült klónozni az IBM gépeit. Tilos azonban levédett technológiákat visszafejteni, amelyekből a RealNetworks kilenccel bír.
A Free-expression.org, a Xiph.org és az AltaVista-tulajdonos CMGI által felvásárolt Icecast néhány kiragadott példa azok közül, akik népi kezdeményezésként "alanyi jogon" akarják elérhetővé tenni, a jelenleg súlyos dollárezrekért hozzáférhető szolgáltatásokat. A Free-expression.org a webes videóközvetítés úttörőjeként mára komoly tényezővé hízott RealNetworks és a Microsoft párharcát elégelte meg. A csapat egy teljeskörű megoldáson dolgozik, egy olyan szoftveren, ami egymaga látná el a szerver, a kliens és a tömörítő szerepét. A tavaly januárban alapított Icecast a mostanra az AOL-Time Warner birodalomhoz tartozó Winamp Shoutcast MP3-streaming szoftverét másolta le, a népszerű MP3-cserélgető Napster "szabad" verziójának fejlesztéséhez több projekt is hozzáfogott. Lynn Winebarger, a Free-expression.org vezetője felvállalja, hogy a RealNetworks esetleg beperli a projekt miatt, mivel meg kellett sértenie a szoftvercég védjegyeit ahhoz, hogy be tudja építeni a őket a saját programjába.

A szabad forráskód mozgalom vezéralakjai is a védjegyekben látják az elsőszámú fenyegetést. Bruce Perens, a szabad forrású licenc fogalmának társszerzője és a mozgalom öttagú vezetőségének tagja nehéz időket jósolt a közeljövőre. "A szoftvercégek mindent levédetnek, bár ezeknek a patenteknek több mint 80%-a egy másik védjegyből született." Perens szerint a DVD-kód feltörése csak az első lépés a szórakoztatóipar várható szerzői-jogi kirohanásában. "A norvég fiúnak még az apját is letartóztatták", kommentálta a DeCSS-szoftver egyik készítőjének lekapcsolását Perens, "és ez komolyan megrémít".

Chris DiBona, a VA Linux Systems guruja az internet kezdeteihez hasonlította a mozgalmat, amely átalakulása során néhány éven belül egy a végletekig kiélezett piaci helyzetet hozhat. Leginkább a Wall Streetre bevonult cégektől tartanak, amelyek szerintük kiárusítják a a szabad forráskód eszméjét. Michael Tiemann, a Red Hat technikai vezetője ennek ellenére úgy vélekedett, hogy a szabad forráskódú szoftverek alapjában fogják megváltoztatni az emberek életét, ahogy annak idején a távíró és a kereskedelmi repülőjáratok zúzták szanaszét a korszak gondolkodásmódját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?