A Halo 3, a gitározós játékok, és a Wii éve volt 2007

2008.01.21. 14:00
Gitárhősök, Mario és Master Chief a csúcson, az amerikaiak még soha nem költöttek annyit videojátékra, mint tavaly - ezek a fő tanulságai az NPG piacelemző cég éves jelentésének a játékpiacról. A teljes forgalom közel 18 milliárd dollár volt, ami csaknem másfélszerese a 2006-osnak.

Bár hardverfronton a Wii nyert, a játékok között a rekordokat döntögető xboxos Halo 3 lett az év legsikeresebbje. A második legtöbbet a Wii Playből adták el, igaz, ennek nagy részét a Wii irányítójához csapva (a géphez alapban csak egy kontroller jár, ha valaki a többszemélyes játékhoz szeretne még egyet, a Wii Play mellé csomagolttal jár a legjobban). Igazi hardcore játékból csupán három - Halo 3, Call of Duty 4 és Assassins Creed - van a toplistán, a bestsellerek nagy része az alkalmi-, hobbi-, avagy kocajátékosokat célozza meg.

Top10 videojáték

Halo 3 (Xbox360) 4,82 millió eladott példány
Wii Play (Wii) 4,12
Call of Duty 4 (X360) 3,04
Guitar Hero 3 (PS2) 2,72
Super Mario Galaxy (Wii) 2,52
Pokemon Diamond (DS) 2,48
Madden NFL 08 (PS2) 1,9
Guitar Hero 2 (PS2) 1,89
Assassin's Creed (X360) 1,87
Mario Party 8 (Wii) 1,82

Az év nyertesei közé tartozik még a Guitar Hero, és a Nintendo emblematikus figurája, Mario - mindkettő két-két játékkal került az év végi top10-be. A három újgenerációs konzol közül látványosan hiányzik a PS3 a listáról, a Sony szerencséje, hogy a Playstation2 még mindig jól tartja magát, és ha egy játék minden platformra elkészül, általában a PS2-esből adják el a legtöbbet.

A legsikeresebb kiadó fennállása során először az Activision lett. Ez a poszt hosszú évek óta mindig az Electronic Artsé volt, de tavaly a hagyományos bestsellerei közül több is gyengélkedett: az évvégi listákat általában uraló Madden NFL amerikaifoci-játéknak csak egy verziója került a top10-be, a Need for Speed pedig ki is maradt belőle. Eközben az Activision a Call of Duty 4-gyel, és a Guitar Hero sorozattal (aminek tagjai 820 millió dollárt hoztak tavaly csak Amerikában) bankot robbantott.

2008-at még a tavalyinál is erősebb évnek várják az elemzők. A legnagyobb amerikai játékbolthálózat, a GameStop vezetője az idei bestsellerek közé várja a gengszterszimulátor Grand Theft Auto 4-et, a mese-fantasy Fable 2-t, a Halo-sorozat stratégiai oldalágát, a Halo Warst, és a Sims készítőinek új játékát, a Spore-t.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás