Bill Gatest látni, és meghalni

2007.01.08. 11:00
A Microsoft visszavonulóban lévő első embere nyitotta meg Las Vegasban a 40. születésnapját ünneplő konzumelektronikai expót, a CES-t. A megnyitóra való bejutásért vívott közelharc azonban feleslegesnek bizonyult - semmi nem fagyott le, semmi nem romlott el, és csak az derült ki, amit eddig is mindenki tudott: ha nem vigyázunk, nemsokára még az anyagcserénket is a Windows irányítja.

Tumultuózus jelenetek, egymás veséjét kikönyöklő sajtócsürhék, tehetetlen biztonsági őrök – Bill Gates CES-megnyitóbeszédére mindenki be akart jutni, talán még maga Steve Jobs is. Lehet, hogy egyszerűen a szoftveróriás humán manifesztációja volt a kiváltó ok, de az is lehet, hogy mindenki arra számított: Gates szokásához híven szoftvert demonstrál majd, és belesül, ahogy szokott, az pedig már mekkora poén. Bár idén a vonatkozó tavalyi tapasztalatokból okulva nem a Hiltonban, hanem a jóval tágasabb Venetian nagytermében rendezték a Las Vegas-i konzumelektronikai expó megnyitóját, és az újságírók még a halandók előtt megpróbálhattak bejutni, mégis káosz lett belőle. Csoda, hogy mindenki megúszta élve.

Két óra elteltével, amikor a terem csurig telt úgy négyezer emberrel, megjelent a fake velencei csillárok alatt egy sötét nadrágos alak világoskék, legombolt nyakú ingben, és fahangon azt mondta, hogy „the digital decade is happening”. Vagyis hogy épp most történik a digitális évtized. Ahogy ott állt jelentéktelenül a világoskék ingében, és ezt mondta, leginkább azon lehetett csodálkozni, hogy nem taposta el a tömeg a szerencsétlent; hogy élve bejutott.

De a színpadon álló férfi nem lehetett akárki, és ezt már akkor lehetett sejteni, amikor az expót rendező szervezet, a CEA elnöke, Gary Shapiro felkonferálta: Shapiro elmondta, hogy hogy Bill Gates az az ember, aki „alapjaiban változtatta meg a világot”, mi több, „jobbá tette az emberiséget”, és ő egy „óriás”.


Bill Gates megnyitja a CES-t.

Az óriás ekkor átvette a szót, és elmondta, amit mindenki tud: elkészült a Windows Vista. A Vista a Microsoft történetének legfontosabb, legjobb minőségű szoftvere, amely az összes többihez viszonyítva a legtöbb befektetéssel készült, mondta Gates, majd felidézte, milyen sokan tesztelték az operációs rendszert a hozzá fejlesztett Office-szal együtt, aztán át is adta a szót munkatársának, Justin Hutchinsonnak, és levonult a színpadról. Na, ezért a tíz percért volt ez a nagy tülekedés.

Meglepetés meglepetés hátán

De Hutchinson, a Microsoft termékmenedzsere nem okozott csalódást, számos újdonsággal lepte meg a hallgatóságot. Elmondta például, hogy a Windows Vistában lesz úgynevezett „Restore” funkció, amely révén lehetővé válik a fájlok korábbi verzióinak visszaállítása. (Halk moraj a teremben – ilyesmi a jobb alkalmazásokban legalább egy évtizede van.) „Jobb, mint visszamenni az időben!” - harsogta Hutchinson, és ez tényleg vicces, nevettek is rajta sokan a teremben. Aztán a termékmenedzser Xbox-kontrollert ragadott, megnyitott egy a Google Mapshez hasonló, de annál részletesebb és valóban háromdimenziós térképet, majd mintha csak szimulátorral játszana, repült egy kört Las Vegasban úgy, hogy néha egészen az utcaszintig leereszkedett. Tanulság: a Vista kompatibilis az Xbox irányítójával, így aki konzolhoz szokott, de a c-n játszana, nem kell az egérrel kínlódnia.

Újabb érdekesség a Windows Media Center része, a SportsLounge, amely pontszámokkal, valós idejű eredményekkel és statisztikákkal dobja fel a sportközvetítéseket – a sportágak között amerikai foci, kosárlabda, baseball és hoki van a FOXSport.com-mal kötött megállapodás eredményeként. A Media Center másik forradalmi újdonsága a Group Shot, amelyről a Microsoft fejlesztőitől már eddig is lehetett tudni, de a dolog élőben, Las Vegasban az igazi. Elmondani nehezebb, mint megcsinálni: ha egy három gyerekről készült fotón az egyik ebadta becsukja a szemét, egy másik fotón meg a másik ebadta csukja be a szemét, egyszerű kijelölős-behelyettesítős módszerrel lehet egy olyan tökéletes képet készíteni, amelyen minden ebadta szeme nyitva van. Ilyesmi volt már korábban egy Photoshop nevű szoftverben, de Photoshopja nincs mindenkinek, Media Centere meg mindenkinek lesz, tehát végleg vége a csukott szemű gyerekek korának.

A legeslegnagyobb álmélkodást azonban mégsem ez, hanem a Vista forradalmian új háttérkép-megoldása váltotta ki a közönségben. Viharzott a taps, volt nagy hűházás, amikor Hutchinson az addig statikus, vízesést ábrázoló Windows-háttérképet egy mozdulattal megelevenítette, mondhatni reanimálta, és a vízesés innentől kezdve valóban esett, mint a valóságban. A trükköt követő ovációból egyértelműen megállapítható, hogy az animált háttérképeké a jövő. Fiúk ott Cupertinóban, jó lesz vigyázni!

Gates visszajött a színpadra, és egy pillanatra megdermedt a terem, hátha Windowst akar tesztelni. De nem, csak a Windows Home Servert mutatta be, azt is csak fényképről. Szép fekete, néhol kék. A Home Server azon az ötleten alapul, hogy Amerikában a háztartások 40 százalékában már több mint egy gép van, amelyeket illik összekötni egymással, nem is beszélve az egyéb windowsos eszközökről, például a Zune-ról vagy az Xboxról. Egy Home Server automatikusan menti az adatokat, kilát a netre, és hot swap-os, vagyis működés közben is lehet benne cserélni a merevlemezt. Aztán Gates mutatott még fényképet négy számítógépről, mindegyik Vista-partner és mindegyik forradalmi a maga nemében: a HP TouchSmart például érintőképernyős, a Medion UMPC ultramobilis és támogatja az Origamit, a Toshiba Portege R400 meg a Side Show-t – ezzel a gép bekapcsolása nélkül is hozzá lehet férni néhány alapfunkcióhoz, például a zenelejátszáshoz. A Sony Vaio VGX-TP1 kalapdoboz alakú.

Windows mindenhol

És ez még nem minden. A CES megnyitója egészen abszurd teleshop-ihletésű tévédrámává fokozódott egy bizonyos Lisa színpadra lépésével: Lisáról kiderült, hogy nő, és szőke, mégis tud bánni a Vistával, például amikor modern technológiában jártas férje Unót játszik az Xboxon (a férjek kedvenc időtöltése világszerte), ő, Lisa simán be tud kapcsolódni a játékba vistás pc-je segítségével. Aztán megjelent a férj is a színpadon, mindketten leültek egy kanapéra, és olyan jót multiplayereztek, hogy ihaj. Ezen a ponton valaki a közönség soraiból hangosan horkolni kezdett, de valaki vesén somhatta, mert hamar elhallgatott.

A show-t Gates zárta: bemutatta Mark Fields-et, a Ford Amerikáért felelős elnökét, aki egyenesen a CES-szel egy időben zajló detroiti autókiállításról repült Vegasba, hogy együtt örüljön a Microsofttal a Sync-nek, a Microsoft második autószoftver-próbálkozásának (az első csúnyán megbukott). És hogy ne múljon el CES-megnyitó rizikó nélkül, Gates élőben prezentálta, mi mindenre képes még a Vista. A buszmegállóban állva például interaktív képernyőn lehet tanulmányozni a menetrendet (nem mintha sokat buszoznék, mondta Gates, és ezen mindenki jót röhögött), a konyhában az asztalra lehet vetíteni felülről a receptet (azt nem mondta, szokott-e főzni), és a hálószobában az ágy mögötti falon (!) lehet autóversenyezni, illetve webkamerán figyelni, hogyan mászik fel a távolba szakadt nagymama macskája a fotelbe, de ezen a ponton Gates is és a hallgatóság is megérezhette, hogy nincs minden rendben, egyvalaki mondta is, hogy „It was a mess”; a türelmetlenebbek már az ajtónál álltak, hogy leadják a vezető tudósítást, így amikor Gates kurtán-furcsán véget vetett a 40. születésnapját ünneplő CES megnyitójának, fejvesztve rohantak a sajtóközpontba, hogy a cikk végére pésztelhessék a James Joyce-i hosszúságú tételmondat végét, nevezetesen hogy mindenhol, a hálószobában, a konyhában, a nagymama foteljában, a kocsiban, de még a spájzban is Windows lesz majd. Csak le ne fagyjon.  • Hírek
  • Árfolyam