Zsolt
2 °C
18 °C

Kütyük, kurvák, kaszinók

2007.01.04. 00:39
Idén rendezik meg negyvenedszer a világ egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai expóját, a Consumer Electronics Show-t, és mielőtt kiugranánk Vegasba, hogy élőben tudósítsunk, összeszedtük, milyen meglepetések várhatók 2007-ben.

Mivel a januári CES közvetlenül a karácsonyi szezon után következik, általában kevés igazi újdonsággal szolgál, mert a gyártók a legtöbb ötletet elsütik még az előző év végén, amikor tele vannak a boltok, és nagyot lehet kaszálni. Viszont a rend kedvéért a CES-en mutatnak be sok olyan terméket, amely bár a tesztasztalokat már megjárta, hivatalosan itt kerül először a közönség elé, így idén sokan a CES-en találkoznak majd először a Playstation 3-mal, a Windows Vistával és a blu-ray-lejátszókkal, amiért már megéri meglátogatni a bűn városát.

A CES történelmi jelentősége ugyanakkor vitathatatlan: mindegy, pontosan mikor találták fel a videomagnót, a cd-t vagy a dvd-t, a világ arra emlékszik, hogy mindegyiket a CES-en mutatták be, és ez elég ahhoz, hogy évente 150 000 látogatót csábítson Las Vegasba, ahol nagyjából ugyanennyi négyzetméteren állítják ki magukat a szórakoztatóelektronika aktuális nagyságai. És hogy mi lesz idén?

Már megint Bill Gates tartja a nyitóbeszédet

Immár hagyomány, hogy a CES-en maga Bill Gates tartja a nyitóbeszédet, az úgynevezett keynote speech-et. Ez néha jól sikerül, néha nem: 2005-ben Gates az NBC frontemberének, Conan O'Briannek próbálta a CES-nyitóbeszéd többezres közönsége előtt demonstrálni a Windows Media Center képességeit, de a szoftver az istennek sem volt hajlandó működésbe lépni. Gates először a rossz távirányítóra kente a dolgot, O'Brian viszont gonosz kacaj közepette szapulta a technikát. "Egyáltalán ki a főnök a Microsoftnál?" - kérdezte a kínosan heherésző Gatest. A főnök tanult a hibából, tavaly inkább a HDTV előnyeit ecsetelte, különösebb fennakadás nélkül.

Már megint nem lesz ott az Apple

Immár hagyomány, hogy a Microsoft ősellensége, az Apple távol tartja magát a CES-től, sőt nyilvánvalóan szándékosan szervezi meg San Franciscóban a CES-szel szinte egy időben saját összejövetelét, a Macworld Expót. Az utóbbi rendezvény egy nappal tovább tart, mint a CES (január 12-én ér véget), így sokan összekötik a két programot, hogy ne csak a konszolidált Bill Gatest, hanem a hagyományosan kopott farmerbe és fehér surranóba öltözött Steve Jobsot is láthassák. Az Apple szokása szerint titkolózik, így nem tudni, bemutatja-e a nagykijelzős videós iPodot, az Apple-telefont vagy az iTv-t, de ezt soha nem is lehetett tudni.

Elmarad a sed

Szomorú hír: jogi bonyadalmak miatt nem mutatja be a Canon és a Toshiba a CES-en az egyik leginkább várt új találmányt, a sed-et (surface-conduction electron-emitter display, magyarul felületvezető elektronkibocsátó kijelző). A forradalminak kikiáltott technológiával felszerelt kijelzők az eddigi hírek szerint a katódsugárcsöves képernyők minőségét produkálják, miközben olyan vékonyak tudnak lenni, mint az lcd- és a plazmakijelzők. A sed-képernyők kontrasztaránya egy nagyságrenddel jobb, mint a plazmáké, és válaszidejük is figyelemre méltóan alacsony, miközben feleannyit fogyasztanak, mint a konkurensek. A sed piaci bevezetését eredetileg 2007 végére tették, de most a fejlesztésben érintett két fél, a Canon és a Nano-Proprietary bíróság előtt veszekszik a jogokon.

Eldől a hd és a blu-ray harca?

A tavalyi CES-en csapott össze először az optikai tárolók új generációjának két harcosa, a Sony-féle konzorcium által támogatott blu-ray és a Toshiba hd dvd-je. A harc idén is folytatódik, sőt több szakértő azt várja, hogy el is dől - egyedül az nem biztos, hogy kinek a javára. Robert Smith a HD Observertől azt jósolja, hogy a blu-ray lesz a nyerő; ezt főleg arra alapozza, hogy melyik cégnek milyen megállapodást sikerült kiverekednie a tartalomszolgáltatókkal. A Sonynak például a hét nagy filmstúdió közül hattal van megállapodása, míg a hd-nek csak hárommal, és most 58 új film blu-ray-kiadását jelenti be, míg a Toshiba csak 15-tel áll elő. Annyi biztos, hogy a Toshiba fontos bejelentésre készül a CES-en: leginkább a lejátszók árának csökkentésére lehet számítani. A cég médiarészlegének vezetője, Joshihide Fudzsi szerint két ütemben csökken majd a most 500 dolláros lejátszó ára, először 400, majd 300 dollárra.

Az Intel bemutatja a négymagos Core processzort

A Core 2 Quad Q6600 850-1000 dollárba kerül majd, és magonként 2,4 gigahertzes órajelet produkál, 8 megás L2-es cache-sel és 1066 megahertzes rendszerbusszal. Akinek ezek a számok nem mondanak semmit, az is megnyugodhat, ugyanis alig létezik még olyan alkalmazás, amely kihasználná a négy mag előnyeit (leginkább a renderelőprogramok profitálnak a négy magból). De nem is ez a lényeg, hanem a haladás: Moore törvénye könyörtelen, és ezt az Intel tudja a legjobban. Ha pedig a szoftverfejlesztők is beindulnak, a négymagos processzor 90 százalékkal is gyorsabb lehet, mint kétmagos elődei.

A hibridek támadása

Ki gondolta volna, hogy a marokszámítógépektől a behemót asztali gépekig terjedő skálán találni még befoltozandó rést? Pedig találni. A CES-en több versenyző is olyan hibridekkel áll elő, amelyek a pda-k és a laptopok keresztezéséből jöttek létre - állítólag ez lesz az év divatja. A Samsung 1000 dolláros Q1-ese az Intel és a Microsoft UMPC-platformjára épül (UM mint ultramobil, PC mint pc), Windows XP-t futtat, 7 hüvelykes érintőképernyőjével körülbelül 1 kiló, zsebbe már nem való, asztalra meg még nem. A Tatung hasonló kategóriás gépéről egyelőre csak kémfotók szivárogtak ki, azt viszont lehet tudni, hogy nem XP, hanem Windows Mobile 2005 fut rajta. A CES-en minden kiderül.

Kütyücunami

A CES-en megjelenő 150 000 látogató nagy része a kaszinózás és a kurvázás mellett természetesen nyálat csorgatni megy Vegasba: megtapogatni azokat a kütyüket, amelyeket bármikor szívesen zsebre vágna, és megcsodálni azokat, amelyek be sem férnének a lakásába. A CES például híres arról, hogy valaki minden évben eggyel nagyobb képernyővel áll elő: 2005-ben a 102 hüvelykes plazma volt a sztár, tavaly 113 hüvelyknél tartottunk, ha idén megvan a 120, már sikerült a CES. Biztos, hogy lesz ezen kívül intelligens kávéfőző, retrónak tetsző, valójában high-end mikrofon podcastoláshoz, bőrkötésű könyvnek és virágvázának álcázott audiofil hangszóró, Star Trek-es virtuálszemüveg, mobiltérerő-növelő szerkezet; és nem lennénk meglepődve, ha bemutatnák a Tesla Motors elektromos sportautóját, ami 4 másodperc alatt gyorsul százra, és 400 kilométert tesz meg egy töltésre, egyetlen csepp benzin nélkül. Az igazán szórakoztató is, meg elektronikus is.