Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Beszólsz, megtalállak, elintézlek

2006.03.16. 10:00
Nagyon pontatlan, mégis nagyon ijesztő a GeoTools, amellyel ellenőrizhető, hogy a Föld melyik pontján található egy adott IP-címet viselő számítógép.

Ki ne bonyolódott volna online pályafutása során parttalannak tetsző, verbális abúzustól sem mentes vitába? Ha elfogynak a szomorú szmájlik, jöhet a baseballütő: nem egy jól induló netes diskurzus fulladt már anyázásba, majd IRL fenyegetésbe. Azt viszont, hogy "megkereslek-megtalállak-elintézlek", a neten nemigen lehet komolyan venni, hiszen a vitapartnerek a legtöbb esetben anonimak, ezért fellelhetetlenek.

#alt# Voltak eddig. De ennek vége! Egy ügyes fejlesztésnek, a GeoTools-nak köszönhetően ugyanis a pimasz provokátor IP-címének ismeretében bárki kiszemelt áldozatának nyomára bukkanhat. A Web 2.0-s szakzsargonban mashup-nak nevezett szolgáltatás azonosítja a domént vagy az IP-címet, és azonnal el is helyezi a hozzá tartozó számítógépet a Google Maps-en, a keresőnek az alkalmazásba integrált online térképén.

Hasznos, de nem pontos

A GeoTools, amely a MaxMind GeoIP alkalmazásprogramozási interfészét (API) és a Google hasonló felületét kihasználva ötvözi a két szolgáltatást, egyelőre csak az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában hoz pontos eredményt, bár ott sem mindig. Egyes tengeren túli felhasználók több ezer mérföldes tévedésről is beszámolnak, aminek az az oka, hogy a kifelé "látszó" IP-cím (amely különböző eszközökkel, az IRC-n például. a "whois"-zel lekérdezhető, vagy az e-mailek fejlécéből kihámozható), nem mindig köthető pontos földrajzi helyzethez.

A kontinentális Európában vagy Ázsiában csak hozzávetőleges pozíciókat képes megjeleníteni a GeoTools - hiányoznak az utcák, sőt a települések is, és bár a program a 217.20.131.2-es, index.hu-s IP-címet sikeresen Budapest környékére helyezte, ez azért egy alapos veréshez még kevés.