16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Mobilizálódott a Google Maps

2005.11.08. 10:30
Eddig csak számítógépen, mostantól mobiltelefonokon is használható a keresőcég térképe - egyelőre csak az Egyesült Államokban. A Google ingyen adja a szoftvert, de az adatátvitelért fizetni kell a szolgáltatóknak.

Még egy év sem telt el az ingyenes, kereshető online térkép, a Google Maps megjelenése óta, és a Google máris bejelentette: az Egyesült Államokban mobiltelefonokon is elérhető a szolgáltatás. #alt# A letölthető Google Local for mobile (GLM) nevű alkalmazás legalább száz kereskedelmi forgalomban kapható mobiltelefonon fut, alkalmas két tetszőleges pont közötti útvonal meghatározására, lehet vele a Google adatbázisában szereplő éttermekre-szállodákra keresni, a kiválasztott utcarészek nagyíthatók, és a Google Maps-hez hasonlóan a felhasználó itt is kiválaszthatja, hagyományos utcatérképet vagy műholdas fotót szeretne-e látni.

A GLM bolondbiztos: zöld rombusz jelzi a kiindulópontot, piros a célt, sárga azokat a helyeket, ahol el kell kanyarodni, és a két pont közötti távolságról is tájékoztat a rendszer - akárcsak nagytestvére, a Google Maps.

Palmon nem megy

A mobiltelefonokra költöztetett térkép a legtöbb új készüléken működik, köztük az LG, a Motorola, a Nokia, a Samsung, a Siemens és a Sony Ericsson modelljein - gyakorlatilag minden olyan telefonon, amely támogatja a Javát vagy a Qualcomm által kifejlesztett BREW platformot. Éppen ezért nem használható viszont jó néhány olyan, Amerikában népszerű készüléken, mint a Palm vagy a BlackBerry.

Ami a Google-t illeti, a szolgáltatás ingyenes, a cég nem kér pénzt sem az alkalmazásért, sem az alapját képező adatbázis használatáért, és - legalábbis egyelőre - hirdetések sem idegesítik a felhasználót. Mivel azonban a GLM webes felületen fut, a mobiltulajdonosok kénytelenek valamilyen netes adatátviteli csomagra előfizetni szolgáltatójuknál, hacsak nem akarnak letöltött bitenként fizetni a térkép használatáért. Az Egyesült Államokban az ilyen csomagok 10-25 dollárba (2-5000 forint) kerülnek havonta.  • Tippek
  • Bankszámla