Benedek
-2 °C
14 °C

Hamar kinyírják a Vistát

2008.01.25. 10:20
Egészen más lesz, mint az eddigiek: egyetlen óriási program helyett sok kisebből áll majd össze a Windows 7-es, ami a pletykák szerint hamarabb jön, mint arra számítani lehetett. A rendszer várhatóan 2009 végén debütál.

A Microsoft nem kívánta kommentálni azt a hírt, hogy a Vista utódja, a Windows 7 előbb jelenik meg a vártnál. Az új operációs rendszer – korábbi nevén Blackcomb, majd Vienna – a hivatalos menetrend szerint 2010-ben kerül a piacra, de a piaci elemzők szerint már 2009-ben megérkezhet.

Jön, hamar

Az ausztráliai APC magazin például azt állítja, hogy már látta is azt a redmondi útitervet, amin az operációs rendszer szerepelt. A Microsoft ugyanakkor továbbra is azt kommunikálja, hogy egyelőre a Vistára összpontosít. A társaság szóvivője elmondta, hogy bár partnereikkel folyamatosan dolgoznak a 7-es Windowson, de ennél többet nem akarnak nyilvánosságra hozni. „Inkább arra koncentrálunk, hogy vásárlóink a lehető legtöbbet profitáljanak a Vistából” - mondta el a szóvivő.

Az APC azonban azt állítja, hogy a 7-es egy korai verzióját már nagyban tesztelik, próbálgatják a legfontosabb partnerek, az év hátralévő részében további két verziót kapnak még kézhez. A partnerekhez eljuttatott M1-es verzió csak angol nyelven és x86, illetve x64 platformokra készült el. Az ITcafé szerint a rendszer egyik sajátossága, hogy képes heterogén grafikus rendszer kezelésére, azaz több, de különböző gyártótól származó videokártya egyidejű működtetésére. Az előzetesben a Media Center új változata is megtalálható.

Az ütemterv szerint az M2 idén áprilisban-májusban, az M3 pedig a harmadik negyedévben jelenik meg, a béták kiadási dátuma viszont még nincs kijelölve. A TG Daily úgy kalkulál, hogy az első béta nagyjából egy év múlva készülhet el.

Az APC úgy tudja, a tervezettnél előbb, 2009 második félévében piacra kerülhet a végleges operációs rendszer. Persze a teljes piaci startra várhatóan tovább kell várni, ahogy a Vistát is csak 2007-től lehetett megvásárolni a boltokban, hiába lett elérhető a gyártóknak és az üzleti partnereknek már 2006 végén a szoftver.

Kisebb lesz

A Register szerint az előrehozott dátumnak az lehet az oka, hogy a Vista nem lett olyan népszerű, mint abban sokan bíztak. Bár jobban kezdett, mint annak idején a Windows XP, azóta sokkal több számítógépet vesznek, tehát nem összehasonlíthatók az eladási adatok. Mindenesetre a legújabb felmérések szerint 2007 decemberében alig 10,5 százalékos volt a Vista piaci részesedése, míg az XP még mindig toronymagasan az első, 77 százalékos aránnyal.

A Microsoft a szokásosnál is titkolózóbb, ha a következő generációs operációs rendszeréről van szó, és ez nemcsak a megjelenés dátumát érinti. Éppen ezért volt nagy meglepetés, amikor 2007 novemberében Eric Trout, a cég egyik mérnöke az Illinois egyetemen egy leendő programozóknak tartott előadásán elkezdett a Windows 7-ről beszélni. Hogy ez nem valami szabotázsakció volt, azt bizonyítja, hogy a cég rögtön engedélyezte is, hogy az előadás letölthető legyen az egyetem oldaláról.

Mr. Trout abban a 200 fős programozócsapatban dolgozik, aminek a feladata a Windows hagyományosan hatalmas méreteinek, és ebből fakadó lomhaságának a lefaragása. Az előadásból kiderült, hogy a Windows 7 a MiniWinnek nevezett, a végsőkig lecsupaszított és optimalizált magra, azaz kernelre fog épülni. A MiniWin jelenlegi mérete 25 megabájt, nagyjából száz fájlt használ és 40 mega memóriát igényel a futáshoz. A Vista ezzel szemben alapjáraton 4 gigabájt helyet foglal, ötezer fájlt használ, a memóriaéhsége pedig fékezhetetlen: 2 giga alatt sértődötten belassul.

A MiniWin persze önmagában alig használható bármire is, olyan szinten ki van vagdosva belőle minden nem univerzális programmodul. Az előadáson egy http-szervert ugyan sikerült összebarkácsolni vele, de egyébként csak arra jó, hogy rá építkezve lehessen a mostaninál jóval gyorsabb és stabilabb operációs rendszert készíteni. Még grafika sincs benne, a bejelentkező képernyőn is fekete alapon fehér karakterek rajzolják ki a Windows logót.

A radikális fogyókúrára fogott kernel azért is fontos a Windows 7 számára, mert a rendszer a hipervizornak nevezett technikát fogja használni: ez nagyjából annyit tesz, hogy egy gépen belül az operációs rendszer több példányban a saját klónjaival párhuzamosan fut majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!