Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

A Microsoft megmutatta
az új Windowst

2007.10.20. 12:37
A 2010 körül megjelenő Windows 7 lelke a MiniWin, ami majdnem kétszázszor kisebb a Vistánál, viszont sok példányban, önmagával párhuzamosan fog futni egy processzoron belül is.

A Microsoft a szokásosnál is titkolózóbb, ha a következő generációs operációs rendszeréről van szó. A korábban Blackcomb, később Vienna, most pedig éppen Windows 7 munkanéven futó Vista-utódról nem is lehet sokat tudni, csak annyi biztos, hogy 2010 előtt nem fog megjelenni.

Éppen ezért volt nagy meglepetés, amikor Eric Trout, a cég egyik mérnöke a University of Illinois egyetemen egy leendő programozóknak tartott előadásán a szokásos felvezetés (a Windows 1.0 mai szemmel nézve börleszkbe illő kunsztjainak mutogatása a közönség nagy derültségére) után elkezdett a Windows 7-ről beszélni. Hogy ez nem valami szabotázsakció volt, azt bizonyítja, hogy a cég rögtön engedélyezte is, hogy az előadás letölthető legyen az egyetem oldaláról.

Brutális fogyókúra

Mr. Trout abban a 200 fős programozócsapatban dolgozik, aminek a feladata a Windows hagyományosan hatalmas méreteinek, és ebből fakadó lomhaságának lefaragása. Az előadásból kiderült, hogy a Windows 7 és az összes többi Windows termék ebben a generációban (a szerverektől kezdve a médiacentereken át a mobilos verziókig) a MiniWinnek nevezett, a végsőkig lecsupaszított és optimalizált magra, azaz kernelre fog épülni. A MiniWin jelenlegi mérete 25 megabájt, nagyjából száz fájlt használ és 40 mega memóriát igényel a futáshoz. A Vista ezzel szemben alapjáraton 4 gigabájt helyet foglal, ötezer fájlt használ, a memóriaéhsége pedig fékezhetetlen: 2 giga alatt sértődötten belassul.

A MiniWin persze önmagában alig használható bármire is, olyan szinten ki van vagdosva belőle minden programmodul, ami nem univerzális, minden alkalmazás által igényelt. Az előadáson egy http-szervert ugyan sikerült összebarkácsolni vele, de egyébként csak arra jó, hogy erre építkezve lehessen a mostaninál jóval gyorsabb és stabilabb operációs rendszert készíteni. Még grafika sincs benne, a bejelentkező képernyőn is fekete alapon fehér karakterek rajzolják ki a Windows logót.

A radikális fogyókúrára fogott kernel azért is fontos a Windows 7 számára, mert a rendszer a hipervizornak nevezett technikát fogja használni: ez nagyjából annyit tesz, hogy egy gépen belül az operációs rendszer több példányban a saját klónjaival párhuzamosan fog futni.