Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Amerikában legálisak az erőszakos videojátékok

2003.06.05. 13:04
Egy amerikai szövetségi bíróság az amerikai játékszoftver-gyártók szövetségének adott igazat, és alkotmányellenesnek minősítette az erőszakos játékok árusítását korhatárhoz kötő törvényt, mely Missouri államban volt érvényben 2000 októbere óta.
Egy amerikai szövetségi bíróság az amerikai játékszoftver-gyártók szövetségének adott igazat, és alkotmányellenesnek minősítette az erőszakos játékok árusítását korhatárhoz kötő törvényt, mely Missouri államban volt érvényben 2000 októbere óta, írja a Register.

Csak apu vehet

A törvény csak szülői beleegyezéssel engedélyezte az erőszakos jeleneteket tartalmazó videojátékok eladását kiskorú gyermekek részére. A bíróság alkotmányellenesnek minősítette a Missouri St Louis megyéjében érvényes törvényt, mivel az Egyesült Államokban a videojátékokra is vonatkozik az alkotmány szólásszabadságot biztosító első kiegészítése.

A döntés nagyban javítja az amerikai játékszoftver-gyártók szövetségének (IDSA) esélyeit Washingtonban, ahol egy hasonló rendelet eltörléséért kampányolnak. Washington kormányzója nemrég írta alá azt a rendeletet, mely tiltja a rendőrök elleni erőszakot ábrázoló videojátékok kiskorúaknak történő árusítását. Tavaly egy szövetségi bíróság már hatályon kívül helyezett egy hasonló törvényt Indianapolisban.

Az EU-ban tilos

Mint már korábban írtuk, az Európai Unióban áprilistól minden játékprogram dobozán fel kell tüntetni a korhatár-besorolását. Az alsó korhatár a három év lesz, ez a szex- és erőszakmentes játékokra vonatkozik majd. A többi programot további négy kategóriába sorolják: hét, tizenkét, tizenhat és tizennyolc éven felülieknek.

Azok a programok, melyek annyira erőszakosak, hogy nem lehet őket besorolni, akár betiltásra is kerülhetnek. A betiltott játékok forgalmazása pénzbüntetést vonhat maga után (ennek felső határát nincs megállapítva), sőt börtönbüntetéssel is végződhet.