Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Két év múlva új Windows

2007.02.13. 12:25
Bár a Vista fejlesztése hat évig tartott, a következő Windows két és fél év alatt elkészülhet Ben Fathi, a Microsoft egyik alelnöke szerint. Még csak pletykákból lehet sejteni, hogy mire számíthatunk, de olyan szavakat emlegetnek, mint új felület, meg felhasználó-központúság.

A Microsoft egyik főguruja bejelentette, hogy a társaság következő operációs rendszerének mostantól nem Vienna a kódneve, hanem semmi. Úgy hívják, hogy a következő Windows, és bár Rendmondban van egy hivatalos kódnév, ezt nem hozzák nyilvánosságra.

Hamar jön

Ennél sokkal fontosabb, hogy Ben Fathi szerint két és fél éven belül elkészül a szoftver, ami majdnem hihetetlen. A Vista közel hat évig készült, és a mostani bejelentésig úgy volt, hogy 2011 előtt nem kerül a boltokba a Vienna. Az elemzők 2009-re még csak a Fijit várták, igaz, erről azt sem lehet tudni, hogy micsoda, sokak szerint csak egy javítócsomag.

A Vienna viszont az első híradások szerint újraírja az operációs rendszer fogalmát, bár arról még nincsenek információk, hogy pontosan mire lesz képes a szoftver. A merész elképzelések szerint a két és fél év múlva megjelenő Viennában WinFS fájlrendszer lesz, még jobban beépül a fájlkereső, és minden szoftver egy virtuális ládában (sandbox) fut majd, mint a Vistán az Internet Explorer 7. Ez annyit jelent, hogy ha van is a szoftverekben biztonsági hiba, a támadók csak az adott szoftvert bánthatják, az operációs rendszer többi részét nem.

Egy jövendölés szerint nem lesz sem Explorer, sem Taskbar (Tálca), sem Start Menü, sem semmilyen más menü a Viennában, viszont a beszédfelismeréses kezelőrendszer igen fontos része lesz.

Más helyzet

A hivatalos propaganda viszont semmi ilyesmit nem említ, a Microsoftnál csak arról beszélnek, hogy a Vienna a felhasználóbarát lesz, ami, ugye, nem jelent semmit.

Ben Fathi szerint mindenesetre nem elképzelhetetlen a két és fél éves termékfejlesztés, pedig sokan csóválják a fejüket kételkedve. Ennek oka, hogy a Vista majdnem hat évig készült, pedig a szoftver kevés látványos újítást hozott az XP-hez képest, éppen ezért a Viennát sokan továbbra sem várják 2012-nél előbb. Fathi szerint viszont most teljesen más a helyzet, mint hat éve: a Vista azért készült annyi ideig, mert a megnövekedett biztonsági kockázatok miatt először a Windows XP SP2 fejlesztésére kellett elvonni erőforrásokat, aztán ugyanezen okból a Vista fejlesztését is újra kellett indítani. Most viszont teljes erővel a Vienna újdonságainak kifejlesztésére koncentrálhatnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!