Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Tíz éves a Linux

2001.08.23. 16:48
Nem csak a 20 éves IBM PC-nek van születésnapja. Ki gondolta volna, hogy a világ legnépszerűbb nyílt forráskódú operációs rendszere már tíz éves? Ez alkalomból tekintsük át a Linux eddigi karrierjét.
Linus Torvalds
1991-ben egy Linus Torvalds nevű 21 éves egyetemista a Helsinki Egyetemen egy MINIX nevű mini operációs rendszerrel ismerkedett. Ez az oktatási célra készített rendszer adta az indíttatást, hogy maga is készítsen egy UNIX-hoz hasonló operációs rendszert. A rendszermagot maga tervezte és készítette el.

1991. augusztus 25: az alábbi üzenet került fel a MINIX hírcsoportra:
"Hello minden minix felhasználónak. Készítek egy (ingyenes) operációs rendszert (csak hobbiból, nem olyan nagy és profi, mint a GNU) 386(486) AT klónokra."
Nos, a GNU saját Hurd kernele a mai napig nem sok vizet zavar, gyakorlatilag a GNU programokat a Linux és a különböző BSD-k tették közismertté.

Mivel sokan érdeklődtek a fejlesztés iránt és Linus közzétette a net-en a Linux 0.01 -es verzióját 1991. szeptemberében, majd a 0.02-es októberben került a hálóra. Linus hamarosan megkapta az első támadást is: Andrew Tanenbaum, aki a MINIX kifejlesztője volt az alábbi üzenetet küldte:

"Állíthatom, hogy 1991-ben monolitikus kernelt tervezni alapvető hibának számít. Örölhetsz, hogy nem vagy a tanítványom. Nem kapnál túl magas osztályzatot az ilyen tervezésre."

Lehet, hogy a kedves professzor nem adott túl sok esélyt a Linux-nak, viszont ma már senki sem használ MINIX-et. Az összes emlék róla az, hogy a Linux kernel támogatja a MINIX filerendszerét...

Hamarosan megjelentek az első kereskedelmi terjesztések (disztribúciók), amelyekhez dokumentáció és support is jár. A cégek üzletet kezdtek szimatolni a Linux mögött. 1993-ban készült el a Slackware Linux első kiadása. A Linux hazai elterjedésének kezdetén a Slack volt a legnépszerűbb disztribúció. A Debian GNU/Linux egy ingyenes disztribúció, 1993 augusztusában Ian Murdock indította el, nem tartalmaz kereskedelmi összetevőket, a GNU fejlesztői közösség munkája alapján készül. Nagyon népszerű, elsősorban a profik között. Magyarországon a két legelterjedtebb kereskedelmi disztribúció a RedHat és a SuSE Linux.

Napjainkban hihetetlen mértékű fellendülésnek lehetünk tanúi. Világméretű cégek álltak a Linux mellé. A fejlesztésben meghatározóvá vált az irodai alkalmazások kezesebbé tétele. Hazai elterjedésében fontos szerepet kapott a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME), valamint az a sok lelkes felhasználó, akik szabadidejükben honlapokat, fordításokat, leírásokat, útmutatókat készítettek, megszerzett tudásukkal önzetlenül segítettek, segítenek. Nekik köszönhető, hogy ma már az alkalmazások túlnyomó többségét teljesen magyarított formában használhatjuk, így nyugodtan mondhatjuk, hogy van már magyar SuSE-, Debian-, Mandrake-, RedHat-, stb. linux.

Hazánkban egyelőre a linuxot túlnyomó többségben szerverek, levelezőrendszerek, nagy-, és kisvállalati hálózatok működtetésére használják, de komoly fejlődés mutatkozik az irodai, és otthoni felhasználás területén is. Köszönhető ez a magyar nyelv támogatottságának, a könnyű kezelhetőségnek, a beszerzési árnak, a multimédia támogatottságnak, megbízhatóságnak.
Természetesen nem szabad megfeledkezni a nyílt forráskódról sem, melynek köszönhetően nem vagyunk kiszolgáltatva a gyártóknak, mint egyéb operációs rendszereknél.

Nem ejtettünk szót arról, hogy mi a linux? Most írhatnánk azt, hogy 32 bites operációs rendszer, többfelhasználós, ingyenes, forráskóddal terjesztett, stb. de talán nem ez a legfontosabb. A linux mi vagyunk. Mi, azaz a több millió felhasználó, aki használja, és tudásához, szabadidejéhez mérten igyekszik valamit hozzátenni. Boldog születésnapot kívánunk mindenkinek, és tux-nak.

Időrend

1993. december: 100 000-re becsülhető a Linux felhasználóinak száma.

1994. március: Az 1.0-s rendszermag kiadása: kb. 500 000 felhasználó.

1996. június: 2.0-s rendszermag: kb. 3 500 000 felhasználó.

1997-ben jelent meg a Pacific Hightech féle Turbo Linux disztribúció.

1997-től Linus az USA-beli Transmeta Corporation-nél dolgozik.

1998: 7 500 000 felhasználó