Zsófia
17 °C
21 °C

Szebb és kényelmesebb lesz az új Windows

2005.04.15. 16:12
A Microsoft ismertette a Windows jövőre bemutatkozó verziójának részleteit. A szolgáltatások között fokozott biztonsági képességeket, gyorsabb keresést és a laptoptulajdonosoknak kifejlesztett kényelmi szolgáltatásokat találunk.
A rövid demonstráción a Microsoft egyik vezetője bemutatott párat azok közül a funkciók közül, melyek megkülönbözetik a Longhornt elődjétől. A gyorskereső tábla például lehetővé teszi, hogy a felhasználók által keresett fájlok pillanatok alatt megjelenjenek a képernyőn - írta meg a Cnet.

Új rendszer

#alt# A keresési feltételeket egy virtuális könyvtárba menti a rendszer, mely automatikusan frissül a megadott feltételek alapján, így téve lehetővé a gyorsabb keresést. Dokumentumok, képek, zenék és alkalmazások is osztályozhatók, hogy ha majd kutakodunk utánuk, gyorsabban előkerülnek.

A rendszer formája és a keresési mechanizmus erősen emlékeztet az Apple legújabb operációs rendszerére, a Tigerre, melyet ebben a hónapban kezdenek forgalmazni. Ugyanakkor a Microsoft szerint a Longhorn egészen más alapokon nyugszik mint a Tiger. Például a dokumentumok ikonjai nem egy statikus képet mutatnak, hanem magát a tartalmat, kicsinyítve. Egy Word dokumentum például az első oldalt mutatja, egy könyvtár pedig a benne lévő tartalmat.

Bár a Longhorn kinézete még nem végleges, az átlátszó ablakok és más grafikus trükkök mindenképpen megjelennek a végleges verzióban is. Az egyik leglátványosabb újdonság kétség kívül az Aeri Glass felület lesz, melynek köszönhetően az átlátszóvá váló ablakok lényegesen látványosabban tűnnek és jelennek majd meg, mint eddig.

A Microsoft szerint ennek a szolgáltatásnak a futtatása közel sem igényel majd akkora teljesítményt, mint azt korábban gondolták. Ugyanakkor egyes funkciókat ki is lehet majd kapcsolni, ha esetleg lassabb lenne a gépünk. Ekkor úgy néz majd ki az új Windows, mint az XP.

Jövő nyáron jön

A program első bétaverziójának megjelenésére júliusig kell várni. Egy második bétáról is van szó, de a végleges Longhornak elvileg jövő nyáron piacra kell kerülnie. Az már biztos, hogy az új operációs rendszer 32 és 64 bites verzióban is megjelenik. Ugyanakkor az eredetileg még a Longhornba szánt új típusú fájlrendszer most már biztos hogy kimarad az új operációs rendszerből.

A Microsoft szerint az az elsődleges cél, hogy a Longhorn teljesítse a betervezett minőségi elvárásokat. Fontos még, hogy az új rendszer számos szolgáltatást tartalmazzon. Már a Service Pack 2 is bizonyította, hogy a Microsoft egyre komolyabban veszi a biztonsági funkciókat, valamint a számítógép védelmét, ennek biztosítása is kiemelten fontos feladat a Longhorn fejlesztése során. Igaz, antivírusrendszer beépítése nem szerepel a tervek között.

A társaság arra is koncentrál, hogy növelje a termék használhatóságát laptopokon is. Lesz gyorsindítási funkció, ezt kombinálják a külső monitorok támogatásával. Így a rendszer automatikusan felismeri majd, ha projektort kapcsolnak hozzá, ebben az esetben a filmeket teljes képernyőn futtatnak majd.

Az Longhorn kategorizálja a fájlokat, így egy helyen jelennek majd meg például a zenék, függetlenül attól hogy melyik vincseszteren vagy hálózati meghajtón vannak azok valójában. Dolgoztak még azon is, hogy a lehető legkevesebb esetben keljen újraindítani a rendszert, mondjuk egy telepítés után.

A rendszerkövetelményekről még nincsenek pontos adatok, de a társaság szerint legalább 512 megabájt memória kell majd a futtatáshoz, és egy mai processzor, ami lefordítva valószínűleg három gigahertzet jelent.