Adalbert
13 °C
21 °C

Júniusban jön a Longhorn bétája

2005.02.08. 14:30
Korábban azt hangoztatta a Microsoft, hogy a Longhorn első tesztváltozata 2005 második felében jelenik meg, a dobozos termék pedig csak 2006 második felében kerül a boltok polcaira, de a vállalat fejlesztési részlegét vezető John Montgomery a napokban azt mondta, hogy a szoftverfejlesztőknek szánt az első teljes béta már júniusban elérhető lesz.

Az úgynevezett Béta 1 változattal megismerhető lesz a Longhorn jelenlegi formája, ez azonban meglehetősen különbözik attól, amit a Microsoft 2003 őszén egy fejlesztői konferenciáján bemutatott. Azóta a Longhorn egészen más lett, a Microsoft ugyanis tavaly augusztusban olyan változásokat jelentett be, amelyek a Longhorn mindhárom alappillérét érintik.

Oszlopok helyett

Ezek közül két modult - az Avalon megjelenítő rendszert, valamint az internetes szolgáltatásokért felelős Indigót - teljesen kivettek a következő Windowsból, így viszont a Longhorn és a Windows XP felhasználói is megkaphatják azokat. A harmadik fontos összetevő, a WinFS fájlrendszer csupán béta változatként jelenik meg a Longhornban, és egyelőre nem tisztázott, hogy később a Windows része lesz-e.

A Microsoft egyelőre nem beszél sokat arról, hogy milyen érdekes, új funkciók lesznek a béta változatban. Montgomery csupán annyit mondott a Cnetnek, hogy javítottak az operációs rendszer alapvető működésén, azaz könnyebben kezelhető és megbízhatóbb lett. Átalakították azoknak a csatolóprogramoknak a kezelését, amelyek a Windows és a hardverelemek hatékony együttműködéséről gondoskodnak, és a nagyvállalatok könnyebben tudnak majd ugyanolyan operációs rendszert telepíteni több számítógépre.